MAKEDONSKA IKONA

Recept za kultno gravče na tavče koji smo zapisali na našem posljednjem putovanju u Makedoniju

 Mario Kucera/
Pokušajte se domoći graha tetovca, nazdravite čašicom žolte za potpuni ugođaj i pripremite porciju kultnog jela

Nezaobilazno jelo koje morate kušati svakako je "gravče na tavče", čiji je glavni sastojak grah tetovac zapečen u glinenim posudama. Važno je da kupite onaj bolje kvalitete, što lako možete provjeriti ako sjemenku graha slomite pod zubima. Ako je iznutra žut, radije ga zaobiđite i potražite onaj svjetliji i bez pukotina na površini. Kad se spomenuta vrsta graha skuha on ima specifičan okus i njegova mekoća neodoljivo podsjeća na kuhane kestene. Tamna strana pripreme graha je osjećaj nadutosti te dugotrajno kuhanje. Zašto zapravo močimo grah i kako ubrzati taj proces otkrio nam je naš suradnik Zoran Šimunić Šime.

image
Mario Kucera/

Kad odlučite otići put juga i posjetiti Makedoniju, znajte da smo jedan od najboljih gravče na tavče pojeli u restoranu Ostrvo. Lokacija je doista spektakularna budući da se nalazi u neposrednoj blizini Ohridskog jezera i jedno je od omiljenih makedonskih izletišta. Nemojte propustiti obilazak tržnice, a dobar razlog je kupovina bar jednog kilograma tetovca i jednako toliko dobre mljevene paprike. Bit Pazar najveća je gradska tržnica smještena na istočnoj obali rijeke Vardar i središte trgovine još iz vremena Osmanskog Carstva.

image
Mario Kucera/

No, vratimo se kućnoj pripremi makedonskog klasika. Za potpuni ugođaj kuhanje započnite nazdravljanjem čašicom žolte ili žute lozove rakije (uvijek je bolji izbor ona odležana u drvenim bačvama najmanje tri godine).

image
Mario Kucera/

Postoji nekoliko načina kako se radi gravče na tavče, a prilikom jednog našeg posjeta Makedoniji ustupljen nam je recept za gravče na tavče:

Recept Mare Tasevske:

Sastojci

  • 500 g graha tetovca
  • 1 luk
  • 2 žličice mljevene crvene paprike
  • pire od rajčice
  • sol i papar
  • stručak metvice

Skuhajte grah tetovac s nekoliko listova mente. Ocijedite ga. Na ulju zažutite luk pa mu, kada postane staklast, dodajte grah i mljevenu crvenu papriku, a po želji i žlicu do dvije pirea od rajčice. Posolite i popaprite te zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva u glinenoj posudi dok se ne stvori korica i grah ne zapeče.

image
Mario Kucera/

U nastavku donosimo još jedan recept koji nam je ustupio čitatelj, a radi se o inačici koja ne zahtjeva otvaranje pećnice.

Gravče na tavče sa suhim rebrima koji se ne peče

500 g graha tetovca
400 g suhih rebara
200 g luka
200 g rajčica
2 češnja češnjaka
ulje
peršin
300 g svježe crvene papike
1 ljuta papričica
1 žlica mljevene crvene paprike
malo soli
malo papra

Prethodno namočeni grah skuhajte i ocijedite. U međuvremenu skuhajte rebra, ali nipošto nemojte bacati vodu gdje su se kuhala rebra. Zažutite na ulju prethodno nasjeckani luk, a potom ga prelijte vodom u kojoj su se kuhala rebra i nastavite kuhati još 15 minuta. Ubacite nasjeckanu papriku, češnjak i ljutu papričicu te sve kuhajte još 10 minuta. U glinenu posudu stavite kuhani grah, dodajte kuhana rebra, prethodno pripremljeno povrće i začine, a po potrebi dodajte još malo vode u kojoj su se kuhala rebra da biste postigli željenu gustoću. Promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:42