NOVI RECEPTI KOJIMA SE VESELIMO

RECEPTI ANA-MARIJE BUJIĆ: Danas pripremite slasnu tunu na pašticadu, a zasladite se provjereno dobrom tortom od griza!

 Ana Marija Bujić
Kuharica nastala iz tipkovnice i fotoaparata talentirane i svestrane Ana-Marije Bujić

Tuna na pašticadu

4 odreska tune (200-250 g svaki)
5-6 žlica maslinova ulja
1 veći crveni luk, sitno nasjeckan
1 mrkva, sitno nasjeckana ili naribana
4 fileta slanih inćuna
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol
svježe mljeveni crni papar
200 ml prošeka
100 ml crnog vina
2 žličice koncentrata rajčice
4-5 suhih šljiva
3 klinčića
1 lovorov list
1 žlica balzamičnog octa
1 žlica kapara

Ana Marija Bujić

U širokoj dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa prepržite odreske tune s obje strane. Izvadite ih na tanjur i ostavite po strani. Na ulje u kojem se pržila tuna stavite luk i mrkvu, pa ih ostavite na vrijeme kako se ne bi stvorila korica na površini. Zagrijte pećnicu na 180 °C. U kalup promjera 26 cm ili vatrostalnu posudu slične veličine (važno je da nema odvojivo dno kako bi se poslije mogao zadržati šerbet) redajte kore jednu po jednu, a svaku premažite rastopljenim maslacem. Na dno kalupa složite 7 ili 8 kora tako da vise malo preko ruba kalupa. Ulijte kremu pa je prekrijte s još 6 ili 7 kora, od kojih ćete svaku premazati maslacem. Po vrhu zarežite kore u šnite (onako kako ćete ih rezati kasnije, no nemojte ih prerezati skroz, samo ocrtajte buduće šnite po vrhu), a višak kora oko ruba kalupa odrežite. To srednje jakoj vatri dok ne uvenu. Dodajte filete slanih inćuna i nastavite kuhati dok se ne raspadnu. Zatim dodajte češnjak te zapršku, malo posolite i popaprite. Podlijte zatim zapršku prošekom i crnim vinom te pustite da alkohol ispari. Smanjite vatru, dodajte koncentrat rajčice, suhe šljive, klinčiće i lovorov list. Zatim vratite tunu u umak i kuhajte 20-ak minuta, dok ne bude gotova i dok se okusi ne je najlakše napraviti kuhinjskim škarama. Premažite vrh pite maslacem, poprskajte vodom i pecite 30-40 minuta dok vrh ne postane zlatnožut. U međuvremenu stavite šećer, vodu i koru limuna na srednje jaku vatru i kuhajte 5 minuta, dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok i kuhajte još 3 minute. Odstranite koru limuna. Kad izvadite tortu iz pećnice, polako je prelijte vrućim šerbetom. Ostavite je da se potpuno ohladi i da upije što više šerbeta. Do posluživanja čuvajte u hladnjaku i ne odlijevajte šerbet. Galaktoboureko možete napraviti do 2 dana prije posluživanja i čuvati u šerbetu u hladnjaku. 3 prožmu. Pred kraj dodajte balzamični ocat. Propasirajte umak tako da bude gust i jednoličan pa ga vratite u tavu da se još malo ugrije. Dodajte kapare, kušajte i po potrebi prilagodite začine. Poslužite uz njoke ili drugi prilog po želji. Tunu možete pripremiti dan prije posluživanja. Stavite je poklopljenu u hladnjak, a prije serviranja je podgrijte na laganoj vatri tako da se ugriju i komadi tune i umak.

Torta od griza u šerbetu

TORTA:

5 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
1 l mlijeka
160 g kristal šećera
120 g pšenične krupice (griza)
50 g maslaca
500 g kora za savijače
100 ml rastopljenog maslaca

ŠERBET:

400 g šećera
700 ml vode
kora 1 neprskanog limuna, narezana na trakice
1 žlica limunova soka

Ana Marija Bujić

U zdjeli pjenjačom lagano istucite jaja i ekstrakt vanilije. Mlijeko i šećer stavite u lonac pa kuhajte na laganoj vatri. Kad se mlijeko ugrije, postupno dodajte griz i neprestano miješajte, dok se smjesa ne zgusne. Maknite lonac s vatre. Sasvim polagano i ne prestajući miješati, dodajte istučena jaja. Važno je da jaja ulijete sasvim polako kako se ne bi skuhala i pretvorila u kajganu. Naposljetku dodajte i maslac te miješajte dok se ne rastopi. Pustite kremu da se prohladi, miješajući s vremena na vrijeme kako se ne bi stvorila korica na površini. Zagrijte pećnicu na 180 °C. U kalup promjera 26 cm ili vatrostalnu posudu slične veličine (važno je da nema odvojivo dno kako bi se poslije mogao zadržati šerbet) redajte kore jednu po jednu, a svaku premažite rastopljenim maslacem. Na dno kalupa složite 7 ili 8 kora tako da vise malo preko ruba kalupa. Ulijte kremu pa je prekrijte s još 6 ili 7 kora, od kojih ćete svaku premazati maslacem. Po vrhu zarežite kore u šnite (onako kako ćete ih rezati kasnije, no nemojte ih prerezati skroz, samo ocrtajte buduće šnite po vrhu), a višak kora oko ruba kalupa odrežite. To srednje jakoj vatri dok ne uvenu. Dodajte filete slanih inćuna i nastavite kuhati dok se ne raspadnu. Zatim dodajte češnjak te zapršku, malo posolite i popaprite. Podlijte zatim zapršku prošekom i crnim vinom te pustite da alkohol ispari. Smanjite vatru, dodajte koncentrat rajčice, suhe šljive, klinčiće i lovorov list. Zatim vratite tunu u umak i kuhajte 20-ak minuta, dok ne bude gotova i dok se okusi ne je najlakše napraviti kuhinjskim škarama. Premažite vrh pite maslacem, poprskajte vodom i pecite 30-40 minuta dok vrh ne postane zlatnožut. U međuvremenu stavite šećer, vodu i koru limuna na srednje jaku vatru i kuhajte 5 minuta, dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok i kuhajte još 3 minute. Odstranite koru limuna. Kad izvadite tortu iz pećnice, polako je prelijte vrućim šerbetom. Ostavite je da se potpuno ohladi i da upije što više šerbeta. Do posluživanja čuvajte u hladnjaku i ne odlijevajte šerbet. Galaktoboureko možete napraviti do 2 dana prije posluživanja i čuvati u šerbetu u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:06