DANAS KUHAM

RECEPTI KONOBE ZIJAVICA: Najbolje iz mora u tri jednostavno neodoljiva recepta koja morate pripremiti kod kuće!

 Matija Djanješić / HANZA MEDIA
Dobre ideje...

Na ovoj adresi naći ćete maštovita hladna predjela, a okusom i prezentacijom jako su zanimljiva i konkretnija jela poput raznih rižota, brudeta, gulaša i tećada, pripremljenih isključivo s lokalnim namirnicama. Bruno ima oko 150 radnih dana, a ako vrijeme dopusti, i više.

BRODET “ČA MORE DA”

1500 g ribe i rakova, ovisno o dnevnom ulovu
2 glavice luka srednje veličine
4 češnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
500 g svježih rajčica, pasiranih
20 ml malvazije
10 ml vinskog domaćeg octa
sol
čili
svježi peršin
3 lovorova lista

Luk narežite na polumjesece pa karamelizirajte na 50 ml maslinova ulja s češnjakom. Na to stavite ribu i rakove pa sve zalijte bijelim vinom. Kad vino prokuha, dodajte riblji temeljac, posolite, dodajte lovorov list, prethodno pasiranu domaću rajčicu i čili papričice, koje treba dozirati s oprezom. Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri oko 45 minuta pa dodajte domaći vinski ocat, šaku peršina i ostatak maslinova ulja (50 ml). Poslužite u padeli/teći u kojoj se brudet kuhao, a uz njega stavite i malo tostirane palente.

ŠKAMPI U TEMPURI OD RIŽOTA S ČILIJEM

200 g riže arborio
2 luka
2 češnja češnjaka
150 ml maslinova ulja
100 ml bijelog vina
250 ml ribljeg temeljca
1 svježa čili papričica
vlasac
100 g kravljeg sira
sol

Tempura:

2 manja jaja
400 ml ledene vode
150 g glatkog brašna
150 g rižinog brašna

Moscenicka Draga, 130719. Reportaza o skampima i konobi Zijavica. Na fotografiji: pohani skampi; Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Na maslinovu ulju termički obradimo luk i češnjak te dodamo rižu da se zastakli. Kad zrna postanu prozirna, dodajte bijelo vino, potom i riblji temeljac, a zatim stalno miješajte, pazeći da vam se riža ne prekuha. Desetak minuta prije nego što je rižot gotov, dodajte kravlji sir i sjeckanu čili papričicu, a zatim mantekirajte s maslinovim uljem i na kraju dodajte sjeckani vlasac. Za tempuru izradite jaja pa ih pomiješajte s ledenom vodom i prosijanim brašnima da dobijete hladnu i gustu smjesu. Škampima otklonite ljusku s repa. Očišćeni dio uronite u pripremljenu tempuru, a zatim u zagrijano ulje pa pržite 30 sekundi.

RAŽA S UMAKOM OD VINA I MASLINOVA ULJA

500 g raže
malvazija
maslinovo ulje
riblji temeljac

Moscenicka Draga, 130719. Reportaza o skampima i konobi Zijavica. Na fotografiji: Raza sa broskvom na padelu. Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

U istim omjerima vina, maslinova ulja i temeljca kuhajte ražu, pa je posolite i popaprite. Ovisno o sezoni, dodajte mediteransko aromatično bilje. U Zijavici još dodaju domaće rajčice, tušt (samonikli ljekoviti korov), kapare, ružmarin i masline. Kuhajte dok raža ne omekša, a zatim je izvadite na poseban tanjur, pa nastavite kuhati umak dok se ne reducira i postane gušći jer ćete njime preliti posluženu ražu. Kao prilog poslužite palentu ili broskvu na padelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:10