DOBRE IDEJE

RECEPTI NAJBOLJIH HRVATSKIH CHEFOVA: Ako vam nedostaje inspiracije za ručak, konzultirajte se s našim ponajboljim kuharima!

 Getty Images/iStockphoto
Pretprošle je godine svijetlo dana ugledala luksuzna kuharica na više od 500 strana ispunjena autohtonim jelima naše zemlje “iz kuhače” tridesetak ponajboljih hrvatskih chefova predvođenim urednikom knjige i chefom Matom Jankovićem. Croatia: The Cookbook u izdanju Školske knjige

Iste smo godine u prilogu Dobra hrana unutar Jutarnjeg lista objavljivali kratke intervjue i recepte chefova koji su u kuharici predstavljeni. Sad smo ih sakupili na jedno mjesto i želimo ih ponovno podijeliti s vama, za inspiraciju što kuhati ovaj vikend!

Ivan Pažanin

Rođeni Splićanin, Ivan Pažanin, široj je javnosti postao poznat kao član žirija u gastroshowu “3, 2, 1 - kuhaj!”. Ljubav pema kuhanju osjetio je još u djetinjstvu, kad je vrlo često gledao nonu i majku kako kuhaju. Nakon završene ugostiteljske škole, sa 18 godina otisnuo se na more i radio u kuhinji velikog ledolomca, potom je uslijedio posao na jahti u Monte Carlu, a onda je s mora kročio na otok Hvar i radio u restoranu Passarola gdje je kuhao za mnoge poznate ličnosti. Potom je uslijedio rad u restoranu Don Dino u Trogiru. U jelima chefa Pažanina možete uživati i u restoranu Štorija by Biberon koji je nedavno sa sommelierom Rokom Bekavcem otvorio na samoj splitskoj Rivi. Mediteranska kuhinja mu predstavlja pravo nadahnuće, a svoj prepoznatljiv stil kuhanja razvio je spajajući gastronomiju Italije, Grčke, Turske i zapadne Afrike Naravno, Pažanin najviše voli pripremati ribu i plodove mora, ali rado će se uhvatiti ukoštac i s raznim mesnim jelima.

Riba in forno

Maja Danica Pečanić

Marin Rendić

Marin Rendić je stažirao u najboljim restoranima svijeta: španjolskom Arzaku, koji ima tri Michelinove zvjezdice, i danskoj Nomi s dvije Michelinove zvjezdice. U Novigradu je 2008. otvorio svoj restoran Pepenero, koji je već sljedeće godine svrstan među pet najboljih istarskih restorana. Hrvatsku je predstavljao na raznim festivalima, a može se pohvaliti i da je 2007. kuhao za Angelinu Jolie na Festivalu hrvatske kuhinje u New Yorku. Rendić je 2017. postao vlasnik i chef Bistroa Apetit u Zagrebu. Marin Rendić sudjelovao je u televizijskoj emisiji “Masterchef” i u emisiji “Kruške i jabuke”, a imao je i vlastitu emisiju “Grill Boss”. Najviše voli pripremati ribu, a kuhanjem se bavi jer se, kaže, u toj profesiji osjeća slobodno.

Brancin u crnoj soli

Maja Danica Pečanić

Hrvoje Zirojević

Rodom Splićanin, Hrvoje Zirojević svladao je kuharske tehnike moderne i tradicionalne kuhinje koje sada koristi u restoranu Laganini na Palmižani. Natjecao se u Hrvatskoj kulinarskoj reprezentaciji koja je 2007. na kupu u Moskvi osvojila srebrnu medalju, a 2008. na Olimpijadi u Njemačkoj brončanu. Godine 2017. pozvan je s Rudolfom Štefanom u New York na humanitarni događaj Citymeals on Wheels Chefs’ Tribute. Budući da restoran Laganini ne nudi mesna jela, od ribe dobivaju sve što se može zamisliti.

Brujet

Maja Danica Pečanić

Goran Kočiš

Rođen u Virovitici, vođen idejom o prikupljanju novih tehnika kojima oplemenjuje bazne namirnice, Kočiš je desetogodišnje iskustvo stekao na međunarodnoj sceni. U originalnom pristupu kuhinji uveo je u restoran Noel i tzv. Chef’s table, omogućavajući znatiželjnim pobornicima delicija pogled na kuhinju uz degustacijski slijed jela prema chefovu odabiru. Želite li okusiti istočne krajeve Hrvatske, ponajprije Slavoniju, Kočiševa varijacija crne svinje iz tog podneblja najbolje će je približiti vašem nepcu.

Čobanac

Maja Danica Pečanić

Ana Grgić

Ana Grgić rođena je u Brčkom, u BIH. Karijeru je počela volontiranjem u hotelu Esplanade gdje je sada glavni chef. Usavršavala se i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Ponosi se što su oba Esplanadina restorana, Zinfandel’s i Le Bistro, nagrađivani certifikatima izvrsnosti TripAdvisora, a Zinfandel’s je 2015. čak ušao u Hall of Fame toga turističkog portala. Kuhanje je, kaže, opušta, a najzabavnije joj je poigravanje teksturama i okusima i dolazak do novih kreacija i otkrića.

Krem juha od buče

Maja Danica Pečanić

Marko Gajski

Diplomirani informatičar Marko Gajski odmah nakon završetka televizijskog Masterchefa, u kojem je ušao u finale, spletom okolnosti preuzeo je kuhinju u hvarskom DiVinu. Pruženo povjerenje itekako je opravdao. Marka u kuhinji privlači izazov, adrenalin. Ne voli prosječnost i stalno uči, istražuje stare recepte i smišlja kako ih osuvremeniti za ponudu restorana Lešić Dimitri Palace na Korčuli. Stoga ne čudi da mu je jedan od kuharskih uzora veliki kreativac i eksperimentator Heston Blumenthal, a lekcije Toma Gretića, mentora iz Masterchefa, nikada neće zaboraviti. Kao pravog perfekcionista, igrači Los Angeles Clippersa toliko su ga naljutili kad su u restoranu u kojem je radio naručili well done steakove da se s njima odbio fotografirati.

Žrnovski makaruni

Maja Danica Pečanić

Matija Bregeš

Matija Bregeš bio je dvije godine sous chef, a od 2015. i glavni chef u restoranu Ivica i Marica. Godine 2016. prelazi u Boškinac kao sous chef, a ubrzo i ondje postaje chef. Može se pohvaliti stažiranjem u jednom od najboljih španjolskih restorana, Azurmendi, koji ima čak tri Michelinove zvjezdice. Uživa pretvarati tradicionalnu hranu u moderno iskustvo i na tom su tragu njegova autorska jela, kao što su mousse od češnjaka ili domaći pivac na tri načina. Uputite li se na Pag, svakako kušajte janjetinu na njegov način.

Lignje na padeli

Maja Danica Pečanić

Eta Gverović

Eta Gverović, rođena u Dubrovniku, završila je medicinsku školu, no za profesionalnu karijeru odabrala je kuhanje. Kao kuharski uzor navodi majku Kate, a kuha jer hranom želi usrećiti ljude. Najviše je privlači kreativnost - voli smišljati nove recepte i kuhati neobična jela. Njezin restoran Gverović-Orsan, u kojem je obitelj Gverović uspjela sačuvati duh prošlih vremena, nekoć je služio za skladištenje brodica renesansnih dubrovačkih plemića. Smješten tik uz more, na terasi u domaćoj hrani nadahnutoj tradicionalnim receptima uživali su Bono, Karolina od Monaka i mnogi slavni. Etino najdraže jelo je brodet od morskih plodova, a osobito uživa kad joj ga pripremi kći Ena. Voli gledati kulinarske emisije i jednog bi dana voljela i sama u nekoj od njih sudjelovati.

Šporki makaruli

Maja Danica Pečanić

Petra Jelenić

Petra Jelenić rođena je u Zagrebu, gdje se školovala za slastičarku. Kao kuharske uzore navodi mamu i baku, a od profesionalaca izdvaja Philippea Conticinija i Pierrea Hermea. Opušta je priprema savijača i stvaranje novih kombinacija okusa i tekstura. Obožava svoj posao jer je kreativan i dinamičan, a u samoj su mu srži rad, rad i disciplina. Gostovala je u “Masterchefu” i u “Tri, dva jedan - peci!”, a najdraža joj je uspomena na kulinarsku emisiju “Slatka kuharica” s kojom je proputovala Hrvatsku i od domaćica učila pripremu tradicionalnih slastica iz kojih je dobivala inspiraciju za vlastite, modernije. Njezina autorska slastica je torta od maka (jedno je vrijeme i vodila vlastitu slastičarnicu u zagrebačkoj Dukljaninovoj ulici, Mak na konac), a od 2017. radi kao korporativni chef slastičar za Bluesun hotele i predavač na Bluesun Akademiji.

Zagrebačka torta

Maja Danica Pečanić

Mate Janković

Mate Janković kuhar je i ambasador hrvatske kuhinje. Radio je u restoranima Amfora, Plavi podrum, Bevanda i Villa Ariston. Nakon višegodišnjeg staža otišao je na Bermude, gdje je radio za hotele Fairmont. Stil kuhanja mu je mediteranski, naslonjen na kulinarsku tradiciju Kvarnera, Dalmacije i otoka u kojoj dominiraju plodovi mora. Najdraže autorsko jelo mu je dimljena kamenica s ukiseljenim janjećim jezikom, slanušom i paškim baškotinom. Najviše uživa u jednostavnoj hrani, a omiljeno jelo su mu špageti sa šalšom.

Kozice s rajčicom i palentom

Maja Danica Pečanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:04