Recepti stari 154 godine u prvoj gastro knjižari

Konačno je u Hrvatskoj otvorena prva knjižara specijalizirana za gastro tematiku

Mak Krajina i njegova djevojka Dijana Volkmer, studenti kulturologije u Rijeci, pohađali su izdavačku akademiju udruge Katapult i tu se rodila ideja.

– Jedan od mentora govorio je da se jedino sa specijaliziranim knjižarama može nešto postići – govori Mak, 25-godišnjak iz Rovinja, koji je u svojem rodnom gradu ideju odlučio pretvoriti u stvarnost.

U obiteljskom prostoru od 50-ak četvornih metara u ulici Montalbano 11 u staroj gradskoj jezgri zajedno s Dijanom otvorio je prvu hrvatsku gastro knjižaru, nazvavši je Fritula po kultnoj primorskoj i istarskoj karnevalskoj slastici. Starinski namještaj daje joj domaći, topli štih, a kameni zidovi zazivaju duh Mediterana. U ponudi su uglavnom kuharice, knjige o vinima, o maslinovim uljima, sve skupa 500-tinjak naslova.

– S realizacijom plana krenuli smo mjesec-dva nakon akademije. Procijenili smo kako stojimo, koliko moramo uložiti. Sve skupa, investicija je koštala nekih 30-ak tisuća kuna. Dio sam posudio od obitelji, a dio je vlastita ušteđevina – priča poduzetni student.

Dijana i Mak, oboje ljubitelji gastronomije, nabavili su doista širok spektar različitih naslova, a proširivanje ponude proces je koji stalno traje. Pored popularnih kuharica poput onih koje potpisuje Jamie Oliver, tu je još cijela serija knjiga o hrvatskim vinima u izdanju Golden Marketinga te čitav niz novih izdanja, ali i antiknih knjiga.

– Najstariji naslov je “Neues Kochbuch”, kuharica na njemačkom iz 1858. godine, a prodajemo je za 450 kuna – kaže Mak Krajina.

Budući kulturolog priča kako im prijatelji i poznanici rado i doniraju knjige, a posebnu su pažnju posvetili nabavci naslova na stranim jezicima koji se tiču hrvatske kuhinje. U ponudi su se tako našle “Good food from the Balkans”, “The Best of Croatian Cooking”… Tu su i posebno zanimljiva izdanja autora iz susjednih zemalja poput “Emigrantskog kuvara” Dejana Novačevića koji kroz hranu opisuje život i sudbinu emigracije.

Knjižara Fritula dobro je mjesto za predah i listanje knjiga, a posjetitelji se mogu okrijepiti espressom, machiatom ili bezalkoholnim napicima. U knjižari se prodaju i slike Marije Volkmer.

Fritula, inače, ima dvokratno radno vrijeme, svaki dan od 10-13 te od 19-23 sata, a mladi par koji se upustio u ovu za Hrvatsku pionirsku avanturu svakako zaslužuje svu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11