RECENZIJA RESTORANA

RESTORAN ACO: Jela se ovdje dorađuju intrigantnim izvedenicama riblje kuhinje koju otkrivaju na putovanjima!

U uvali u predjelu Barbat nadomak grada Raba još uvijek traje jedna od najuspješnijih obiteljskih gurmanskih priča na našim otocima za koju znam

RESTORAN ACO
Barbat 458, 51 280 Rab
Vlasnik: Darko Dedić
Chef: Marinko Maračić
Tel.: 051/721-527
Mob.: 098/329-075
www.aco-rab.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 11 do 23 od 1. travnja do 15. studenoga
Vlastito parkiralište

Svemu što u ugostiteljstvu traje dulje od šezdeset godina unatoč svim nedaćama i “prevratima”, a k tome kad je to jako uspješno, treba se pokloniti. Tradicija je kod nas jako upitna kategorija, recimo uglavnom svi naši jako razglašeni vinari svoja prva ozbiljnija vina točili su u čaše početkom dvijetisućite, a mnogi i kasnije.

Razumijem da se danas do saznanja i tehnologije stiže prečacom, winemakeri se nude jednako kao i svako ostala zanimanja, ali ipak, kad je netko vinar u drugoj ili trećoj generaciji, nekako njegovu vinu više vjerujem. Tako je i s restoranima. Ovaj rapski slučaj počeo je još sredinom pedesetih u pansionu državne tvrtke koji je bio u kući obitelji Grce.

U uvali koja je dobila ime po prezimenu cijelog roda u predjelu Barbat, nadomak grada Raba, počinje se stvarati jedna od najuspješnijih obiteljskih gurmanskih priča za koju znam na našim otocima. Otkako sam ih prije dvadesetak godina pronašao, ovo je postalo moje jako važno gurmansko utočište. A sve je počelo kao sretan slučaj. U uvali uz dugački pristan pozornost mi je privukla skladna gradnja jedne male sive ribarice na istočnom molu, a još više korpulentna pojava ribara na njoj u bijeloj kanotijeri. Beskrajno simpatičnu osobu koja te baš sili da s njom odmah zapodjeneš razgovor.

Pitao samo ga jede li se tu negdje dobro. “Svi kažu da je kod Ace dobro!” rekao je i ne pogledavši me. Prihvatio sam nagovor i u restoranu poviše pristana prvo pojeo riblju juhu. U restoranima gdje je ona dobra i u njoj plivaju komadi ribe od kojih je dobila okus obično je sva spiza dobra. U ovoj se kočoperio k tome još i škamp te dagnje, a uza sve to iz mora drugi joj je dominantan okus dalo očito vrlo dobro maslinovo ulje. Poslije još i pečena hobotnica s krumpirima.

Bio sam jako zadovoljan okusom onog što sam jeo, u dvosatnom opuštenom blagovanju na prostranoj terasi uz more. Tada se na terasi pojavio čovjek s mola. Pozdravljajući, prolazeći terasom do kuće, nehajno je dobacio: “Onda, jesam li imao pravo? Je l’ da je ovdje dobro?” Tražim pogledom konobara ne bih li dobio objašnjenje.

Samo je potvrdio već sasvim jasne slutnje: “To je Aco, stari gazda restorana”. Kako sam otada bio česti gost restorana i uvrstio ga u svoje jadranske favorite, o Aci i njegovu zetu Darku Dediću, kojem je već davno prepustio restoran, i cijeloj obitelji doznao sam mnogo toga. Sada kad Ace već dugo nema, sjećam se njegovih priča iz partizana, o paradi u Beogradu kad ‘47. jaše bijelog konja pred Titom i kako u staroj kući pokreće pansion, pa sve i ribareći pomalo gradi novu kuću i u njoj “pravi” restoran.

Supruga mu Milka toliko dobro kuha da im stižu gosti odasvud, najviše Nijemci. Svi, baš kao i ja, postaju ovisnici o njezinoj ribljoj juhi koja se njoj na spomen zove po njoj. Darko, pak, kao školovani ugostiteljski profesionalac posljednjih trideset godina, nikad ne mijenjajući njezin recept, u svojoj kuhinji jela dograđuje sve sa samim jako intrigantnim izvedenicama riblje kuhinje za koje inspiraciju nalazi na čestim putovanjima.

U toj jako dobro izbalansiranoj kombinaciji novotarija, vlastitih ideja i tradicije tu sam jeo riblju salatu s ciklom i onu s mesom raka s breskvama, kozice s lukom začinjene kao na istočnom Mediteranu, tjesteninu s peštom od škampa ili, pak, s votkom i ikrom.

Jelo koje sam više puta ovdje naručio sasvim je unikatna paella nazvana u spomen na Acu, a ovo zadnje blagovanje Darka i njegova chefa Marinka potvrdilo je kao čarobnjake jušnih riba. Nakon jako dobrog pršuta koji radi sam za predjelo i već opjevane riblje juhe jeo sam tris od besprijekorno svježih prijesnih brancina, škampa na koromaču i tune.

Za finale bujabes “na rapski” koji me po tko zna koji put razgalio - brancin, škarpina, škampi, školjke i povrće. Jednostavno, a toliko rafinirano.

Odabir vina

Jako dobra kupaža merlota, caberneta sauvignona, babića i plavca iz vlastitog podruma. Petnaestak butelja isključivo hrvatskih vina.

Cijene

Pršut s dinjom i maslinama 78 kn, riblja juha 38, miješani carpaccio 75, paella a la Aco 230 (za dvije osobe), bujabes 350 (za 2 osobe).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:31