RESTORAN KULTURNI KRUG
Vlasnik: Kulturni krug j.d.o.o. (Draško Romac)
Chef: Ognjen Vukelić
Sous chef: Andrej Cvetko
Chef četvrtkom: Fedor Džamonja
Otvoreno od 12 do 23 h. Nedjeljom od 12 do 18 h
Adresu i broj telefona možete saznati samo ako postanete član Kulturnog kruga, a za to vam je potrebna preporuka dvoje već otprije upisanih (godišnja članarina je 300 kn)
Zagrebačka klupska restoranska scena već dugo pulsira tiho i poluprimjetno, kako joj je i namjera. Da se “službe” i dalje ne ponašaju po dobrim starim komunističkim obrascima bila bi sigurno i aktivnija, no kako ona još uvijek traži, doduše ne neprijatelje naroda i rušitelje sistema nego porezne prekršitelje, kao da im novac ne curi u potocima na drugim mjestima u koja, dakako, ne smiju inspektorati, malo, malo pa neku jednostavnu kuhaonu benigne klope ukinu. Dobro im se othrvao doajen ovakvog načina restoraterstva, neprikosnovena zvijezda zagrebačkog ugostiteljstva uopće - gazda, kuhar i moreplovac, sve u jednoj osobi, Draško Romac. Upoznao sam ga na Šalati gdje je uz teniske terene imao roštiljarnicu.
Ne bilo kakvu. Isfurao se na “ficleke”, na trake narezano meso dajući svoj kuharski obol hrvatskoj državi u nastajanju. Od početka devedesetih tu je u pomalo improviziranim uvjetima izdržao šest godina, pa se valjda zaželio “topline doma” i preselio u jedan stan koji je već djelovao kao zavičajno utočište na uglu Gajeve i Baruna Trenka. Tu je već kuhao puno ozbiljnije i zapravo zarazio likom i djelom dosta široki krug bolje stojećih Zagrepčana kojima radno vrijeme i nije najpreča stvar u danu. Ulica mu se omilila pa se preselio samo malo sjevernije, u Gajevu 25, na kat iznad fotoradnje i galerije Badrov. I tu mu je dobro išlo i sve se “pušilo” od posla i razdragane atmosfere, a krug gostiju se na rečenom temelju dodatno proširio. Tako se, najme u ugostiteljstvu radi. Ne ulaže se u marketing nego u kuhanje, i fama se širi, a da ti nisi potrošio ni kune, pače samo ih uzimaš. Kad su Badrovi postali ugostitelji, a cijelu kuću gdje je Draško imao pola prvog kata prenamijenili u hotel, seli se na novu adresu. U samo srce hrvatske pisane riječi, zapravo u neke prostrane prostorije Hrvatskog leksikografskog zavoda. Tu već prvi put ulaže i u unutrašnje uređenje i sve izgleda sasvim u redu, a ljeti se može sjediti i na terasi u dvorištu. Svaki put kad je promijenio prostor kuhao je stepenicu ozbiljnije i profesionalnije.
Sada je Draško samo gazda koji se druži s gostima, a u kuhinji su profesionalci, a u “sali” jako pristale konobarice (neke od njih su se selile s njim iz prostora u prostor). U ovom Kulturnom krugu u kojem možeš blagovati samo ako si član, pa zato i ne želi da se navodi adresa, da s vrata ne mora otpravljati one koji su “čuli” da se tu dobro i razmjerno jeftino jede (članovi mogu postati, kaže Draško - “samo kulturni ljudi, a nije nužno i da su iz kulture”) uvijek moram pozdraviti barem pola restauracije, pa ti tu ne gine da se htio ne htio i družiš. Jedno pravilo je da izađeš iz lokala u jedanaest navečer i nema majci da se tu zapiješ do zore. Striktno poštivanje volje gazde ogleda se i na jelovniku. Uz oskudni jelovnik (za svakog ponešto “po narudžbi”) svaki se dan kuha drugo jelo ovisno o danu u tjednu - u ponedjeljak “na žlicu” (kelj, poriluk s faširancima...), utorak - “što bude, nikad se ne zna”. Ja sam bio u četvrtak kad se gazda dosjetio da bi odlično bilo uputiti se do Azije. Ako se već odlučiš za azijsku kuhinju, što ćeš prtljati s amaterima (a to su po onom što i kako kuhaju u većini kineskih restorana u Zagrebu), uzmi najboljeg profesionalca kojeg poznaš, a ako ktome i zadovoljava i važan uvjet kluba da je kulturan, kud ćeš bolje.
Takvog je našao u multitalentiranom Fedoru Džamonji koji se u svojim studiranjima i putovanjima po svijetu navukao na široki spektar azijske kuhinje. Zapravo sam imao sreću jer druga jela kakva god da jesu ipak su samo domaći standardi. Monumentalna pojava i “kostim” Fedora četvrtkom u ulozi chefa ulijeva više pouzdanja nego svi azijski kuhari u Zagrebu zajedno, ma otkud bili. Jeo sam sečuanske žabe i sweet & sour na hongkonški način. Jedno bolje od drugog. Četvrtkom je ovdje najbolji kineski restoran u gradu. (Lososa s pjenicom od limuna - tu Draško ipak nije mogao odoljeti trendu - jeo sam par dana prije.)
IZBOR VINA
Vina kuće: graševine Krauthakera, Cmrečnjaka i Kezelea te pelješki plavac i merlot iz Baranje (1 l 70 kn). Petnaestak buteljiranih hrvatskih vina.
CIJENE
Dimljeni losos s pjenicom od limuna 70 kn; sečuanske žabe 85; sweet & sour Hong Kong stil 80; jako dobar kruh od integralnog brašna ne naplaćuju.