Recenzija restorana

RESTORAN NISHTA: Kreativno vegetarijanstvo kojem treba malo nove energije

AUTOR:
  • Radovan Marčić

 • OBJAVLJENO:
 • 16.12.2016. u 12:43

 • Berislava Picek / Hanza Media

  Za preporuku su pakorasi - miješano povrće povezano tijestom od slanutka frigano u dubokom ulju s umakom od mahuna.

  Nishta vegetarijanski restaurant
  Masarykova 11/1 (dvorište), 10000 Zagreb
  Vlasnik: Živa plaža d.o.o./Kajbab j.d.o.o.
  Chef: Tanja Ratković
  Tel.: 01/8897444, mob.: 099/2546959
  www.nishtarestaurant.com, e-mail: infozg@nishtarestaurant. com
  Otvoreno od 12 do 23. Ponedjeljkom zatvoreno.

   

  Vegetarijanskih restorana jedva da je u Zagrebu koliko prstiju na jednoj ruci. U cijeloj nam domovini brojka malo prelazi deset, a prema takvom načinu prehrane vlada povelika doza nerazumijevanja, čak i prezira. Dokazano zdrava vegetarijasnka kuhinja itekako može biti i vrhunska gastronomija. Nakon više od pola godine izbivanja neki dan sam u Nishti objedovao ponovno. Čini mi se kao da se jelovnik nije ni zericu promijenio pa sam jeo sve što sam već probao. U pola dva, kad sam došao, na jelovniku s desetak predjela i glavnih jela već ih nije bilo nekoliko, što znači da se spravljaju tek onda kad ih naručite.

  Berislava Picek / Hanza Media
   

  Doduše, to može značiti i da nisu nabavili dovoljno namirnica za njihovo kuhanje. Za predjelo sam jeo pakorase, miješano povrće povezano tijestom slanutka frigano u dubokom ulju s odličnim umakom od mahuna i raitom od krastavaca. Ta interpretacija indijskih originala bilo je i najbolje što sam jeo. Falafeli servirani s čili umakom i humusom posloženi na salati i pita kruhu bili su presuhi. Pita kruh ipak je bio više tortilja, a loša kvaliteta salate oko koje su se najmanje trudili najviše je kvarila dojam.

   

  Kombinacija buritosa i tempeha koji nazivaju Tempheritos koje sam naručio kao treće jelo bilo mi je već previše za objed pa jedva da sam ih probao tople. Tijesto punjeno crvenim grahom i tempehom u pikantno začinjenoj šalši s malo zapečenog sira po vrhu i svježim vrhnjem hladni su mi za večeru jako prijali. Iz ovih kombinacija lako je shvatiti da je riječ o autorskom spajanju svjetskih kuhinja, no ipak s glavnim uporištem u azijskoj. Ovo opredjeljenje cijenim i dosad se pokazalo dobrim, no u ovoj zadnjoj izvedbi otprije neki dan kao da se malo umorilo i treba mu nove energije i osvježenja. Tako je i s prostorom - nakon tri godine i njemu bi dobro došlo malo “faceliftinga”. Od konobara sam doznao da se upravo takvo što sprema.

   

  Dubrovački Nishta

  ''Centrala'' ovog restauranta je u Dubrovniku. Ovdje su kao prvi vegetarijanski restoran u gradu svoj restauraterski naum započeli švicarsko hrvatski par Ružica i Gildas Remy. Prošlo je tome već desetak godina kao su na Prijeku, ulici poznatoj po simpatičnim malim restoranima, nažalost većinom usmjerenim na kulinarske nepodopštine i nimalo simpatično muljanje turista, stvorili jako uspješnu vegetarijansku bazu. Ovdje su kreirali svoje recepte i vrlo hrabru kuharsku strategiju spajanja stilova Azije, Afrike, Mediterana i Južne Amerike. Dakle, ako se hoće jesti originale i to u restoranu u kojem stoluju vlasnici čija je desna ruka u kuhanju Tea Đukić, nekad natjecateljica Masterchefa mora se otići u Dubrovnik. Inače, Tea Đukić već je i prije ovog kuharskog showa putovala po svijetu, a još i više nakon njega, stječući znanja stvarno kuhajući, najviše po Aziji koja je za nju najizazovnija kulinarska destinacija. Atmosfera minijaturnog dubrovačkog restorana stvarno više podsjeća na dinamične azijske restorane gdje odmah osjetiš da se tu kuha sa strašću i uz veliku energiju. Iako se ime restorana može shvatiti i kao anglizirana riječ «ništa», što mi je osobno duhovito iza nje se ipak krije drugo značenje. U sanskrtu ona definira povišeno stanje uma u meditaciji koje prethodi nirvani.

  Cijene

  Pakoras, miješano povrće u laganom tijestu od slanutka, 36 kn; falafel na salati i pita kruhu, 59 kn; Tempheritos, buritosi s tempehom, 63 kn.

  Odabir vina

  Bijela vina: Couve, Šafran, Breznički hum (90kn/1l, 1 dl 15 kn), kupaža graševine i sauvignona, Iuris, Erdut (120/0,75l; 20/1dl). Crna vina: Piller cuvee (90/1l; 15/1dl); kupaža caberneta i merlota (150/0,75l; 20/1dl); kupaža caberneta i sauvignona, sva Iuris, Erdut (180/0,75l). Rose Iuris, Erdut (150/075l; 25/1dl). Desertno vino: Eubatus OPG Koprivčić, Osijek, organsko kupinovo vino (25/1dl).

  Izdvajamo