MALI TRIKOVI

RIŽA I SVJEŽA RIBA SU NAJVAŽNIJE: Tajne najboljih sushi masterchefova!

 Getty Images/iStockphoto
U Japanu, sushi majstoru su potrebne godine prije nego svlada savršeno kuhanje riže i rezanje ribe, a cijeli život prije nego otvori svoj sushi restoran.

Izvor vijesti: Thrillist

Ono što je iznimno bitno jest razlikovati sushi majstora od običnog frajera koji vam prodaje sirovu ribu omotanu u rižu. Ovo su odrednice stvarno dobrog sushija i karakteristike koje dobar sushi majstor svakako mora imati!

Svaki zalogaj se mora odmah pojesti

fresh sushi on black plate top view
Getty Images/iStockphoto

Sushi je kao prženi krumpirići, mora se odmah pojesti jer će u protivnom ''umrijeti''. Ovo znači da priprema sushija zahtjeva obavljanje više stvari odjednom u točno pravo vrijeme što osigurava svježinu okusa u svakom trenutku.

Okusi moraju biti izbalansirani

traditional Japanese condiments - wasabi, ginger and soy sauce
Getty Images/iStockphoto

Sushi masterchef zna da je miris krucijalni element okusa. Na primjer, skuša u sushiju će imati jaču aromu za koju ne želite da odbije goste, zato ćete ju spojiti s đumbirom, mladim lukom i limunovim sokom.

Svaka riba zahtjeva drugačiju vještinu

Chef cutting fesh salmona  for sushi, copy space
Getty Images/iStockphoto

Kako režete, začinjavate i oblikujete ribu ovisi o količini masnoće i teksturi koju riba ima. Ribu koja nije toliko masna trebate rezati jako tanko, jer je ona zapravo cijela mišić. Masniju ribu, na primjer, želite više začiniti, pa ćete koristiti više wasabija ili đumbira.

Nisu svi dijelovi ribe stvoreni na isti način

Sushi Set sashimi and sushi rolls on black stone slate
Getty Images/iStockphoto

Anatomija ribe nije uniformirana. Neki dijelovi ribe su bolji za sashimi, a drugi za sushi. Rep je uglavnom cijeli mišić i najbolji je za sashimi.

Otpad se treba minimizirati

sushi Chef
Getty Images/iStockphoto

Dobri sushi majstori koriste baš svaki dio ribe i mogu na različite načine servirati ribu na jednom tanjuru.

Riža je važna koliko i riba

Cooked white rice in wooden pot
Getty Images/iStockphoto

Ako ne i više! Priprema dobre riže zahtjeva puno više nego samo praćenje recepta. Važno je kako ćete ju začiniti i kako ćete ju kuhati. Novi usjevi riže se kuhaju sa puno manje vode nego stari usjevi jer riža sama po sebi u tom trenutku ima podosta vlage.

Svako zrno riže treba biti jednako skuhano

Avocado, Salmon & Creme Cheese sushi
Getty Images/iStockphoto

Chefovi bez iskustva vrlo često previše miješaju rižu, pa ona postaje ljepljiva i prekompaktna za sushi. Svako zrno riže treba biti cijelo i kuhano, a ocat u rižu trebate umiješati drvenom kuhačom nakon što je ona kuhana.

Gost je najvažniji

Friendse eating sushi in restaurant
Getty Images

Sushi majstor je zapravo kao barmen, ali koji ''miksa'' hranu s rižom i ribom. On u svakom trenutku treba biti druželjubiv i svaki zalogaj pripremiti sa dozom prisnosti prema gostu za kojega se sushi priprema.

Svaki nož ima svoju svrhu i treba biti iznimno oštar

A Japanese Sushi Chef Holding A Sushi Knife.
Getty Images

Najbolji noževi za sushi se rade od željeza, a ne od nehrđajućeg čelika, a tehnika kojom se usavršuju je slična onoj kod izrade samurajskih mačeva. Sushi majstori oštre svoje noževe dan prije pripreme sushija, a nož mjora biti iznimno oštar kako bi se prilikom rezanja upotrijebilo manje snage budući da upotreba snage i preveliko stiskanje noža utječe na teksturu ribe.

Kvaliteta ribe mora biti neupitna

Getty Images

Kada se radi o konzumaciji sirovih proteina, kvaliteta mora biti neupitna. Ključna je nabava ribe od dobro poznatih ribara i prodavača. Većina svjetskih sushi majstora ribu nabavlja s najpoznatije japanske tržnice Tsukiji i osobno razgovaraju s dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:45