DODJELA MICHELINOVIH PRIZNANJA

RNB WEEKEND: Prvi dan Festivala u Gliptoteci u znaku dodjele Michelinovih priznanja, nezaboravnog partyja i sjajnih predavanja!

 Mario Pavlović/RNB
 

Prvi dan mlađeg brata Weekend Media Festivala prošao je u znaku slavlja među dobitnicima Michelinovih zvjezdica i preporuka, iznenađenja na Barista Leageu, sjajnih predavanja i partyja za koji su se jučer pobrinuli Horse Meat Disco.

Dan je počeo predavanjem kako hrvatski proizvod može pomoći u brendiranju hrvatskog turizma. Panel diskusijom moderirao je neponovljivi Zoran Šprajc. S ciljem poticanja restorana i hotela da kupuju od malih proizvođača dotakli su se i logističkih problema kako namiriti potrebe hotela te dostava namirnica u najboljem mogućem obliku i u najudaljenijim točkama zemlje primjerice Slavonije i juga Dalmacije.

Mario Pavlović/RNB

Ponajbolji hrvatski pastry chefovi poput Roberta Bašića (Dubravkin put), Tee Mamut (Oš kolač), Roberta Hromalića (Le kolač) i Katarine Bevande (Jolie Petit) pustili su nas na kratko u svoj kreativni svijet i otkrili nam kako zapravo nikad nisu htjeli odustati od slastičarstva iako se radi o stresnom i napornom poslu koji zahtjeva dnevni angažman od 12 sati.

Mario Pavlović/RNB

„Uvijek se vodim time da bi okus trebao duplo premašiti sam izgled kolača“ rekla je Katarina Bevanda, dok su kao najdražu ali i najzahtjevniju namirnicu izdvojili čokoladu. Iako, slastičarstvo često podrazumijeva slijepo slijeđenje gramaža i praćenje normativa, svi su se složili kako je potrebno znanje i iskustvo jer se iste ne mogu samo duplicirati ako se radi o većim količinama.

Posjetitelji su osobito bili zadovoljni panelom o Kruh revoluciji koju je moderirao Hrvoje Petrić, ujedno i direktor Festivala koji je i sam veliki zaljubljenik u kruh te ga već godinama istražuje, a u razgovoru su mu se pridružili internetska senzacija Anita Šumer, Karlo Vulin iz Bread cluba i Nataša Đurić iz slavne Hiše franko. Posebne pohvale dobio je i panel Hrvatski streetfood pod vodstvom poznatog chefa Mate Jankovića koji je porazgovarao s Ivanom Zidarom čiji je burger itekako punio medijske stupce, Lukom Jureškom ispred Submarinea, Marinom Medakom iz Rougemarina te Katarinom Hauer iz Odprte kuhne (slovenski festival posvećen streetfoodu).

Mario Pavlović/RNB

Osim toga održan je i Barista League – prestižno natjecanje među baristima gdje su imali nekoliko razina za provjeru njihovih vještina. Najuspješnija je bio tim „Devushki v kofe“ iz Sankt Petersburga, a predstavljale su ga Elizaveta Vagabova i Ira Sharipova.

Mario Pavlović/RNB

„Devushki v kofe“

Najsvečaniji trenutak Festivala zasigurno je bila svečana dodjela priznanja restoranima koji su ove godine zaslužili Michelinovu zvjezdicu i preporuku, a na pozornicu se u jednom trenutku našlo preko 40 predstavnika doista najboljih restorana u zemlji. Ceremoniju je vodio glumac i voditelj Janko Popović – Volarić.

Podsjetimo kako je posljednjeg dana veljače još dva restorana ovjenčala Michelinovim zvjezdicama i to zagrebački Noel i kvarnerska Draga di Lovrana. Restaurant 360, Monte i Pelegrini potvrdili su svoje prošlogodišnje zvjezdice.

Mario Pavlović/RNB

Boris Šuljić sa svojim više nego zasluženim priznanjem

Mario Pavlović/RNB

“Drago nam je što će Zagreb po prvi puta biti domaćin dodjele MICHELINA, najprestižnijeg gastronomskog priznanja u svijetu. METRO je na globalnoj razni dugogodišnji partner MICHELINA, a u Hrvatskoj već treću godinu zaredom, stoga se posebno veselimo ovoj dodjeli MICHELIN zvjezdica i priznanja najboljim hrvatskim restoranima uvrštenim u MICHELINOV vodič za 2019. godinu. S više od stotinu godina iskustva u selekciji restorana, MICHELINOV vodič danas je međunarodna referenca za fine-dining i preporučuje više od 30.000 restorana u 30 zemalja. Pravo nam je zadovoljstvo vidjeti da se Hrvatska i njeni odlični restorani također nalaze u društvu najboljih”, izjavio je Thierry Guillon-Verne, predsjednik Uprave METRO Cash & Carry Hrvatska

Bogat program očekuje nas i danas, a posebno se veselimo masterclassu genijalca na području kave – Scotta Rao. Vremenska prognoza obećava te se kvalitetna predavanja i masterclassovi nastavljaju, a raspored možete preuzeti s besplatne aplikacije te na web stranicama Festivala. Osim toga večeras nas očekuje još jedan nezaboravan party, dok su se jučer za ples do jutra pobrinuli Horse Meat Disco.

Mario Pavlović/RNB

Saša Šestić, najbolji barista na svijetu 2015. godine za vrijeme svog masterclassa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46