GOSTOVANJE U PARIZU

RUDOLF ŠTEFAN: ''Michelin je odlična stvar, ali ako iz vašeg restorana gosti ne odlaze sretni, ništa vam ne znače zvjezdice!''

 Ustupljene fotografije
Prvi put u Parizu se održala večera vrhunske gastronomije u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Michelina, s hrvatskim nositeljem zvjezdice Rudolfom Štefanom u glavnoj ulozi

Početkom tjedna u pariškom restoranu La Scène, nositelju jedne Michelinove zvjezdice, održana je ekskluzivna večera kakvu francuska metropola još nije doživjela. Za odabrano društvo francuskih medija i utjecajnika organiziran je “Four hands dinner”, čiji naziv na jednostavan način opisuje što se događalo u kuhinji tog restorana. Naime, chefici Stéphanie Le Quellec, koja je za restoran prije četiri godine zaslužila Michelinovu zvjezdicu, u kuhinji se pridružio Rudolf Štefan iz šibenskog restorana Pelegrini, i sam jedan od hrvatskih nositelja prestižne zvjezdice.

Gerald Geronimi

Putovnica na stolu

Večeru u hotelu Prince de Galles organizirala je Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Michelinom, a goste je tom prigodom na stolu dočekala putovnica s ukrcajnom kartom za gastronomsko putovanje u Hrvatsku. Na meniju su se tako našla jela poput cvjetova tikvica s jastogom, njoka s dagnjama, pestom i kavijarom, teletine ispod peke, smokava ili pak paradižota, domaće verzije francuskog deserta zvanog ile flottante.

Gerald Geronimi

- Napravili smo svoj menu kako bismo prikazali utjecaje u hrvatskoj gastronomiji. Bogati smo jer su tijekom povijesti na nas utjecali od venecijanske preko otomanske kuhinje pa sve do austrijske, mađarske i francuske na kraju. I oni su ostavili trag u našoj gastronomiji, zato smo i radili paradižot za desert na kraju večere. Možemo biti sretni što danas možemo koristiti sve te elemente u našoj kuhinji - objasnio nam je chef Štefan.

Gerald Geronimi

Osnova bez koje se ne može

Da je tradicija važna, slaže se i chefica Le Quellec. - Tradicija je baza, osnova bez koje se ne može. Nema dobre kuhinje bez poštivanja tradicije. Zanimljiv je pristup gastronomiji u kojoj se oslanjajući na tradiciju dolazi do inovacija - istaknula je. Na pitanje što je naučila od našeg chefa, spremno je odgovorila: - Preko ovog menija mi smo međusobno učili jedno o drugome i otkrili se jedno drugome. Rudi je želio raditi isključivo s autentičnim proizvodima koje je donio iz Hrvatske.

Gerald Geronimi

Ukusi su različiti, što pridonosi obogaćivanju iskustva. Na ovoj sam večeri otkrila njegovu kuhinju, ali i njegov svijet. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, chef Štefan potrudio se osigurati najbolje što Hrvatska može ponuditi: - Sami smo vozili vino i hranu kombijem sve do Pariza, što je put od dva dana, ali su Francuzi bili stvarno izvrsni domaćini. Odlično smo surađivali, a ono što je najvažnije, gosti su bili jako zadovoljni. Kad su oni zadovoljni i mi smo, jer je to razlog zašto ovo uopće radimo - istaknuo je. Nakon dobivanja prve zvjezdice dojmovi chefa Štefana malo su se slegnuli pa nam je objasnio kako je ona utjecala na njegov rad.

Gerald Geronimi

- Michelin je odlična stvar, no najvažnije je ipak da gosti budu zadovoljni. Ako iz vašeg restorana gosti ne odlaze sretni, ništa vam ne znače zvjezdice. Idemo dalje, korak po korak, a ovakva večera bila je odličan pomak naprijed - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:39