JING YUAN TEA HOUSE

ŠALICA MIRA: Otvorena je prva prava kineska čajana u centru Zagreba!

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Previše stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, a malo je sitnica koje su tu da nas podsjete na ono bitno. Tu moć, primjerice, ima jedna obična šalica čaja. On se ne može ispiti u hipu ni s nogu. Za čaj treba odvojiti vrijeme. Ponekad se ispija uz glazbu, ponekad uz dobru knjigu, a ponekad dok sjedimo u potpunoj tišini. Tek tako. Mi i ta šalica čaja. Čaj se tradicionalno pije vruć jer ako ga lišite njegove topline, oduzeli ste mu energiju te ga možete percipirati samo kroz miris. Nedovoljno.

Bili smo u prvoj kineskoj čajani u Zagrebu. Bračni par Wang na prvi se pogled zaljubio u Hrvatsku, točnije u Zagreb, još 2014. kad su putovali u Dubrovnik. Došli su iz Šangaja i odlučili razveseliti skrivenu šačicu zaljubljenika u čaj malom čajanom u zagrebačkoj Ilici. Bio je potpuno siv dan. Asfalt se stopio s nebom i gradskim ulazima pa je bilo poprilično teško naći taj kutak mira koji smo tražili.

U Jing Yuan Tea Houseu zaljubili smo se u čaj i mirnoću njegova ispijanja.

Kad smo primili kvaku Wangove čajane, moj prvi dojam je bio: što je to? Ovo nije nimalo fotogenično, ali sad smo već tu. Nakon ulaska omamila nas je lagana glazba. Sve je bilo na svom mjestu. Čisto. Gotovo netaknuto. Onda smo se našli u maloj sali s drvenim stolovima na kojima je uredno posloženo posuđe za ritual ispijanja čaja. Još pomalo skeptična, sjela sam.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

- Znate što najviše volim kod ove čajane? To što svaki dan ovamo navrati netko novi. Ne mogu reći da nam ide toliko dobro da možemo živjeti od nje, ali jako sam sretan jer upoznajem ljude različitih karaktera i osobnosti, koji paze na sebe i žele zdravo živjeti - kroz blagi smiješak otkrio je Alex pa nastavio: - Dođite, pripremit ću vam čaj. Vani je hladno i vjerujem da bi vam prijao crveni čaj. U kineskoj filozofiji jin i jang su dvije oprečne sile koje su zapravo komplementarne.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Jin je utjelovljen u ženi, on je sila kojoj je potrebna toplina, dok se jang utjelovljuje u muškarcu i predstavljen je kao sila koja daje toplinu. Kako bi postigle ravnotežu, ženama izvrsno prija crveni, crni i oolong čaj koji ima cvjetnu notu i time prirodnu slatkoću, dok muškarcima prijaju zeleni, žuti i bijeli čaj. - Sad je zima i puno je ljudi osjetljivo na vanjske utjecaje pa se lako razbole. Bijeli čaj ima ljekovita svojstva i antibiotsko djelovanje pa ga je dobro piti u većim količinama za ovakvih dana - nastavio je Alex.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

- Voda je jako bitna, vi u Hrvatskoj ste pravi sretnici jer imate jako kvalitetnu i čistu vodu. Ipak, najbolje je koristiti izvorsku vodu koja je po sastavu puno mekša od ove iz slavine pa je i čaj samim time lakši. Voda je zakuhala i čajnik se oglasio. Ritual je započeo. Vrlo njež- nim pokretima prelio je listiće crvenog čaja u nekoj posudici nalik na mali čajnik. - Ovo nije čajnik. To je gaiwan. Vidite da se sastoji od tri dijela. Poklopca, posudice i tanjurića.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Jedno bez drugoga ne mogu funkcionirati, a simboliziraju nebo, čovjeka i zemlju. Pričekali smo samo nekoliko sekundi. Kineska tradicionalna priprema znatno je kraća od, primjerice, engleske i njihov je čaj mnogo svježiji i laganiji, pa se i ne zaslađuje dodatno jer se treba zadržati izvorni okus. Bitno je kroz taj gutljaj promisliti, vratiti se prirodi i umiriti se do stanja potpunog spokoja. - Vidite ove male duguljaste šalice, one služe samo kako biste bolje upili miris, čaj se kasnije stavlja u pliće šalice iz kojih se ispija. Prislonila sam šalicu usnama i otpila gutljaj crvenog čaja dok je u pozadini i dalje svirala ista lagana glazba. Sad sam bila sigurna da sam na pravom mjestu i da je ovo nešto što treba vidjeti. Sve je bilo jasnije.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Ako i niste ljubitelj čaja, to je razlog više da posjetite ovo mjesto. Možda će vam se ova priča učiniti napuhanom i pretencioznom, ali doista kad sjednete za taj niski stolić, izolirate se od sastanaka, poziva, gradske vreve i jednostavno pustite čaj da učini svoje, bit će vam jasno zašto smo baš ovo mjesto izabrali kao vrijedno posjeta. - Pretpostavljam da vam se prva šalica čaja nije osobito svidjela - nastavio je Alex. Bila je dosta gorka i jaka. To je zato što ritual ispijanja čaja simbolizira životni vijek.

Prema kineskoj filozofiji jin i jang, kako bi postigli ravnotežu, za žene su crveni, crni i oolong čaj, a muškarcima više prijaju zeleni, žuti i bijeli čaj.

 

Ta prva šalica ste zapravo vi kao sasvim mlada osoba. Impulzivni i gorki za okolinu. Skupljanjem iskustva postajete razumniji, tolerantniji i time ugodniji, mekši za okolinu poput treće šalice, dok ste na samom kraju - u starosti, odnosno u posljednjim šalicama, sasvim blagi.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Iako je nakon ovakvog iskustva prilično deplasirano i neumjesno govoriti o cijenama, vjerujem da vas zanima ćete za to trebati izdvojiti. Čajnik za recimo dvoje ljudi stoji oko 30 kuna, dok cijena za posebne vrste čajeva ipak dolazi do 50-ak kuna. Alex kaže kako planiraju peći i svoje tradicionalne kineske keksiće koje će posluživati uz čaj. Ne znam koliko su riječi uspjele dočarati tu blagost Alexovih kretnji, poštovanje prema čaju i spokoj koji ondje vlada, ali doista su posebni.

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Izdvajamo

Iz drugih medija