URADI SAM

SAMI IZRADITE PRALINE: Prije 10 godina i Stiv Kahlina je krenuo iz kućne radinosti pa vam odnosimo njegove savjete kako ih izraditi!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Savjeti Stiva Kahline za najbolje božićne praline...

Izradite sami doma najfinije praline:

Prije deset godina i Kahlina je krenuo iz kućne radinosti pa vam odnosimo njegove savjete kako početi izrađivati lijepo oblikovne čokoladne zalogaje.

1. Morate razumjeti namirnice i tehnike kojima se namjeravate koristiti – niti je svaka čokolada istog viskoziteta niti se kristalizira na istoj temperaturi, a o tehnikama izrade čokoladnih krema (ganachea) da i ne govorim. Prikupite što više informacija i naučite ih razumijevati.

2. Osigurajte što kvalitetniju opremu – dobar i precizan termometar, mramornu ili granitnu površinu za kristalizaciju čokolade naglim hlađenjem, kvalitetne kalupe te, po mogućnosti, hladnjak s radnim rasponom između 12 i 16 °C za skladištenje čokolade u procesu i nakon njihove izrade.

3. Praline se mogu izrađivati i jednostavnijim tehnikama i alatima, npr. za izradu trufflesa ili rezanih pralina, no za neki minimum kvalitete i lakši rad ovo su osnove.

4. Osigurajte povoljne radne uvjete – idealna temperatura prostora treba biti oko 20 °C, a relativna vlažnost zraka ne smije prelaziti 60 posto jer bi vam inače čokolada mogla pobijeliti ili ne izaći iz kalupa.

5. Strpljenje, upornost i mašta su ključni – neuspjeh i frustracije su neizbježni na početku, no nemojte se obeshrabriti, svi koji se danas bavimo ovim poslom prošli smo tu fazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:13