Na maslinovu ulju dinstati dosta nasjeckanog luka. Najbolji omjer je: na kilogram mesa pola kilograma luka. Kad se luk zažuti, dodati na kockice narezano meso boškarina, kratko ga popržiti i dinstati uz podlijevanje mesnim temeljcem. Najbolje je ako se skuha juha od boškarina pa se gulaš zalijeva tim temeljcem. Dodati i domaću šalšu od paradajza, crno vino, lovorov list, malo kadulje i ružmarina te češnjak. Kuhati najmanje tri sata na laganoj vatri. Na kraju dodati peršinov list, sol i papar.
CROPIX
2/8
Napraviti malo gušći bešamel u koji se doda naribani parmezan. Prepeći kruh ili tost,
namazati ga pripremljenim namazom i posuti naribanim tartufom. Poslužiti kao predjelo ili kao mezu uz istarsku malvaziju.
3/8
Sastojci:
• 3 kg dunja
• 1 kg šećera
• 1/2 l vode
• sok 3 limuna
Oguliti dunje, izrezati ih i staviti kuhati tako da budu prekrivene vodom. Kada dunje postanu mekane, izraditi ih štapnim mikserom u gustu smjesu. Kuhati šećer s vodom dok voda skroz ne ispari, a zatim dodati smjesu od dunja i kuhati još otprilike pola sata na jačoj vatri. Dodati sok od limuna. Kalup namazati uljem i izliti smjesu u kalup. Servirati kotonjadu s ovčjim sirom, narom i maslinovim uljem.
4/8
Prokuhati komad pršuta ili komad suhog mesa. Zatim kost ili meso staviti u lonac zajedno s grahom, dodati pešt (pastu od mljevene pancete i češnjaka),
podliti vodom ili temeljcem i kuhati na laganoj vatri. Pred kraj dodati na kockice narezan krumpir te mladi kukuruz (smrznuti kad nema mladog).
Kada je sve kuhano, izvaditi kost, s nje oguliti meso i vratiti ga u lonac. Začiniti solju i paprom.
5/8
Sastojci:
• 400 g brašna
• 2 jaja
• sol
• maslac
• maslinovo ulje
Priprema:
U posudu staviti brašno, jaja, malo vode i prstohvat soli. Zamijesiti pa razvaljati
tijesto što tanje na pobrašnjenoj podlozi
i izrezati ga na kvadratiće 4x4 cm. Svakom kvadratiću uzmemo jedan ugao i savijamo prema sredini. Tako oblikovane fuže kuhati u posoljenoj vodi 10-ak minuta.
6/8
Ombolo je otkošteni mesni svinjski kotlet koji se obično prije pripreme stavlja barem jedan dan u salamuru (voda, češnjak, papar u zrnu, lovorov list). Peče se s istarskim kobasicama na roštilju i začini solju i paprom. U tavi na malo masnoće dinstati luk pa dodati narezan kupus te podliti vodom. Dodati papar u zrnu i lovor pa dinstati dok kupus ne omekša. Poslužiti s kobasicama i ombolom.
7/8
Sastojci:
• 5 jaja
• 7 žlica šećera
• 350 g mascarpone sira
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• 60 g piškota
• sok od dunje ili marelice
• slatko od dunja (kao pekmez s komadima dunja)
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miješati sa šećerom dok se ne dobije krema, a zatim joj dodati mascarpone sir i vaniliju. Dobro promiješati. Od bjelanjaka izraditi čvrst snijeg te ga lagano umiješati u kremu. Piškote
namočiti u sok i slagati ih u posudu jedne do drugih, zatim rasporediti dio kreme, pa slatko od dunja pa opet red keksa pa red kreme pa slatko od dunja. Ohladiti u hladnjaku.
8/8
Sastojci:
• 1 kg glatkog brašna
• 2 jaja
• malo soli
• kvasac
• 1 dl ulja
• 2 dl mlijeka
• 5 žlica šećera
• 1 vanilin šećer
• korica 1 nešpricanog limuna
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto pa pustiti da se diže na toplom oko pola sata. Prepoloviti smjesu i napraviti dvije kugle pa ih razvaljati na veličinu pleha za pečenje, namazati svaki dio pekmezom od šljiva i zarolati. Obje štruce prebaciti u pleh za pečenje i ostaviti da se ponovno dižu. Zatim tijesto premazati umućenim žumanjkom i staviti peći na 180 stupnjeva sat vremena.