Gabreku 1929. je jedan od najstarijih restorana u Samoboru, a kako mu i u samom imenu stoji, otvoren je od 1929. godine. Smješten je podno zidina Staroga grada, uz potok Gradnu, nadomak poznatog samoborskog park-šetališta-kupališta Vugrinščak.
"U restoranu trenutačno radi četvrta generacija obitelji, oduvijek je bio u obiteljskom vlasništvu, a ovaj se posao vjerno prenosi s koljena na koljeno. Ovdje se uvijek osjećala obiteljska i prijateljska atmosfera" - govori Anamarija Šintić Radičević, četvrta generacija vlasnika restorana.
Ove je godine Gabreku proslavio i punih 90 godina postojanja. Bit će da je ova godina prilično "sretna" za ekipu iz najpoznatijeg samoborskog restorana budući da je u sklopu izbora Dobri restorani osvojio nagradu Najbolji restoran po izboru publike. Osim nekolicine novosti uvedenih u ovogodišnji izbor Dobri restorani, novost je bila i uvođenje dodatne kategorije - izbora publike. Tijekom trajanja izbora, čitatelji su mogli dati svoj glas restoranu koji ih je posebno oduševio. Sve što je bilo potrebno jest pronaći željeni restoran u tražilici Dobrih restorana, zvjezdicama označiti kvalitetu hrane, usluge i ambijenta i potvrditi svoj glas. To možete činiti i dalje, budući da izbor ne prestaje, traje neprekidno i svake vam godine donosimo pregled najboljih restorana u Hrvatskoj.
"Hvala svima koji su glasali za nas, mislim da bolje priznanje nismo mogli dobiti. Da smo mogli birati, upravo je ovo kategorija u kojoj bismo voljeli pobijediti. Za ovu su nagradu svi zaslužni, od prvog do zadnjeg, mi smo tim, mi smo ekipa, ovo je nagrada od svih" - ponosno se zahvaljuje Anamarija.
U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. U njih svakako spada kultna juha od gljiva koju rade od 15 različitih vrsta gljiva, a služe uz prah od crnih trubica i tostirane i samljevene bučine sjemenke. Upozoravaju: lagano sa sjemenkama, mogu nadvladati okus gljiva.
Tu je i gulaš od vepra s domaćim njokima, sporo kuhana teletina, salata od sezonskog lisnatog povrća i ukiseljenih gljiva, domaća goveđa juha, krumpir police, čokoladna torta sa sladoledom, domaće palačinke i još štošta.
"To su sve jela kontinentalne Hrvatske, to su sve domaća jela. Pratimo trendove, ali ipak ostajemo vjerni tradiciji" - govori Anamarija.
Čestitke, Gabreku!