PRIZNANJE ZA SJAJNOG CHEFA

SAMOZATAJNI GENIJALAC: Chef Niko Romito primit će nagradu za najboljeg chefa Europe na kongresu Madrid Fusion!

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Prestižni talijanski chef Niko Romito proglašen je za najboljeg chefa Europa 2020. a nagradu će preuzeti sljedećeg tjedna na kongresu Madrid Fusion u Madridu.

Niko Romito, inače je chef restorana Reale u malom talijanskom gradiću Abruzzo te je jedan od rijetkih kojima je pošlo za rukom da u sedam godina skupe sve tri Michelinove zvjezdice. Samozatajni kulinarski genijalac osvojio je 2009. godine svoju drugu Michelinovu zvjezdicu što ga je afirmiralo kao najmlađeg talijanskog kuhara s dvije zvjezdice. Kasnije, 2013. godine, osvaja i treću zvjezdicu kojim biva proglašen jednim od najinteresantnijih mladih međunarodnih gastronoma. Njegova se kuhinja veže uz podneblje, a jednostavne namirnice pretvara u velika jela. U 2012. godini otvara školu pod nazivom „Niko Romito formazione“ u kojoj svake godine obučava mlade snage. Njegova prva zvjezdica van talijanskih granica otišla je u šangajski Bvlgari hotel.

Dakle, njegova priča počinje 2000. godine vodi restoran Reale sa svojom sestrom Cristianom u rodnom Abruzzu za koji je osobito vezan. U samo sedam godina osvojio je tri Michelinove zvjezdice. Ovaj samouki chef započeo je svoj put u malom gradiću Rivisondoli, u obiteljskoj pekarnici koju je pretvorio u trattoriju, a 2011. godine premješta Reale u bivši samostan iz 16. stoljeća. Brojni kritičari se slažu kako je izrazitim talentom, radom i požrtvovnošću Niko uspio izbalansirati okuse do savršenstva te osmisliti kompleksan sustav koji počiva na sinergiji zakonitosti visoke kuhinje i različitih formata cateringa.

Niko Romito Official Facebook Page

"Mnogi moje kuhanje znaju okarakterizirati kao jednostavno. I to je točno u smislu da se odričem svih komplikacija budući da jelo samo po sebi posjeduje kompleksnost. Kompleksnost u kuhinji može imati svoje prednosti, a kompliciranje ne donosi ništa. Jednostavnost je zato moje osnovno načelo i kao chefa i kao čovjeka, a da nisam chef vrlo vjerojatno bih bio arhitekt." napisao je Niko Romito na svojoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:13