VINSKE MUŠICE

SASVIM DRUGAČIJE LICE PLAVCA MALOG: Ovo je jedna od najvećih zabluda koja se tiče naše najvažnije i najzastupljenije crne sorte!

 Zvonimir Berišin / HANZA MEDIA
Jedna od najvećih zabluda na račun naše najvažnije i najzastupljenije crne sorte uobičajena je podjela na bazične (razvodnjene) i premium (prezrele) plavce

Plavac mali se u praksi najčešće prepoznaje, to jest dijeli u dvije elementarne skupine: u bazične i premium plavce. Pod bazičnima se smatraju cijenom pristupačni plavci s polica velikih supermarketa cjenovnog raspona od dvadesetak do četrdesetak kuna, a premium plavci se uglavnom pronalaze na vinskim listama restorana i u vinotekama te oni koštaju značajno više, ponekad čak i više stotina kuna. Bazični plavci su blaga i mekana vina, često trpkastog okusa i mirisa slabijeg intenziteta.

Kastel Sucurac, 130814. 
Reportaza o Kastelanskim Vinarima, Vinarija Antona Kovaca. Kastela su poznata po svom polju u kojem se uzgajaju vrhunska vina, te se tom trudu moze zahvalit narastajima koji njeguju recepturu  i sorte kao sto su Plavac Mali i Zinfandel, 
Na fotografiji: Vinograd Antona Kovaca.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

Premium plavci su visoko koncentrirana vina punog tijela, viših alkohola, s aromama džemastog voća te s jednako trpkastim okusom u pozadini, a koji je zbog zrelosti i koncentracije vina zapravo dobrodošla osobina jer daje vinu kičmu i potiče trajanje. Ta široko prihvaćena podjela je jedna od većih zabluda na račun najvažnije i najzastupljenije crne sorte Hrvatske jer sugerira da su bazični plavci razvodnjena verzija premium plavaca, te da premium plavci nužno koketiraju s prezrelošću ako žele biti uspješan predstavnik svoje kvalitativne i stilske klase. U stvarnosti plavac mali može doći u niz različitih lica i bazični plavci ne moraju biti bezukusne tekućine, već živa i sočna vina s puno intenziteta u okusu, kao što to godinama odlično pokazuje Godiment vinarije Stina, plavac Brime vinarije Rizman, Black vinarije Saints Hills, zatim bazični plavci Kiridžije, Skaramuče, Tomića, Goranka Poljanića, Miloša, Borisa Violića, PZ Svirča i tako dalje.

Kastel Kambelovac, 130814. 
Reportaza o Kastelanskim Vinarima, Vinarija Jakova Bedalova. Kastela su poznata po svom polju u kojem se uzgajaju vrhunska vina, te se tom trudu moze zahvalit narastajima koji njeguju recepturu  i sorte kao sto su Plavac Mali i Zinfandel.
Na fotografiji: Vinograd Jakova Bedalova koji se nalazi na 400m/nm iznad Kastel Kambelovca. 
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

Sve su to cijenom pristupačna vina koja nude izvrsnu vrijednost za cijenu. S druge strane, perjanice podruma, to jest takozvani premium plavci nude veliki stilski raspon i nikako ih se ne može svrstati pod zajednički nazivnik. Neki mogu savršeno odgovarati gore navedenom opisu, a drugi im mogu biti čista suprotnost. Tema današnje degustacije su upravo potonji i njihovi najznačajniji predstavnici. Drugim riječima, plavci elegantnijeg tijela, bez prezrelosti i koncentracije, a koji pritom imaju jednaku kvalitativnu vrijednost jer imaju jednaku slojevitost, intenzitet i trajanje. Ne pokušavaju oponašati Dingač ili Svetu Nedjelju, već proizvode stilski originalna i prirodi svog položaja vjerna vina. Ti elegantniji plavci imaju i sasvim drugačiju gastronomsku upotrebljivost. Ne piju se uz divljač, niti pašticadu, kao Ivan Dolac ili postupi, već uz janjetinu, plavu ribu sa žara i odreske od crvenog mesa. Nalazimo ih na položajima poput Komarne, unutrašnjosti Brača, unutrašnjosti Pelješca, ali i na brojnim drugim specifičnim položajima širom Dalmacije.

SENJKOVIĆ, PLAVAC MALI BOSSO 2016. 105 kn (Luma Ekskluziv), 92/100

Obitelj Senjković je prva ukazala na iznimne potencijale ovog tipa plavca. U vinogradima u unutrašnjosti Brača već godinama rade Bosso, vino koje nam donosi moderniji, življi i elegantniji plavac. S ovom berbom iz 2016. dosežu novu razine kvalitete i daju nam vino puno okusa i živosti. Savršeno su ukrotili inače divlji karakter plavaca iz unutrašnjosti ovog otoka. Vino pršti voćem poput borovnica i kupina, odiše svježinom, ogromnog je intenziteta, a istovremeno umjerene snage. Završava efektnom sočnošću. Ima još 7 do 8 godina ispred sebe u ovakvoj, najboljoj formi. Izvrsno vino.

KIRIDŽIJA TAJANO PLAVAC MALI 2016. 80 kn (Vrutak), 90/100

Tajano je blend plavca s više položaja, od čega jedan dio otpada na Dingač, a ostali dijelovi dolaze iz Potomskog polja. Ovdje su svježina i elegancija dodatno potaknuti miješanjem s manjim udjelom sorte marselan i s nekoliko posto cabernet sauvignona. Posljedica je vino s čvrstinom plavca, zatim s dosta svježih i herbalnih aroma na jednoj strani te prilično velikim udjelom zrelog voća poput borovnice i drugog šumskog bobičastog voća na drugoj. Vino predstavlja gastronomsku poslasticu i ima široku upotrebljivost u zoni sočnih odrezaka ili raznih mesa iz bogatijih umaka tipa file stroganov.

SKARAMUČA PLAVAC MALI ELEGANCE 2016. 87,5 kn (Luma Ekskluziv), 87/100

Odličan omjer cijene i kvalitete i poželjni restoranski plavac za “na čašu”. Pomalo taničan, tek toliko koliko treba da prati bogatija jela. Ima nešto finih začinskih nota hrasta na jednoj strani, a na drugoj živu voćnost. Atraktivna kombinacija. Idealno ga je spariti uz klasičan roštilj na drvenom ugljenu. Mogu biti komadi od čistog odležanog junećeg mesa, ali još bolje će pratiti pljeskavice, dimljene vješalice i sitnu plavu ribu.

RIZMAN PRIMUS 2015. 142 kn (Miva), 91+/100

Komarna je položaj, to jest vinogorje, koje prirodno daje elegantniji tip plavca, a Primus vinarije Rizman je jedno od najboljih vina tog vinogorja. Ovo vino iz 2015. se nalazi na začinskoj strani više nego na voćnoj, s jakim mineralnim štihom i svojevrsnom slanošću u pozadini. Spada u kategoriju vrlo ambicioznih i kompleksnih vina takozvanog savoury karaktera, dakle suprotnog voćnom karakteru. Može ga se trošiti odmah ili čuvati dugi niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:05