ODLIČNA IDEJA ZA NEDJELJNI RUČAK

SAVJET IZ ZAGREBAČKE MESNICE: Ovaj recept toliko je dobar da ćete ga htjeti ponavljati svake nedjelje!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Ovaj se recept zapravo trebao zvati ''Janjeći kotleti s koricom od pistacija i pečenim krumpirima'', ali budući da ih je poprilično teško pronaći gospodin Valerijan iz zagrebačke mesnice As ipak je spasio naš recept!

Postoji mesnica na jarunskom placu ispred koje se najčešće prostire najduži red što ne čudi budući da ovdje još uvijek njeguju odnos kupca i mesara u smislu pitanja što točno mislite spremati, poneki savjet iz prve ruke ili preporuka druge vrste mesa. Oni koji su već otkrili mesnicu As zasigurno su upoznali i gospodina Valerijana koji inače pripada trećoj generaciji mesara.

Tek što je otkucalo 7 ujutro, nasmješeni gospodin umjesto janjećih kotleta sugerirao nam je vratni dio krmenadle. Mnogi zaljubljenici često traže inspiraciju na raznim internetskim portalima i društvenim mrežama, a oni vezani uz englesko govorno područje nerjetko se razlikuju u "cutovima mesa" koji ne odgovaraju hrvatskim. Tako smo mi pronašli primjerice janjeće kotlete koje je u ovo doba možda lakše pronaći, ali recimo ova alternativa je dostupnija što cijenom što ponudom i naravno jako sočna i ukusna.

Najvažnije je meso savršeno ispeći, zaključili smo da je deset minuta u tavi u 15 minuta u pećnici sasvim dovoljno za krmenadle ove veličine (debljine oko 2,5 cm). Pistacije koje smo mi koristili možete zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima, a naravno ovaj recept možete primjeniti i na janjećim kotletima (koje će te u tom slučaju ipak kraće peći).

Što se najbolje pečenog krumpira na svijetu tiče, vjerujte nam. Ovo je recept Jamiea Olivera, vrlo ga je jendostavno pripremiti, a okus koji ćete dobiti je zaista ništa nalik ičemu što ste prije jeli. Mladi krumpir je svakako dobrodošao, ali i onaj stariji će poslužiti u nedostatku prvoga. Također se možete poigrati sa začinskim biljem, ružmarin i krumpir su nerazdvojni kompići, a i kadulja ili majčina dušica mogu biti savršeni. Sočno meso, hrskavi krumpir i nježan matovilac, može li bolje za dobar ručak?

Zagreb, 031218.
Buzin.
Ducan Miele.
Jelo.
Odrezak.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Trebat će vam:

nekoliko vratnih dijelova krmenadle
sol
papar
origano
maslinovo ulje
dijon senf
muškatni oraščić
sjeckani/usitnjeni pistaciji
nekoliko krumpira
češnjak
matovilac

Zagreb, 031218.
Buzin.
Ducan Miele.
Jelo.
Odrezak.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Priprema:

Kuhane krumpire poredajte po protvanu i zgnječite. Prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite, pospite sušenim origanom te dodajte češnjak u ljusci. Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta. Vratni dio krmenadle posolite, popaprite, naribajte muškatni oraščić, dodajte sušeni origano i prelijte maslinovim uljem. Začine dobro utrljajte u meso. Rubove mesa premažite dijon senfom. Uvaljajte ih zatim u usitnjene pistacije. Meso pecite na maslinovom ulju sa svake strane dok ne porumeni. Stavite ga u pećnicu na 250 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite s krumpirom i salatom od matovilca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:11