Postoji mesnica na jarunskom placu ispred koje se najčešće prostire najduži red što ne čudi budući da ovdje još uvijek njeguju odnos kupca i mesara u smislu pitanja što točno mislite spremati, poneki savjet iz prve ruke ili preporuka druge vrste mesa. Oni koji su već otkrili mesnicu As zasigurno su upoznali i gospodina Valerijana koji inače pripada trećoj generaciji mesara.
Tek što je otkucalo 7 ujutro, nasmješeni gospodin umjesto janjećih kotleta sugerirao nam je vratni dio krmenadle. Mnogi zaljubljenici često traže inspiraciju na raznim internetskim portalima i društvenim mrežama, a oni vezani uz englesko govorno područje nerjetko se razlikuju u "cutovima mesa" koji ne odgovaraju hrvatskim. Tako smo mi pronašli primjerice janjeće kotlete koje je u ovo doba možda lakše pronaći, ali recimo ova alternativa je dostupnija što cijenom što ponudom i naravno jako sočna i ukusna.
Najvažnije je meso savršeno ispeći, zaključili smo da je deset minuta u tavi u 15 minuta u pećnici sasvim dovoljno za krmenadle ove veličine (debljine oko 2,5 cm). Pistacije koje smo mi koristili možete zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima, a naravno ovaj recept možete primjeniti i na janjećim kotletima (koje će te u tom slučaju ipak kraće peći).
Što se najbolje pečenog krumpira na svijetu tiče, vjerujte nam. Ovo je recept Jamiea Olivera, vrlo ga je jendostavno pripremiti, a okus koji ćete dobiti je zaista ništa nalik ičemu što ste prije jeli. Mladi krumpir je svakako dobrodošao, ali i onaj stariji će poslužiti u nedostatku prvoga. Također se možete poigrati sa začinskim biljem, ružmarin i krumpir su nerazdvojni kompići, a i kadulja ili majčina dušica mogu biti savršeni. Sočno meso, hrskavi krumpir i nježan matovilac, može li bolje za dobar ručak?
Trebat će vam:
nekoliko vratnih dijelova krmenadle
sol
papar
origano
maslinovo ulje
dijon senf
muškatni oraščić
sjeckani/usitnjeni pistaciji
nekoliko krumpira
češnjak
matovilac
Priprema:
Kuhane krumpire poredajte po protvanu i zgnječite. Prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite, pospite sušenim origanom te dodajte češnjak u ljusci. Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta. Vratni dio krmenadle posolite, popaprite, naribajte muškatni oraščić, dodajte sušeni origano i prelijte maslinovim uljem. Začine dobro utrljajte u meso. Rubove mesa premažite dijon senfom. Uvaljajte ih zatim u usitnjene pistacije. Meso pecite na maslinovom ulju sa svake strane dok ne porumeni. Stavite ga u pećnicu na 250 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite s krumpirom i salatom od matovilca.