ISPROBAJTE

SAVJETI CHEFA MARINA MEDAKA ZA BOLJE KUHANJE: Salamurenje svinjskog buta!

Butcher Cutting the Meat
Getty Images/iStockphoto

Dovedite vaše meso na potpuno novu razinu! Za pripremu mesa postoje suho i mokro mariniranje, a zrenje mesa se koristi najvjerojatnije od kad su ljudi počeli kuhati, jer uvijek se tražio način kako produljiti vijek trajanja hrani i učiniti je lakše probavljivom.

Za probu uzmite svinjski but u kombinaciji s lovorom, timijanom, češnjakom i crnim paprom. Salamurenje je prema mom mišljenju najbolji način omekšavanja mesa. U prokuhanu vodu ubacite 2% soli i dodajte mirodije prema želji. Voda mora biti prokuhana, ali ne smije vriti (ostavite je nakon vrenja stajati pet minuta) jer eterična ulja hlape na 85° C i na taj se način voda infuzira, upija eterična ulja koja će pak kasnije putem kemijskog procesa osmoze upiti meso i ostati prožeto okusom mirodija. Voda nek’ se ohladi, pa u nju ubacite željeno meso (bitno je da je čitav komad u vodi) i ostavite stajati 24 sata u hladnjaku. Prije pečenja ostavite sat vremena na sobnu temperaturu. Takva je salamura najbolja za svinjetinu, perad i svjetlija mesa (npr. kunić).

Fresh and raw meat. Leg of lamb with spices on a wooden board with a knife for roasting, stewing, pilaf
Getty Images/iStockphoto
 

Izdvajamo

Iz drugih medija