SLUŠAJ CHEFA

SAVJETI GLAVNOG CHEFA ZADARSKOG RESTORANA FOŠA ZA NAJBOLJE RAVIOLE: ''Punjenje uvijek jače začinite, a tijesto mora odmarati barem pola sata!''

 Getty Images/iStockphoto
Možda vam se čini da je izrada raviola zastrašujuća, ali sve što trebate znati je od kuda početi. Nekoliko trikova otkrio nam je glavni chef Foše Saša Began

NAPOMENA: Proces izrade je puno zabavniji ako ga radite u društvu! Zato otvorite bocu dobrog vina i bacite se na izradu domaćih raviola od početka do kraja. Evo par savjeta Saše Begana kako da vam uvijek ispadnu savršeni!

Velika tava

Raviole uvijek završavajte u širokoj tavi kako biste imali bolju kontrolu cijelog procesa pripreme jer su ravioli jako osjetljivi. Isto tako temeljac i vino će se brže reducirati pa vam se u međuvremenu tjestenina neće raskuhati.

Vrsta brašna

Ako je moguće koristite tip brašna 00 jer će vam s ostalima vjerojatno biti prilično žilava.

Vareniki with cabbage ( dumplings ) , pierogi before boiling - traditional Ukrainian food
Getty Images/iStockphoto

Tijesto

Sastojke za tijesto mijesite minimalno pet, a poželjno je desetak minuta. Omotajte ga prijanjajućom folijom pa obavezno pustite vrijeme za "odmor" tijesta" - najmanje pola sata, a može i više. Što se tiče hladnjaka, ako nije pretoplo, tijesto može odmarati i na sobnoj temperaturi, obje opcije su u redu. Jedna od najčešćih početničkih grešaka jest da ne razvaljaju tijesto dovoljno tanko; zato ga vi razvaljajte čim tanje moguće, po mogućnosti na debljinu od tri milimetra.

Količina

Obično na 100 g brašna ide 1 jaje, što je otprilike 25 komada raviola. Višak spremite u plastične vrećice i zamrznite do sljedećeg puta.

homemade stuffed with pumpkin ravioli big size on wooden table with bowl, spoon and tool
Getty Images/iStockphoto

Punjenje

Punjenje uvijek malo "bolje" (jače) začinite, pogotovo ako radite s nježnim okusima kao što je skuta/ricotta. Što se tiče samih dimenzija tjestenine, najbolje bi bilo da izradite trake deset centimetara širine, a punjenje stavljate u razmacima od dva do tri prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:04