DOBRI SAVJETI

SAVJETI KOJI ŠTEDE VAŠ NOVAC: Smanjivanje mjesečnih troškova za hranu je ekipni posao. Neka cijela obitelj predano sudjeluje u tome!

Ako želite smanjiti mjesečni iznos koji trošite na hranu, donosimo par trikova

Smanjivanje troškova za hranu je ekipni posao. Neka cijela obitelj predano sudjeluje u tome. Svaki od ovih savjeta je i više nego izvediv, a vjerujte nam, trebali biste s ovim planom uštede krenuti već danas!

Zamrzivač je vaš prijatelj

Na primjer, možete prethodno namočiti veću količinu graha, isprati ga i porcionirati u vrećice za zamrzavanje. Kad ga poželite jesti, jednostavno ga izvadite iz zamrzivača i odledite. Vrlo vjerojatno će se prethodno zamrznuti grah ranije i skuhati. Također, nerijetko recepti zahtijevaju pripremu s temeljcem. Dobra ideja je u vrećice za zamrzavanje staviti prethodno narezano povrće za juhu i kosti te sve samo ubaciti u hladnu vodu i iskuhati.

Sok limuna, limete ili naranče možete iscijediti u kalup za led i zamrznuti ga, a svaki put kad recept od vas zatraži sok citrusa, samo ga odmrznite. Jeste li čuli za sladoled od samo jednog sastojka? Radi se o sladoledu od smrznute banane. Komadiće banane zamrznite, i stavite ih u blender i miksajte dok smjesa ne postane savršeno glatka. Isto vrijedi i za avokado.

Iskoristite ostatke hrane

Za nedjeljni ručak ste pripremali porchettu ili omiljeno meso s kostima. Sve ostatke porchette možete iskoristiti za salatu koju možete pojesti navečer, samo komadiće mesa pomiješajte s matovilcem, radičem, malo preprženog kruha, aceta balsamica i maslinovog ulja. Ako obožavate peći u pećnici meso s kostima, onda ih vjerojatno jako volite glodati. Nakon što pojedete sve meso, kosti koje su vam ostale možete iskoristiti za izradu temeljca.

Piletina je u ovom slučaju jako zahvalna, pogotovo ako ste sama/c. U ponedjeljak ispečete cijelo pile i različite dijelove rasporedite na dane u tjednu. Jedan dan salata od piletine, drugi sendvič od piletine, treći piletina s rižom... Kosti također možete iskoristiti za pripremu temeljca.

Počnite ispočetka

Izrada vlastitih namirnica s kojima ćete kuhati ima svojih velikih prednosti. Na primjer, izrada domaće tjestenine i kruha. Potrebna su vam samo tri sastojka za poštenu količinu i jednog i drugog, a sve što ne iskoristite u jednom kuhanju možete zamrznuti.

Također, vlastiti vanili šećer. Ako ste iskoristili samo jednu mahunu vanilije, ona će vam biti dovoljna da aromatizirate cijelu teglu šećera.

Pametno zamijenite namirnice

Vrlo često je marka trgovine proizvedena od strane već poznatih proizvođača koji jamče kvalitetu, ali je puno jeftinija. Zato ne zaobilazite marke trgovine, već naprotiv. Jedan dan u tjednu bi bilo povoljno za vaše zdravlje ne jesti meso. Ali ako taj period želite ''razvući'' na dulje, pokušajte pronaći zamjenu za proteine u drugim izvorima (jeftinijim) poput jaja, mahunarki, sjemenki...

Znanje je moć

Na sve što stavljate u zamrzivač napišite datum. Tako se ništa neće baciti. Također, nije loša ideja isplanirati obroke za cijeli tjedan unaprijed. Nabavite ploču na kojoj ćete upisivati po jedan glavni obrok koji ćete pojesti svaki dan.

Tako unaprijed znate što treba kupiti, a troškove možete predvidjeti. Dok u potpunosti ne ispraznite hladnjak, nemojte ići u kupnju. Sve namirnice se sigurno mogu pametno iskoristiti, a tako neće dopustiti da se išta u vašem hladnjaku pokvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:58