DOBRI SAVJETI

SAVJETI: Neovisno radi li se o netočnom receptu ili nepažnji, ovo trebate učiniti kada je u jelu previše soli!

 Getty Images/iStockphoto
Neovisno radi li se o netočnom receptu, trenutku nepažnje ili pak sastojcima koji su u vaše jelo pustili previše soli, postoje jednostavni načini kako popraviti presoljenu juhu ili gulaš, preslano meso, ribu ili salatu

Baš kad ste pomislili da je sve savršeno, jelo samo što nije gotovo, a stol postavljen, vi zadovoljni uzimate zalogaj i s užasom zaključujete da je jelo, iako ste ga kušali prije, sada malo preslano. Ne dopustite panici da vas izbaci iz ravnoteže, bez obzira na to što gosti samo što nisu stigli, i razmišljajte logički. Jer sigurno nije ni prvi, ali ni zadnji put da vam se to dogodilo. Prijatelje ponudite domaćim likerom, kockicom sira ili voća dok neprimjetno spašavate jelo. Ako je riječ o presoljenoj juhi, najjednostavniji način je da dodate običnu vodu ili još bolje neslani temeljac te pustite da prokuha. Pomoći mogu i domaći rezanci koje inače stavljate kad zakuhavate juhu, pod uvjetom da su neslani, jer će u tom slučaju i oni malo upiti višak soli. Presoljeno meso spasit će prilog.

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Riža, palenta, tjestenina ili kus-kus savršeni su saveznici. Prilozi su to koji su neutralnog okusa te će savršeno uravnotežiti jelo. Ako niste ljubitelj ovih dodataka, napravite bešamel umak bez dodataka začina ili pak umak od rajčice čija će kiselina također umanjiti slani efekt. Kad je pak presoljeno povrće u pitanju, tu savršeno uskaču neutralni sirevi poput mozzarelle ili ricotte. Možda jelo neće biti baš onako kako ste zamislili, no u kuhinji je itekako poželjno eksperimentirati i izaći iz sigurne zone. S presoljenom salatom možda je najlakše, jer nekako po navici prvo svi solimo, a zatim dodajemo ostale začine. Namirnice jednostavno isperite vodom i nastavite sa začinjavanjem.

Presoljeno varivo ili gulaš spašava limunov sok ili žlica octa. Krenite s jednom po jednom žlicom i računajte na češće kušanje jela. Ako ste zbunjeni okusima na nepcu između kušanja, usta isperite vodom. Svakako imajte na umu da sada ne pretjerate s kiselinom, kako ne biste otišli u drugu krajnost. Drugi je način dodavanje vrhnja ili jogurta jer mliječni proizvodi dobro neutraliziraju slanost jela. I treća slamka spasa je krumpir, skuhan sa strane, zgnječen i stavljen u jelo ili direktno narezan na kockice i kuhan još s jelom.

Mashed potatoes  and raw potato in the basket. style rustic.selective focus

Pripazite kad pripremate jela u koja dodajete slane inćune ili bilo što usoljeno, a pritom mislim na suho meso. Ono će tijekom pripreme otpuštati sol u jelo te budite jako oprezni prilikom dodavanja začina. Bliži se Uskrs i tradicionalno se pripremaju jela na bazi šunke. Ako je riječ o domaćoj, tradicionalno soljenoj i dimljenoj šunki, svakako je namočite preko noći jer voda uspješno izvlači sol iz takvih namirnica, ali ih i omekšava, pa je kuhanje ili pečenje puno jednostavnije.

Different Kinds of Salt in Spoons, such as Himalayan Pink, Sea Original, Iodised Table, Sea Salt Flakes, Pink Diamonds, Black Sea Flakes, on Light Marble Background
Getty Images/iStockphoto

Tim ste postupkom eliminirali višak soli. No, da vam se ne bi događali ovakvi gafovi prilikom kuhanja, ponekad je bolje da je jelo neslano. Lakše ga je dosoliti, jer presoljeno umanjuje uživanje u jelu. Dolazi proljeće i bit će dostupnije puno više začinskog bilja nego zimi. Dotjerujte okuse svježim začinskim biljem, nećete niti primijetiti da vam nedostaje soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:40