KUHAJ BOLJE

SAVJETI + RECEPT: Chef Marko Palfi otkriva kako da vam pohanci ispadnu savršeni baš svaki put!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Iako većina misli da se o pohanju više nema što reći ipak postoje sitnice koje čine razliku. Chef Marko Palfi podijelio je nekoliko kuharskih misli baš na tu temu koje bi vam mogle biti od pomoći u sljedećoj pripremi vaših pohanaca

Spomenimo kako Palfi svoje početke veže uz kulinarski show Masterchef, nakon čega se educirao u brojnim hrvatskim i stranim restoranima, a javnost ga možda najbolje poznaje po izvrsnim jelima koja je pripremao u Mundoaki te sadašnjem angažmanu u The Garden Kitchen & Baru Čakovec koji je neminovno osvježio gastronomsku scenu.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Marko Palfi, glavni kuhar.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Marinada

Prvo razmišljamo o marinadi! Meso batka i zabatka (tamno meso) prije pohanja treba posoliti 24 sata prije same pripreme kako bi meso omekšalo.

"Al´ kad ga već solimo ajmo dodati i arome pa malo češnjaka, senfa... Meso tako i mijenja teksturu i dubinski se začinjava, a ne samo površinski. Tako bolje štitite meso i može duže stajati!"

Paniranje

Sad kad je meso marinirano razmišljamo o paniranju.

"Probao sam razne varijante, ali iskreno, brašno, jaja i mrvice mi se ipak najviše sviđaju. Oldie but goodie ili ne? Kad sam počeo kuhati (prije više godina nego bi si htio priznati) mrvice su mi bile jedna od prvih preokupacija! Mama je kupila one u dućanu, panirala i to je to. Dobro je, al može i bolje!"

Panko mrvice su cool, krupnije su, Imaju dobru teksturu, ali dosta brzo dobivaju boju. Neke obične mrvice su teksturalno dosadne, ali izdržljive. Tak´ da pol/pol ( nema veze sa Štamparom ) je super.

Zagreb, 100718.
Ljetna lagana jela pripremile su Vana Babic i Anita Saric. Jela su lagana ljetna salata s mladim krumpirom, tjestenina s pestom, batat s cvarcima, slana palacinka, panirana piletina u svjezem preljevu i deserts vocem.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Arome

I onda opet arome. Tu su kombinacije neograničene. Korica agruma, češnjak u prahu, kumin, sezam, parmezan...Uglavnom, ja volim tu neku kombinaciju, rekli bi američku. Koristim 10 - 12 raznih začina (neki to zovu dry rub ), koricom agruma i sezamom.

Kuhanje

I na kraju, razmišljamo o kuhanju. Kad kažem kuhanju, ne mislim na kuhanje u vodi, kuhanje označava sve termičke obrade namirnice, u ovom slučaju, konkretno, prženje u dubokom ulju.

Meso je marinirano, panirano, treba ga spohati, a ne skuriti il ostaviti na pola sirovo. Iz tog razloga mi u Gardenu karabatke otkostimo, a batke spljoštimo. Bitno je naglasiti da se koža s piceka za pohanje skida! Mislim da nikom nije u interesu jesti kuhanu pileću kožicu, a ako je, moramo se složiti da se ne slažemo :)

Stvar je jednostavna - čisto ulje - 160°C, 7 - 9 minuta. Piletina pohana, ne prekuhana, ne sirova, sočna i hrskava!

NAJBOLJI RECEPTI PROTIV MAMURLUKA: Palfijev mac & cheese s pohancima

Zagreb, 251119.
Hrana nakon slavlja: Chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan pripremili su 3 savrsena jela nakon slavljena. Tortilju, curry s morskim plodovima, pohani picek s tjesteinom s sirom.
A Anita Saric urednica na webu Dobre hrane  priprmila je hamburger od sarme i burek s pecenom piletinom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:44