TIPS&TRICKS

SAVJETI SLAVNOG FRANCUSKOG CHEFA: Petnaest provjerenih savjeta Paula Sorgulea za kuhare početnike!

Početci na novom poslu uvijek znaju biti izazovni, ali oni u profesionalnim kuhinjama još izazovniji!

Puno je stvari koje će početnici trebati svladati u profesionalnim kuhinjama, od rasporeda u kuhinji, rada u timu i komunikacijskih vještina. Profesionalni chef Paul Sorgule, koji je gotovo pet desetljeća proveo radeći u profesionalnim kuhinjama, je s čitateljima podijelio 15 savjeta za kuhare početnike. Inače, ovaj je chef član je Američke akademije chefova, predsjednik kulinarske konzultantske agencije Harvest America Ventures, zamjenik predsjednika New England kulinarskog instituta, bivši chef restorana Miror Lake Inn te bivši dekan odjela Kulinarstva na Paul Smith's Collage.

Upoznajte se s prostorom i hijerarhijom u kuhinji

Vaša je odgovornost, kao chefa, da saznate gdje se i kako određeni predmeti u kuhinji pohranjuju, kome se obratiti ako imate posebna pitanja te kako cjelokupan sustav hijerarhije unutar kuhinje funkcionira.

Nepotrebna pitanja nisu dobrodošla

Postoji izreka: ''Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori.'' Chef Paul tvrdi da ovo ne može biti dalje od istine.

Pribor chefova se mora poštovati

Ovo ostaje jedno od najvažnijih pravila u kuhinji. Nemojte nikad dirati pribor drugih chefova!

Mis en place je sve

Svi znaju da je dobro postavljena radna površina ključ uspjeha. Ne tolerira se loš mis en place, neorganiziranost može srušiti ostatak tima.

Čistite u hodu

Učinkoviti kuhari drže svoju radnu površinu čistom, u svakom trenutku.

Izbjegavajte prazan hod

Nepotrebne radnje vas iscrpljuju, izbjegavajte ih.

Najavljujte svoju prisutnost

To chefovi u profesionalnim kuhinjama redovito rade, kako bi izbjegli moguće ''sudare'' i nezgode u kuhinji.

Dobro poznavanje namirnica

Proučite ih i raspitajte se o svim namirnicama prije nego li se istima koristite.

Dobro poznavanje metoda i tehnika kuhanja

Ako naučite pirjati, moći ćete pirjati bilo što. Ako naučite roštiljati, moći ćete roštiljati bilo što. Jednostavno!

Poštujte prostor drugih

Kada drugi kuhar definira svoj prostor, nemojte u njega ulaziti, poštujte ga.

Radite brzo, ali nikad na uštrb kvalitete

Ponašajte se kao da vam život ovisi o tome da sve bude zgotovljeno kako i kada treba.

Upamtite zapovijedni lanac u kuhinji

I poštujte ga. Brigadni sustav organizacije kuhinje ima dugu povijest, datira još iz vremena slavnog Escoffiera.

Povjerenje je potrebno zaslužiti

Na stjecanju povjerenja se treba raditi iz dana u dan. Ako nema povjerenja, cijela kuhinja se može raspasti.

Vodite bilješke

Uvijek i u svakom trenutku učite. Bez obzira koliko vam se neka činjenica činila minornom, zapišite ju.

Svaka kuhinja funkcionira na drugačiji način

Ključ je u prilagodbi. Uvijek možete podijeliti svoje osobne ideje i iskustva, ali i biti spremni na prilagodbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:34