Katin kruh bez glutena sad je već itekako poznat Zagrepčanima. Može se pojesti u nekim restoranima (točnije u Malom baru, Apetit Cityju, Bistrou Apetit, Dežman baru, Hotelu Astoria te Johannu Francku) i kupiti na nekoliko zagrebačkih adresa, poput Košare i kašete, Greencajga, Juice boxa, Greena, Domaćice i Mrkvice.
Kate je Katarina Komarica koja je prije deset godina zbog celijakije (nepodnošljivosti organizma na gluten) morala prijeći na doživotnu bezglutensku prehranu. A kruh i peciva bez glutena mogla je pojesti jedino ako ih je sama ispekla. I tako je počelo, metodom po kušaja i pogrešaka došla je do savršenih receptura. U početku je u svojoj maloj kuhinji pekla po deset kruhova na dan, a danas je ta brojka kudikamo narasla.
Proširila se i ponuda, a Kate i njezina ekipa pekara sada u velikoj kuhinji mijese nekoliko vrsta kruha, pogače, zlevke sa sirom i sezonskim povrćem, muffine, hamby i tapioka peciva. Ova zadnja postala su totalni hit (ispeku ih 300, 400 komada svako jutro) i njih se teško zasititi. A tu su i sendviči, s dimljenim lososom i umakom od hrena i svježeg sira bez laktoze te onaj s dimljenim tofuom i namazom od slanutka, oba u prodaji u Košari i kašeti na Britancu te Croatia Design Superstoreu.
No, ima još jedna stvar zbog koje su ovi sendviči posebni; pakirani su u papirnate vrećice koje oslikava diplomirani kipar i novopečeni pekar Sven Klobučar. Totalno originalno! Katin kruh kupuju oni koji imaju isti ili sličan problem ili se naprosto žele hraniti zdravije. No, to zdravije ne znači i manje ukusno, već sasvim suprotno.
Katini kruhovi ukusniji su od većine pekarskih proizvoda koji se nalaze na tržištu. Čim zagrizeš, jasno je da nije lako stati na jednoj šniti. Moraš zagristi još jednu i probati ih sve; i onaj sa sjemenkama buče i onaj s heljdinim brašnom, zrnati, ali i onaj sa šest vrsta braš- na… O da, na Katin kruh lako se navući. Plustoga, taj kruh ne sadrži nikakve aditive, umjetne arome i boje, nikakve gluposti kojima se napucavaju mnoge štruce, samo ona četiri osnovna sastojka od kojih se kruh i radi; brašno, kvasac, sol i vodu.
Mi već zamišljamo razne zalogaje: šnita zrnatog s putrom i medom za doručak, onaj s bučinim sjemenkama s pečenom bučom i ciklom uz namaz od sira, češnjaka i začina ili uz ostatke pečenja i pečenu, hrskavu slaninu.
Pogača s ribljom mezom; friganim srdelama i hrpom lisnate salate, par kapi limunova soka i maslinova ulja, pa slani inćuni, kapari, rikula i masline, rajčica kad im je sezona, a hamby peciva za promjenu napunjena bezmesnim popečcima od blitve, kelja ili raštike, možda gljivama i pečenim tempehom uz obavezan soja sos.
Katarina je s nama podjelila dva receptića, onaj za zlevanku s blitvom bez glutena i bezglutensku pogaču!
Zlevanka s blitvom bez glutena
500 g brašna od prosa, no može se kombinirati i kukuruzno 2 jaja 250-300 g svježeg sira bez laktoze 1 dcl rižinog mlijeka 1 prašak za pecivo blitva špinat ili tikvice |
Povrće operite, ocijedite, a možete ga kratko i blanširati, ali potom dobro ocijediti. Sve sastojke umijesiti, smjesa mora biti gusta kao za svaku zlevku. Staviti zlevku u posudu za pečenje i peći ju na 180 stupnjeva dok ne dobije blago zlatnu boju.
Bezglutenska pogača
2 šalice bezglutenskog brašna (1 šalica rižinog i 1 šalica kukuruznog brašna) 1 jaje 1 prašak za pecivo 1 šalica jogurta pola žličice soli 2 žlice maslinovog ulja |
Zamijesiti od navedenih sastojaka tijesto i preseliti pogaču u pleh na papir za pečenje. Posuti ju crnim kimom i sezamom. Peći na 190-200 stupnjeva (ovisno o pećnici) dok pogača ne porumeni. Ova pogača brzo je gotova jer ne treba čekati da kruh fermentira.
Nema kraja kombinacijama. Kreirajte i isprobavajte.