Zlevke, pogače...

Savršene recepture za kruščiće bez glutena!

 Berislava Picek / EPH
Katarina Komarica peče zdrava i ukusna peciva, zlevke, kruhove i pogače...

Katin kruh bez glutena sad je već itekako poznat Zagrepčanima. Može se pojesti u nekim restoranima (točnije u Malom baru, Apetit Cityju, Bistrou Apetit, Dežman baru, Hotelu Astoria te Johannu Francku) i kupiti na nekoliko zagrebačkih adresa, poput Košare i kašete, Greencajga, Juice boxa, Greena, Domaćice i Mrkvice.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Kate je Katarina Komarica koja je prije deset godina zbog celijakije (nepodnošljivosti organizma na gluten) morala prijeći na doživotnu bezglutensku prehranu. A kruh i peciva bez glutena mogla je pojesti jedino ako ih je sama ispekla. I tako je počelo, metodom po kušaja i pogrešaka došla je do savršenih receptura. U početku je u svojoj maloj kuhinji pekla po deset kruhova na dan, a danas je ta brojka kudikamo narasla.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Proširila se i ponuda, a Kate i njezina ekipa pekara sada u velikoj kuhinji mijese nekoliko vrsta kruha, pogače, zlevke sa sirom i sezonskim povrćem, muffine, hamby i tapioka peciva. Ova zadnja postala su totalni hit (ispeku ih 300, 400 komada svako jutro) i njih se teško zasititi. A tu su i sendviči, s dimljenim lososom i umakom od hrena i svježeg sira bez laktoze te onaj s dimljenim tofuom i namazom od slanutka, oba u prodaji u Košari i kašeti na Britancu te Croatia Design Superstoreu.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

No, ima još jedna stvar zbog koje su ovi sendviči posebni; pakirani su u papirnate vrećice koje oslikava diplomirani kipar i novopečeni pekar Sven Klobučar. Totalno originalno! Katin kruh kupuju oni koji imaju isti ili sličan problem ili se naprosto žele hraniti zdravije. No, to zdravije ne znači i manje ukusno, već sasvim suprotno.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Katini kruhovi ukusniji su od većine pekarskih proizvoda koji se nalaze na tržištu. Čim zagrizeš, jasno je da nije lako stati na jednoj šniti. Moraš zagristi još jednu i probati ih sve; i onaj sa sjemenkama buče i onaj s heljdinim brašnom, zrnati, ali i onaj sa šest vrsta braš- na… O da, na Katin kruh lako se navući. Plustoga, taj kruh ne sadrži nikakve aditive, umjetne arome i boje, nikakve gluposti kojima se napucavaju mnoge štruce, samo ona četiri osnovna sastojka od kojih se kruh i radi; brašno, kvasac, sol i vodu.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Mi već zamišljamo razne zalogaje: šnita zrnatog s putrom i medom za doručak, onaj s bučinim sjemenkama s pečenom bučom i ciklom uz namaz od sira, češnjaka i začina ili uz ostatke pečenja i pečenu, hrskavu slaninu.

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Pogača s ribljom mezom; friganim srdelama i hrpom lisnate salate, par kapi limunova soka i maslinova ulja, pa slani inćuni, kapari, rikula i masline, rajčica kad im je sezona, a hamby peciva za promjenu napunjena bezmesnim popečcima od blitve, kelja ili raštike, možda gljivama i pečenim tempehom uz obavezan soja sos.

Katarina je s nama podjelila dva receptića, onaj za zlevanku s blitvom bez glutena i bezglutensku pogaču!

Zlevanka s blitvom bez glutena

500 g brašna od prosa, no može se kombinirati i kukuruzno
2 jaja
250-300 g svježeg sira bez laktoze
1 dcl rižinog mlijeka
1 prašak za pecivo
blitva špinat ili tikvice

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Povrće operite, ocijedite, a možete ga kratko i blanširati, ali potom dobro ocijediti. Sve sastojke umijesiti, smjesa mora biti gusta kao za svaku zlevku. Staviti zlevku u posudu za pečenje i peći ju na 180 stupnjeva dok ne dobije blago zlatnu boju.

Bezglutenska pogača

2 šalice bezglutenskog brašna (1 šalica rižinog i 1 šalica kukuruznog brašna)
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 šalica jogurta
pola žličice soli
2 žlice maslinovog ulja

Zagreb, 131115.
Bezglutenska ponuda peciva, kruha, sendvica i slastica Katarine Komarice.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Zamijesiti od navedenih sastojaka tijesto i preseliti pogaču u pleh na papir za pečenje. Posuti ju crnim kimom i sezamom. Peći na 190-200 stupnjeva (ovisno o pećnici) dok pogača ne porumeni. Ova pogača brzo je gotova jer ne treba čekati da kruh fermentira.

Nema kraja kombinacijama. Kreirajte i isprobavajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:56