ARTIČOKE I BOB

SAVRŠENI PAR: Ovo je povrće bez kojeg omiljeno jelo koje jedemo u proljeće jednostavno nije izvedivo, a evo zašto biste ga trebali jesti više!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Artičoke s bobom i graškom omiljeno su proljetno jelo mnogih...

Nježne, a istovremeno i čvrste latice zeleno-ružičastih cvjetova artičoka predmet su žudnje svakog gurmana. Ovi pupoljci niču iz ogromnih, raskošnih, ali i grubih grmova, otpornih na sve uvjete. Artičoku je naime moguće gotovo bilo gdje uzgojiti jer je riječ o snažnoj, izdržljivoj biljci koja već na prvu plijeni pozornost svojim izgledom. Bob je pak delikatan, a zajedno s graškom i artičokom čini omiljeno proljetno jelo.

ARTIČOKE

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Čvrsti i stisnuti mesnati listovi koji oblikuju glavicu ovog biljnog pupoljka čine artičoku namirnicom koju je na tržnici jednostavno nemoguće previdjeti. Kod nas se mogu pronaći ljubičaste artičoke, dok u našim vrtovima često rastu i one manje zelene s jestivim lišćem. Artičoku nije tako jednostavno očistiti, ali zato njezino meko srce predstavlja pravu poslasticu koju možete pripremati na brojne načine. Kad je kupujete, obratite pozornost na težinu glavice te protrljajte listove kako biste provjerili je li svježa jer će pod prstima površina škripati. Kada je čistite, artičoki prvo uklonite ušiljene vrhove te odrežite njezinu gornju četvrtinu. Ako ima dugu stabljiku, ogulite je i sačuvajte za kuhanje. Kako biste spriječili da posmeđi, rezove na artičoki premažite limunovim sokom.

BOB

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Proljeće i rano ljeto iskoristite kako biste uživali u bobu, grahorici koja je možda malo zahtjevnija za pripremu, ali zato daje rezultat vrijedan truda. Kupujete li mahune boba, tražite čvrste i jarko zelene komade bez mrlja i opipajte prstima jesu li pune ili prazne. Mlade mahune boba možete ispeći čak i na roštilju ili pak u pećnici, ali i kuhati. Jednom očišćen, bob blanširajte kratko u posoljenoj i kipućoj vodi pa premjestite u posudu s ledenom vodom kako biste ga lakše oljuštili i tako pripremili za daljnje kuhanje. Kao i sve druge grahorice, sušeni bob potrebno je namakati u vodi najmanje osam sati prije pripreme da bi omekšao. Bob se može koristiti u namazima, umacima za tjesteninu, varivima, salatama i drugim jelima, upravo on daje im poseban okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:24