Brzate!

Sedam pogrešaka koje radite dok naručujete vino!

Radite li ih i vi?

Razumijemo vas, užurbani radni dan je završio, sve što želite je mirno sjesti na večeru i dobiti vaš obrok i čašu vina što prije. Ali letimičnim pregledavanjem vinske karte radite najveće pogreške. Evo koje su najčešće!

Naručujete vino prije nego naručite hranu

Svaki restoran obično ima specifični smjer u kojem žele ići i pažljivo promišlja o vinima koja savršeno komplementiraju hranu. Ne želite naručiti snažno crno vino, a jesti delikatne morske plodove. Posavjetujte se s konobarom, on će vam uvijek savršeno spariti vino i hranu.

Ipak, ne dopustite se zavarati…

Vjerovanje da se uz ribu i morske plodove pije samo bijelo vino ne drži uvijek vodu. Istina jest da uz svjetlije meso, ribu i bijele umake vrlo dobro leži bijelo vino, ali i lakša crna vina s nižim razinama tanina također vrlo dobro komplementiraju ribu poput, na primjer, skuše i lososa.

Fresh healthy caesar salad and white wine on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Često ''preopteretite'' vaše nepce

Ako pijete vino s visokim udjelom tanina i alkohola, to je kao da ste vaše nepce ubacili u ring s The Rockom. Naravno, obožavate The Rocka, ali budimo realni, dotući će vas! Takva vina su odlična, ali imaju tendenciju preopteretiti vaše nepce i okusne pupoljke što može negativno utjecati na uživanje u obroku.

Naručujete ''drugu najjeftiniju bocu'' s vinske karte

Ne želite ispasti škrti, pa naručite bocu koja ipak nije najjeftinija. Ne radite to! Ako ste malo plićeg džepa, posavjetujte se s vašim konobarom, zamolite ga da vam predloži vina u vašem cjenovnom rasponu. Cijena nužno ne mora biti pokazatelj kvalitete zato je važno raspitati se.

Mature women having dinner party
Getty Images/iStockphoto

Naručujete istu bocu/čašu dva puta

Čaša vina koju ste naručili za predjelo vam se jako svidjela, ali razmislite još jedanput prije nego okrenete još jednu rundu. Mnoge vinske liste sadrže vina koja ne možete nabaviti u trgovinama zato isprobajte nešto novo, živite malo!

Dopuštate da vas nagovore

Ako ste konobaru ili sommelieru u nekoliko navrata objasnili da ne volite crno vino, ali on i dalje inzistira, nemojte se dati nagovoriti. To je obrok koji ćete vi jesti i vino koje ćete vi piti. Preporuka je jedno, a nametanje nešto sasvim drugo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:48