VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

ŠEST NAJBOLJIH CRNIH VINA U 2017. GODINI: Perjanice vinarija koje ne biste trebali zaobići!

 Getty Images/iStockphoto
Godina iza nas bila je godina uspjeha za hrvatska vina.

Primjerice, na internacionalnim natjecanjima, a osobito onim najznačajnijim kao što su Decanter i IWC, osvojene su brojne medalje iz najprestižnijeg razreda, poput trofeja, platine ili zlata, što nije posljedica inflacije medalja ili pada standarda kod spomenutih natjecanja, nego potvrda konstantnog rasta kvalitete domaćih vina u posljednja dva desetljeća. Dapače, izgleda da su komisije na tim natjecanjima sve strože jer im broj uzoraka koji pristiže i dalje stalno raste, a zbog čega neke zemlje iz našeg okruženja nisu uspjele osvojiti nijedno od takvih priznanja. Trenutačna visoka kvaliteta domaćih vina je i posljedica dobrih berbi 2015. i 2016. koje sada pretežno prevladavaju na tržištu. U tim se berbama zaista imalo za odvojiti dovoljno zrelog i zdravog grožđa za etikete perjanice svake vinarije. U toj popriličnoj količini vina najviše kvalitete odlučili smo izdvojiti 12 najboljih, onih koji su obilježili prošlu godinu. Sada vam donosimo 6 najboljih u kategoriji crnih ili ružičastih vina, a 6 najboljih u kategoriji bijelih ili narančastih vina čitajte OVDJE!

1. BENVENUTI TERAN 2013. 139 KN (MIVA)

Obitelj Benvenuti prva je u Istri ukrotila divlji karakter lokalne sorte teran i od nje napravila veliko vino dostojno baš svakog stola i baš svake prilike, ma koliko svečana ili zahtjevna bila. Grožđe za ovaj teran uzgajaju u vinogradu Španjole u okolici Motovuna u Istri koji se penje više od 300 metara nadmorske visine, što spada među najviše vinograde u Istri i gdje je kontinentalna klima ravnopravna mediteranskoj. I prije ovog vina je bilo dobrih, pa čak i izvrsnih terana, no Benvenutiji su prvi uočili da djelomično prosušivanje grožđa na lozi prije berbe (dakle, krajnje kasni rokovi berbe su u pitanju, a ne rezanje lucnjeva ili prosušivanje na slami) blagotvorno djeluje na balans kiseline i zrelosti u kasnijem vinu. Izgubili su količine, a dobili su nektar koji je razoružao i najžešće kritičare te sorte. Školovali su ga 24 mjeseca u hrastovim baricima, a prethodno macerirali 20 dana, dobili koncentraciju i punoću, a sačuvali živi i žilavi karakter vina. Vrijednost tog truda i poduhvata prepoznali su i na natjecanju magazina Decanter koji je ovom vinu dodijelio trofej najboljeg crnog vina u Hrvatskoj, platinastu medalju i 95 bodova od mogućih 100. Gusta crna višnja maraska, tamna čokolada, šumsko voće i fine začinske nijanse glavna su obilježja mirisa, a uravnotežena koncentracija, punoća, zrelost i čvrsta taninska kičma su obilježja mirisa. Čuvati ga se može i do petnaest godina od berbe iako mu se vrhunac očekuje od šeste do osme godine starosti. Vino kolekcionarske vrijednosti.

2. MENEGHETTI RED 2011. CIJENA: 305 KN (VRUTAK)

U vinariji Meneghetti iz istarskog mjestašca Bale su oduvijek bili zaljubljeni u bordoške sorte kad su crna vina u pitanju i u burgundske kad su bijela na repertoaru. Stoga ih posljedično uzgajaju. Berba 2011. dala im je uvjerljivo najbolje vino do sada i jedno je od najboljih hrvatskih crnjaka općenito. Nešto je koncentriranije u ustima pa podsjeća više na Pomerol nego na lijevu obalu, ali savršenog je balansa, trajanja, čistoće arome i impresivnog merlotovskog finiša na zrelo crno voće i zadimljene začine. Ima ozbiljno velik potencijal za čuvanje.

3. FAKIN TERAN IL PRIMO 2015. CIJENA: NIJE DOSTUPNA

Iako su na natjecanju magazina Decanter malvaziji obitelji Fakin iz Motovuna dodijelili zlatnu medalju i 95 bodova, zapravo je ovaj teran sa srebrnom medaljom i “samo” 91 bodom pravi the real deal. Nije malvazija ništa lošija, dapače, ali ovaj će crnjak tek pokazati svoje pravo lice jer je za sortu i način vinifikacije još notorni tinejdžer. Potvrđuje da u motovunskom vinogorju ima ono nešto što terane čini iznimnim. Slojevitog je i za sortu neobično intenzivnog mirisa na kupine, šumsko voće, pikantne začine i likoriciju. Okus je, s druge strane, moćan i bogat, velike koncentracije i dubine, a posjeduje tu fantastičnu teranovsku svježinu i sočnu slast finiša. Svakako čuvati još barem tri godine u primjerenim uvjetima.

4. FERAVINO MIRAZ CUVEE 2015. CIJENA: 90 KN (VRUTAK)

U Hrvatskoj je put frankovke od običnog i jednostavnog vina s naglašenom sočnošću i životnim vijekom od dvije do maksimalno tri godine, do serioznog vina s karakterom, intenzitetom okusa i potencijalom za visoku gastronomiju omogućila upravo vinarija Feravino sa svojim ambicioznim frankovkama s početka ovog desetljeća. Međutim, možda s ovim cuveeom iz 2015. svjedočimo idealnoj upotrebi frankovke za neka buduća velika vina bazirana na ovoj sorti. Cuvee koji se sastoji od 50% frankovke, 30% merlota, 10% cabernet sauvignona i 10% cabernet franca posjeduje eleganciju, slojevitost i čvrst karakter klasificiranog Bordeauxa, a istovremeno superzavodljivi sočni i voćni štih moderne frankovke. Vino koje nam daje za misliti i sa zanimanjem čekati nove berbe.

5. AHEARNE ROSINA 2015. CIJENA: 117 KN (VIVAT)

Malo se rosea radi s ambicijom da budu vina koja plešu dulje od jednog ljeta, a još manje da su lišena komercijalnog tutti fruti štiha. Rosina naturalizirane Hvaranke Jo Ahearne spada baš u tu malu skupinu. Dobiven je od lokalne hvarske sorte drnekuše koja je bojom previše blijeda da bi dala propisan i uobičajen dalmatinski neprozirni i koncentrirani crnjak, a sadržajem idealna da da neuobičajeno karakterni rose, elegantan, dugačak i osvježavajuć, s nešto crvenog voća, mnogo mineralnosti i živom herbalnosti. Ne zna se koliko je točno stoljeća prošlo dok se na tom udaljenom jadranskom otoku nije ukazao netko tko je domaćima objasnio da im mlađe dijete nije ni ružnije ni manje talentirano, nego da je samo različito od starijeg koje se zove plavac, ali zna se da se ta osoba zove Jo Ahearne.

6. KIRIDŽIJA DINGAČ 2015. CIJENA: 170 KN (VRUTAK)

Split, 240514.
U Dioklecijanovim podrumima se odrzava Vinski podrum -  2. Sajam vina i delicija pod pokroviteljstvom lista Slobodna Dalmacija.
Na fotografiji: Vedran Kiridzija.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX *** Local Caption ***
Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Žestoka je konkurencija za poziciju najboljeg plavca s Pelješca jer se na tom mjestu uz Kiridžiju stalno izmjenjuju još Korta Katarina, Miloš, Saints hills, Bura, Grgić i drugi. Zaista nesmiljena konkurencija. Međutim, Kiridžija posljednjih nekoliko godina zaista briljira i uspijeva zadržati kontinuitet. Nešto ranije od vodeće skupine je izašao s Dingačom iz 2015. berbe i potez se, slučajan ili namjeran, pokazao punim pogotkom. Vino je oduševilo koncentracijom, bogatstvom, ukroćenom snagom i izvrsnom ravnotežom između zrele i prezrele voćnosti i vrlo diskretnih začina. Masivno vino za posebne trenutke i bogate večere. Naravno da je sada u svojoj adolescentskoj dobi i da mu predstoji dug život od još najmanje desetak godina. U kategoriji top crnjaka nudi zapravo i vrlo dobar omjer cijene i kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:15