Priča iza slavnog koktela!

SEZONA ISPIJANJA MOJITA OTVORENA: Pripremite omiljeno piće Ernesta Hemingwaya!

 Getty Images/iStockphoto
Mojito je imao zanimljivo putovanje od izuma do postanka jednog od najpoznatijih pića na svijetu, evo što morate znati o njemu i kako ga pripremiti!

Od 1500-ih godina pa do 2002. kada je snimljena legendarna scena s mojitom u James Bondu (''Die Another Day''), mojito je imao zanimljivo putovanje od izuma do postanka jednog od najpoznatijih pića na svijetu. Priča o nastanku ovog koktela je često poricana, pogotovo od kafića “La Bodeguita del medio” u Havani, Kuba. Ovaj bar tvrdi kako je baš on mjesto postanka koktela, a voli se hvaliti i time što je Ernest Hemingway posebno hvalio baš njihovu inačicu mojita.

Jedna od priča tvrdi kako su afrički robovi koji su radili na kubanskim poljima šećerne trske izumili ovaj koktel, a tada su ga radili od rakije od šećerne trske. Ime svakako pristaje priči, budući da ''mojo'' znači ''baciti malu čaroliju''.

Mojito ingredients on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Ipak, originalna i nešto starija priča ide ovako…

1500-ih, Sir Francis Drake je došao u Havanu kako bi tamo tražio zlato. U jednom trenutku je njegova posada obolila od dizenterije i skorbuta. Lokalni Indijanci koji su tamo obitavali su imali lijekove za takve bolesti. Skorbut i dizenteriju su liječili napitkom od rakije od šećerne trske, listića mente i soka od limete.

Nije se zvao mojito u svojim počecima, pa je lako moguće da su mu upravo afrički robovi dali ime. Kombinacija španjolske riječi “mojadito” (''malo mokro'') i kubanskog začina na bazi limete mojo je također opcija nastanka imena. Za njegovu popularnost je svakako najviše zaslužan Ernest Hemingway koji ga je otkrio u kubanskom baru i od njega napravio zaista popularno piće.

Gros plan de la machine ? ?crire de l'?crivain Ernest Hemingway
Getty Images/iStockphoto

Sad kad znate kako je nastao, vrijeme je da ga pripremite!

Trebat će vam:

50 ml bijelog ruma
5 kockica leda
2 čajne žličice bijelog šećera
5 listića svježe mente
15 ml soka limete
25 ml mineralne vode

homemade lemonade with lime, mint in a mason jar on a wooden rustic table
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Sok od limete iscijedite u visoku čašu. Listove mente protrljajte, istrgajte i stavite u čašu. Dodajte šećer, promiješajte, zatim dodajte led. Dodajte bijeli rum, ponovno promiješajte i dodajte mineralnu vodu. Više ne miješajte, nego dodajte još koji listić mente za ukras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:26