ZIMI VRELA, LJETI U LEDU

SEZONA MENTE U UZLAZNOJ JE FAZI: Sve se više upotrebljava u slanim i slatkim varijantama!

 Getty Images/iStockphoto
Menta je svuda oko nas, na tržnicama, u teglama, samonikla u gustišu. Vrijeme je da temeljitije iskoristimo njezinu sveprisutnost. Tek kada nam je prijatelj Mladen Joka pripremio ćevap s mentom, shvatio sam kako je opseg primjenjivosti ove aromatične biljke neograničen.

U ovom našem podneblju najviše mente popijemo kao topli napitak, čaj, preciznije rečeno uvarak, infuzija. Možda baš zato što je u filter vrećicama koje se koriste u domaćim kafićima najčešće upakirana drugorazredna poluishlapjela menta, često zaboravimo kolika je njezina izvorna moć. Samonikla menta, nana, metvica u našim krajevima raste posvuda u raznim oblicima. U Enciklopediji samoniklog jestivog bilja Ljubiše Grlića posebno se opisuje vodena metvica, dugolisna metvica, gorska metvica, divlja i mačja metvica, sve zajedno na čak deset stranica. Tolika je raširenost mente ne samo u našim krajevima nego i na pet kontinenata, tako da se i znanstvenici muče i često prepiru kako bi je što preciznije klasificirali u svim njezinim pojavnim oblicima.

Uvlačenje u svakodnevicu

Iako se i u našim krajevima tako lijepo udomaćila, načini uobičajene upotrebe u nas su joj suženi. Posljednjih se godina ljeti pojavljuje i u koktelima i tu najčešće završava priča: zimi vrela, ljeti u ledu. No čim se prijeđu naše granice u bilo kojem smjeru, zavlada šarolikost, čak i ako se zadržimo samo na slanim jelima. Slastice na bazi mente posebna su priča i na istoku i na zapadu. U slanim jelima orijentalne kuhinje menta je vrlo popularna pa je zapravo neobično kako se, primjerice, osvježavajući umaci na bazi jogurta i mente nisu šire ukorijenili i kod nas. Umaci od mente vrlo su popularni i u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Poslužuje se najčešće uz mesne pečenke.

Svi su nam ti okusi, priprave i načini posluživanja vrlo bliski pa nema nikakvog razloga zašto nam se menta ne bi uvukla u kuhinjsku svakodnevnicu. Tim prije što vrlo lijepo uspijeva u teglama. Ozbiljnim kuharima uvijek je nadohvat ruke, pa se mnogi od njih potrude uzgajati nekoliko vrsta mente. Dobra je naravno i osušena i primjereno spremljena menta, no svježe ubrana uvijek je posebna priča. Umak od mente u jogurtu vjerojatno je najbolji način za širenje popularnosti ove biljke. Brzo se pripravlja, ne traži posebnu preciznost u omjerima. Odlična je u najjednostavnijem izdanju: jogurt i menta. S druge strane privlači niz drugih sastojaka i može izrasti u vrlo složene umake pomno prilagođene jelima uz koje se poslužuju. Češnjak i većina drugih predstavnika obitelji luka uvriježeni su orijentalni aromatski partneri: nasuprot snazi i težini luka stoji svježina mente. Ovakva vrsta umaka najbrže se uzdigne do prestižne kuhinje dodatkom šafrana.

Primjer takvog iznimnog umaka jest onaj u koji se u jogurt umiješaju svježa tucana menta, šafran, korica i sok limuna i mente, vlasac, malo svježe ljutkaste paprike i ulje argana. Kako je ovo predivno marokansko ulje kod nas gotovo nedostupno, onda je to prilika da se u takav umak nakapa najbolje domaće maslinovo ulje. Neobično je kako kod nas oslić nije baš osobito na cijeni. Uz ovakav umak, lešo oslić, kuhan s mladim sezonskim povrćem, jelo je koje se može samouvjereno poslužiti u najsvečanijim prigodama.

Slasna izvedenica

Anglosaksonski umak od mente u temeljnom je izdanju vrlo jednostavan: nasjeckan se prelije vrelom vodom, posoli, ovlaš pošećeri i ostavi da se ohladi. Naknadno se zakiseli s par kapi octa. Obično se služi uz janjetinu. Špikana pečenka od buta malo većeg janjeta s umakom od mente, senfa, zelenog papra i punomasnog vrhnja slasna je izvedenica ove klasične kulinarske priče. Izvrsna je uz jako tamno pivo, recimo porter.

Mental šiš

300 g dvaput mljevene junetine
200 g mljevene piletine
vezica mente
tucani zeleni papar
100 g maslaca
4 štapića za ražnjiće
100 g kajmaka
vezica mladog luka
1 ljutkasta papričica

Kofta skewers, meatballs and red onion with addition of fresh mint and thyme, delicious  oriental cuisine
Getty Images/iStockphoto

Izmiješajte mljeveno meso sa sitno nasjeckanom mentom i paprom i omotajte ga oko štapića. Pecite kratko i na maslacu u tavi (još bolje, naravno, na roštilju). Poslužite uz kajmak u koji ste umiješali nasjeckani mladi luk i papričicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:53