SKYR GUSTI JOGURT

SIGGI HILMARSSON: ''Svoju prvu verziju islandskog jogurta napravio sam u svojoj kuhinji u New Yorku!''

 Marko Miščević
U Zagrebu je gostovao Islanđanin Siggi Hilmarsson koji je za vrijeme studija u Americi počeo proizvoditi skyr zbog nostalgije za domom i omiljenom namirnicom

Svake godine nezavisna skupina stručnjaka priprema globalno izvješće o sreći za Ujedinjene narode o najsretnijim državama na svijetu. Sam vrh ljestvice već nekoliko godina drže uglavnom skandinavske zemlje, odnosno Finska, Danska, Norveška i Island, među kojima Island zauzima četvrto mjesto (samo za usporedbu, po razini zadovoljstva Hrvatska je na ovogodišnjem popisu na 75. mjestu). Osim u prekrasnoj prirodi i uređenom državnom sustavu, tajna zadovoljstva Islanđana možda se krije i u jednom neočekivanom sastojku - skyru. Sasvim je nevjerojatno da je gusti jogurt razlog sreće cijelog naroda, ali za Siggija Hilmarssona, Islanđanina koji je upravo od skyra, ukusnog islandskog jogurta, u Americi stvorio uspješno carstvo mliječnih proizvoda, koji se odnedavno mogu naći i na hrvatskim policama, on to svakako jest.

SKYR IZ KUĆNE RADIONICE

Siggi’s skyr nastao je u SAD-u prije gotovo 15 godina iz čiste potrebe, kada je tijekom studiranja Hilmarsson shvatio da su jogurti koji se nalaze na policama trgovina puni šećera i umjetnih sastojaka: - Osjećao sam nostalgiju za svojim domom i skyrom, gustim, kremastim jogurtom bogatim proteinima koji je sastavni dio prehrane na Islandu. Odlučio sam da ću pokušati samostalno napraviti skyr kod kuće, a majka mi je poslala recept koji je pronašla u časopisu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Svoju prvu seriju tog islandskog jogurta napravio sam u svojoj maloj kuhinji u New Yorku - započeo je svoju priču Hilmarsson. Nezadovoljan poslom konzultanta koji je dobio nakon završetka magisterija, ali ispunjen pripremom skyra, Hilmarsson je odlučio svoj hobi pretvoriti u posao.

Marko Miščević

- Siggi’s je 2005. godine, kad smo krenuli, bio prvi brend islandskog tipa jogurta proizveden u SAD-u. Osim toga, kupci su u to vrijeme počeli tražiti proizvode s manje šećera i više proteina, a Siggi’s skyr je zadovoljavao upravo te potrebe. U početku nismo mogli pratiti korak s potražnjom. Nakon lansiranja proizvoda Siggi’s u Whole Foods trgovine, naša su se proizvodna postrojenja urušila. Jogurt se nije uspijevao dovoljno brzo hladiti za obujam proizvodnje koji nam je bio potreban, stoga je bilo potrebno zatvoriti pogone na tri-četiri mjeseca kako bismo ih obnovili. Tijekom tog razdoblja nismo proizvodili niti jedan jogurt i bili smo na rubu bankrota. Čak i u teškim vremenima nismo htjeli dovoditi u pitanje kvalitetu našeg jogurta. Danas znamo da je kvaliteta izvor našeg uspjeha, uspjeli smo zadržati naše visoke standarde kakvoće - rekao je ovaj uspješni poduzetnik.

Hilmarsson je na primjeru svojeg skyra i sam razmatrao ideju da prehrana doista može utjecati na razinu zadovoljstva i sreće. - Tradicionalna islandska prehrana vrlo je jednostavna. Uključuje ribu, krumpir, raženi kruh i mnogo skyra. Riječ je o vrlo zdravoj i jakoj prehrani, koja svakako pojačava razinu sreće, ali smatram da smo u pravilu sretan narod ponajprije zbog toga što smo kao mala zajednica međusobno povezaniji, kao što smo povezaniji i s prirodom. Kako smo zemljopisno podosta izolirani, moramo se uvelike oslanjati jedni na druge, a usto kod nas vladaju jak optimizam i mala doza tvrdoglavosti koje su, prema mojem mišljenju, glavne karakteristike islandskog mentaliteta - naglasio je Hilmarsson.

Marko Miščević

VISOKOKVALITETNI SASTOJCI

Hrvatski kupci već sada mogu na policama dućana pronaći četiri okusa islandskih jogurta - Siggi’s natur, vanilija, jagoda i borovnica, bez imalo mliječne masti. Siggi’s skyr su jogurti višeg cjenovnog ranga, koji će zbog svoje kvalitete i u Hrvatskoj sigurno naći svoje vjerne kupce. - Naš proizvod je skuplji jer je za njegovu pripremu potrebno više mlijeka. Zbog procesa cijeđenja jogurta, koji je karakterističan za proizvodnju skyra, potrebna je tri do četiri puta veća količina mlijeka nego za dobivanje običnog jogurta. Drugi je razlog to što koristimo isključivo visokokvalitetne sastojke, bez dodavanja umjetnih okusa, bojila i zaslađivača. Takvi su sastojci skuplji, no zato smo uvjereni da je kvaliteta naših proizvoda vrijedna svoje cijene - istaknuo je Hilmarsson.

- Naši su jogurti obogaćeni isključivo pravim voćem i nikada ne koristimo umjetne okuse, tako da su naše varijacije uvijek nadahnute voćem i začinima koje konzumiramo svakodnevno - napomenuo je. Nakon nedavnog širenja na velika tržišta kao što su Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo, Hilmarsson nam je objasnio i kako se upravo Hrvatska našla na popisu novih tržišta za njihove jogurte. - Veliki sam obožavatelj Tonija Kukoča, pa je bilo očekivano - zaključio je uz smijeh. Krije li se zaista sreća u čašici slasnog skyra, sada možete i sami otkriti u odabranim hrvatskim dućanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:12