INSTITUCIJA KVARNERA

SJAJNA IDEJA ZA SUBOTNJU VEČER: Živuća institucija opatijskog ugostiteljstva spremat će tatarski biftek u opatijskoj Bevandi!

 Official Facebook Page - Bevanda
Ove subote, 30. svibnja u opatijskoj Bevandi imate priliku kušati tatarski biftek živuće institucije opatijskog ugostiteljstva, gospodina Miroslava Matića. U svojoj dugoj karijeri posluživao je istaknute osobe društvenog života te pet predsjednika...

Jedna od živućih institucija opatijskog ugostiteljstva zasigurno je konobar Miroslav Matić koji iza sebe ima staž duži od 30 godina, a u svojoj karijeri posluživao je čak pet predsjednika i to Josipa Broza Tita, Franju Tuđmana, Stipu Mesića, Ivu Josipovića te Kolindu Grabar Kitarović. Inače, rođen je na Kupresu, a njegov put vrlo rano počinje „hvatati” smjer Kvarnera pa već kao srednjoškolac dolazi u Opatiju na praksu u hotel svog barbe Dujama Kneževića, kako je svojevremeno izjavio u intervjuu za Glas Istre.

Svoje početke veže uz svoju prvu kupovinu crnih hlača, cipela i leptir mašne koji su uz savršeno izglačanu bijelu košulju bili obavezni. Nakon školovanja odlazi u vojsku, a budući da je bio školovani konobar,primili su ga u Titovu gardu koja je pratila tadašnjeg predsjednika na njegovim putovanjima.

Official Facebook Page - Bevanda

Martina i Tomislav Tomac, Ivica Matošević, Miroslav Matić

„Jednom smo tako išli u Bugojno gdje je Tito imao lovište i tamo smo bili 15 dana, nakon čega smo išli u Split pa na Brijune. Išli smo vojnim mercedesima, i mogu reći, to je bilo jedno posebno putovanje. Nevjerojatno. Mogu reći da sam dobro prošao kada su me uzeli u tu pratnju. Sjećam se da je plaća bila 150 tisuća dinara, što je bilo znatno više od vojničke. Mi smo na Brijunima bili smješteni u objektu »Jurina i Franina«, odnosno u objektima u kojima su spavali svi iz pratnje, od onih zaduženih za osiguranje, do vozača, kao i nas koji smo brinuli za hranu ljudi koji su radili na Brijunima. A kako se dogodilo da sam služio samog Tita? Titov čovjek zadužen za lovišta i općenito životinje na otočju, sjećam se da se zvao Šandor, stalno je dolazio kod nas na ručak, a posebno je volio juhu od cvjetače koju je sjajno spremao kuhar Ante Bakotić. I jednom prilikom su mi rekli, brzo, brzo, postavi stol za dvoje jer stiže Šandor. I ništa, postavio sam u separeu stol, kad sa sporednog ulaza dolazi Šandor, ali i - Tito. Nisam mogao doći k sebi, tada je bilo pojam vidjeti Tita, kamoli ga posluživati. A bili su ustvari u obilasku otočja i njegovih životinja te su došli na tu poznatu juhu od karfiola. Inače, i nakon završetka služenja vojske, znao sam dolaziti na Brijune kao vanjski suradnik, kao i mnogo osoblja upravo iz Opatije. Iz Ičića je bio i osobni konobar Tita, kao i jedna Opatijka koja je bila osobna kuharica.” izjavio je gospodin Matić u spomenutom intervjuu za Glas Istre.

Official Facebook Page - Bevanda

Opatija u to vrijeme imala je zimsku i ljetnu sezonu. Dobro je poznato kako je zima bila „rezervirana” za, uglavnom, domaće goste koji su znali boraviti na Kvarneru i po nekoliko mjeseci. Osim angažmana u hotelu Opatija i hotelu Zagreb, možda najvažniji je onaj u glasovitoj Bevandi gdje je počeo raditi 1992 godine. Bilo je to jedno od doista kultnih mjesta gdje se prodavalo desetak kilograma škampi dnevno, u ljetnoj špici sezone teško se mogao dobiti slobodan stol, a gosti su uglavnom bili Talijani. „Stara” Bevanda bila je osobito poznata po hladnim salatama, jelima od škampi, plemenite ribe i jastoga.

Official Facebook Page - Bevanda

Osim po ribljim delicijama, gospodin Matić posebno je poznat po izuzetnoj vještini pripreme tatarskog bifteka, a imat ćete čast i priliku da vam ga osobno spremi ove subote u prostoru opatijske Bevande. Tako će vas amuse bouche, tatarski za dvoje, čokoladni mousse i coulis od maline koštati 260 kuna, a više informacija potražite na službenim stranicama Restorana i hotela Bevanda kao i na njihovim društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:19