StoryEditor
DOBAR IZBOR

SJAJNA VRIJEDNOST ZA NOVAC: Veliko vino koje je osvojilo zlato na najstrožem vinskom natjecanju možete kupiti za manje od 60 kuna!

IWC je natjecanje na kojem se zlatne medalje dodjeljuju vrlo malom broju uzoraka, pa je jedino zlato ove jeseni za Hrvatsku i 95 bodova vrhunskoj Graševini 2018. Iločkih podruma prava senzacija
 Getty Images/iStockphoto

Kažu da nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad se dogodi obrnuto. Vijest koja je prošli tjedan pristigla iz Londona s natjecanja International Wine Challenge (IWC) ima upravo takav, senzacijski karakter, jer jedina zlatna medalja za Hrvatsku na ovom jesenskom izdanju IWC-a i velikih 95 bodova nije otišlo vinu koje se teško može nabaviti, u rijetkim vinotekama ili ponekom restoranu, nije otišla skupom vinu iz butikne serije, nego vinu umjerene cijene, pristupačne svakome te dostupnom u svakom boljem supermarketu: graševini Iločkih podruma s oznakom vrhunsko vino, iz berbe 2018.

 

Vina velikih vinarija koja su zbog svojih volumena neminovno prisutna u klasičnoj trgovačkoj mreži, dio lokalne publike sklone snobizmu, a takvi su obično glasniji od drugih, često neopravdano omalovažava. Međutim, na vinskom natjecanju u Londonu, gdje je procjena kvalitete napravljena na slijepo, gdje degustator nema informaciju o količini proizvedenog vina, o nazivu i veličini vinarije kao ni o cijeni, ovo svakom dostupno vino osvojilo je velikih 95 od mogućih 100 bodova. Predsjednice panela koji je ocjenjivao vino, Clem Yates, enologinje i nositeljice titule Master of Wine, jako se dojmila koncentracija i mineralnost te graševine te zreli i razvijeni karakter sličan onom kakav mogu imati najfiniji suhi njemački rizlinzi, a opet da istovremeno ima sasvim svoj, originalan i, kako se izrazila, fascinantan stilski izričaj.

Kako na IWC-u nije dovoljno da zlatnu medalju dodijeli samo jedan panel sudaca, vino je poslano na mišljenje supredsjedatelju cijelog natjecanja dr. Jamieju Goodeu, kojeg je vino jednako impresioniralo i koji je podržao dodjelu zlatne medalje.

Strogost IWC natjecanja nadaleko je čuvena jer se zlatne medalje dodjeljuju vrlo malom broju uzoraka koji po jednom panelu obično varira od 1 do 5 posto, a ukupni broj zlatnih medalja cijelog natjecanja proteže se u rasponu od 3 do 4 posto. Nemaju platinastih medalja, velikih zlata i sličnih marketinških mamaca nego je zlatna medalja najveće moguće postignuće.

Iločki podrumi, Graševina vrhunsko 2018.
54,99 (Konzum)
 95/100 - Clem Yates MW i Jamie Goode

Žućkasto zlatne boje, tipične za podunavske graševine zrelijeg tipa. Razvijenog mirisa na zrelo žuto koštunjičavo voće, suhu herbalnost, s plemenitim riesling primjesama kerozina i mineralnom pozadinom. Okusa intenzivnog, zaobljenog, gotovo uljne teksture, vrlo koncentriranog, sa savršeno uravnoteženim kiselinama koje u kombinaciji sa zrelom voćnošću i nekom mekom punoćom daju okusu finalni dojam slasti. Retrookus obilježavaju ugodna slanost, spomenuta zrela slast i blaga doza ugodne gorkastosti. Vrlo je slojevito i jako fino. Spaja se s morskom ribom tipa zubatac i brancin, jer će u takvom društvu pokazati najviše od sebe, ali će vrlo dobro funkcionirati s riječnim ribama poput smuđa, ili pak s pikantnijim jelima kontinentalne ili azijske kuhinje. Mekoća i zrelost te izniman intenzitet ovog vina s lakoćom pokriva i aromatična i pikantna jela iz woka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 16:46