POPULARNA NE SAMO U ITALIJI!

(SJEĆANJA IZ DJETINJSTVA) PALENTA U MODERNOM IZDANJU: Nekad hrana za siromahe, danas hit u slanim i slatkim jelima!

 Neja Markicevic / CROPIX
Priznajem da mi sjećanja na okus palente u djetinjstvu i nisu nešto draga. Rekla bih da su primaran razlog vrtićki obroci zvani "žganci u toplom mlijeku" koje jednostavno nikad nisam zavoljela. Trebalo mi je puno vremena da ponovno otkrijem sve čari žganaca i palente i da ih objeručke prihvatim i vratim na svoj jelovnik.

Uz malo kreativnosti i poznavanja tehnike pripreme, uvidjela sam da ova hranjiva i izdašna namirnica nudi brojne mogućnosti i vrlo je uklopljiva od glavne do sporedne uloge nekog slanog jela ili deserta, a osim što je lako probavljiva, u sebi sadrži tvari koje se u organizmu pretvaraju u energiju. Za početak sam pri kuhanju palente zamijenila vodu mlijekom i dodala parmezan za kraj kako bi se stvorila kremasta konzistencija i punoća okusa. Višak bih iskoristila na vrlo jednostavan način pečenjem u pećnici u željenim oblicima prethodno namazanim s maslinovim uljem, te tako pripremljenu servirala bih kao prilog ili uz željeni umak.

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Na fotografiji: kcer Gaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
nEJA / CROPIX

Iako je palenta nekada bila poznata kao osnovna hrana siromašnih ljudi, danas je ovo jelo popularno ne samo u Italiji gdje je nastala, nego i u mnogim europskim i okolnim zemljama gdje su je također prepoznali kao ukusnu i laku za pripremiti. Među poznatijim jelima s palentom su svakako palenta s jetricama na venecijanski, palenta s raznim morskim brudetima ili mesnim gulašima, zatim popularni žganci s prženim čvarcima i kiselim zeljem ili pak s kajmakom. Recepte koje sam pripremila za vas prilagođeni su djeci, a možda bih i sama ranije zavoljela palentu da su mi je pripremali na ovakav način. Krumpiriće od palente, koje sam nazvala 'palentići', izvrstan su prilog uz brojna mesna ili riblja jela, a poznati okusi klasične pizze s rajčicom, mozzarellom i origanom bez sumnje će zavoljeti i oni skeptični.

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Na fotografiji: kcer Gaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Osim njoka od palente s povrćem i slaninom, pripremila sam i predivni kolač od palente s bademima i borovnicama koji bez problema možete napraviti i za dječji rođendan. Bila sam uvjerena kako nikad neću voljeti ovo jelo, no nova saznanja i drugačiji pogledi na prehranu tu su predrasudu razbili i nisam požalila što sam joj dala šansu. Ponekad je uz maštovitost važna i upornost kako bi i naša djeca prihvatila neku namirnicu koju su na prvi dojam iz nekog razloga odbili. Iskušajte recepte koja sam vam pripremila i osuvremenite ovu vrijednu namirnicu u svojim svakodnevnim jelima.

Pizza od palente

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Kolač od palente, borovnica i limuna

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Palentići

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Proljetni njoki od palente

Zagreb, 270417. 
Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
nEJ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:49