NE PROPUSTITE!

SKRADINSKI FESTIVAL FINIH VINA: Još stignete biti dio festivala koji chefovi i vinari toliko vole!

 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Petu godinu zaredom, Festival finih vina u Skradinu je okuplja zaljubljenike i simpatizera dobre kapljice i finog “pjata”. Mjesto radnje: predivna marina smještena uz slapove rijeke Krke. Ove godine nas očekuje degustacija sjajnih vinara poput Bibicha, Boškinca, Brkića, Dubokovića, Kabaja, Meneghettija, Roxanicha, Stayera, Simčiča, Trapana, Matoševića te značajnih kuharskih imena.

Skradin je toliko poseban i zbog svog specifičnog položaja: to je područje smješteno između mora i Prukljanskog jezera s boćatom vodom, rijeke Krke i brdskog područja u zaleđu. Tri mikroklime se tu miješaju, i prema nekim tumačenjima cijela flora i fauna u tom području buja desetak puta brže nego igdje drugdje. Stoga i ne čudi da je to područje bilo predmet žudnje raznih osvajača kroz povijest - a stanovništvo se od njih branilo i vilicom i nožem prisvajajući dijelove njihovih recepata koje su potom dodatno obogaćivali.

Skradin, 010717.
Festival finih vina Skipper Club Arka u marini Skradin.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Kad pogledamo bogatstvo izvornih namirnica, trebamo spomenuti kamenice i dagnje koje imaju drugačiji okus nego npr. u Stonu; skradinska kozica je gastro raritet. Pridodajmo tome jegulju odnosno bižot iz Prukljanskog jezera s gradela, te cipla od kojeg rade juhu od ciplja u gusto - ne treba tražiti više. Ali kad krenemo prema zaleđu, tu počinje priča o prominskoj janjetini (koja uvijek mora biti malo tvrđa), gotovo izumrloj kravici pod imenom buša, pa fazani i tuka (purica), te druge životinje koje žive na slobodnoj ispaši.

Moderna gastronomska povijest Skradina zapravo je počela 2006. godine okupljanjem Alena Bibića, Tome Računice, Ante Pižića, Renea Bakalovića, Roberta Riplija i potpisnika ovih redaka. Tada je skovan termin hrvatske gastro ikone (jela, običaji, tradicije po kojima naša zemlja posebna) i organizirano je prvo veliko okupljanje izvornih proizvođača hrane i delicija iz cijele Hrvatske u Skradinu, koji su tu, gotovo sigurno, prvi put javno predstavili.

Skradin, 010717.
Festival finih vina Skipper Club Arka u marini Skradin.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Skradin, 010717.
Festival finih vina Skipper Club Arka u marini Skradin.
Na fotografiji: Vesna i Alen Bibic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Mnogi su od njih danas ovjenčani brojnim nagradama i priznanjima poput sirane Gligora. Uz anegdote oko tog prvog nastupa treba spomenuti da se tada spremala večera za uzvanike u dvadesetak sljedova, a Alen Bibić nas je sve uvjeravao da trebamo uzeti u ekipu i jednog mladog dečka - Rudija Štefana - danas vlasnika i šefa kuhinje najboljeg hrvatskog restorana Pelegrini po izboru Dobre hrane Jutarnjeg lista. A tu je danas i njegova supruga Vesna Bibić, samozatajna kuharica svjetske klase, čijem se umijeću klanjaju najbolji hrvatski chefovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37