ŠEST PROVJERENIH RECEPATA

SLANUTAK, GRAH I LEĆA: Izdašni i moćni vjesnici razdoblja kad se jede na žlicu!

Bez njih nema zime!

Bilo na žlicu, u umaku za tjesteninu, kao pašteta ili namaz, s mesom ili u vege varijanti, od ove tri namirnice mogu se pripremiti ozbiljni obroci i brze meze!

Salata od kuhane junetine i slanutka

300 g kuhane junetine iz juhe
200 g slanutka
2 mlada luka
sol
papar
maslinovo ulje
bučino ulje
peršinov list

U zdjelu staviti kuhani slanutak, narezanu kuhanu govedinu iz juhe, nascjekani mladi luk i bijeli i zeleni dio te sve začiniti solju, paprom, mješavinom maslinova i bučina ulja. Posuti peršinovim listom i promiješati da se sve obloži začinima.

Grah sa slatkim zeljem

500 g graha
1 veća glavica luka
manja glavica zelja ili pola veće
2 češnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ulje
par kriški kruha

Grah namočiti preko noći, a ako koristite smrznuti mladi, bit će kuhan za maksimalno pola sata. Na maslinovu ulju prodinstati nasjeckan luk, podliti ga s malo vode, a kada postane staklast, dodati grah. Nakon petnaestak minuta, ako je riječ o zamrznutom mladom grahu, ili nakon pola sata, ako je riječ o suhom grahu, dodati narezano slatko zelje. Kuhati dok povrće ne bude mekano, ali paziti da se ne raskuha. Na kraju dodati nasjeckan češnjak, začiniti po želji. Servirati s prepečenim kruhom. Ako želite, dio graha možete odvojiti i izraditi štapnim mikserom pa vratiti u lonac da dobijete kremastije i gušće varivo.

Grah na crveno s ružmarinom

200 g bijelog ili smeđeg graha
200 g crvenoga graha
1 konzerva pelata
pola šalice pasirane rajčice
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica ružmarina, svježeg nasjeckanog ili suhog
sol, papar
maslinovo ulje
tvrdi sir za ribanje

Na maslinovu ulju prodinstati na ploške narezan luk pa kada omekša, dodati nasjeckane pelate i pasiranu rajčicu. Ubaciti ružmarin, a nakon desetak minuta, kada se umak malo zgusne, dodati kuhani grah. Posoliti, popapriti, dodati mljevenu papriku i češnjak te ostaviti još par minuta na vatri da se sve lijpo prožme. Servirati grah na gusto na šnitama kruha s naribanim sirom.

Varivo od leće i bundeve

250 g zelene leće
200 g hokaido buče ili neke druge
1 luk
1 mrkva
1 celerova stapka ili malo korijena celera
1 peršin, korijen i list
2-3 češnja češnjaka
pola žličice mljevenog đumbira
sol, papar

Leću namočiti preko noći, oko osam sati. Bundevu oguliti i narezati na kockice. Na masnoći prodinstati luk i nasjeckano korjenasto povrće uz podlijevanje vodom ili temeljcem. Dodati potom kockice bundeve i leću pa kuhati dok povrće nije gotovo. Na kraju u lonac staviti češnjak, peršinov list, sol i papar te mljeveni đumbir. Servirati s preprženim, hrskavim kruhom.

Juha od crvene leće s kurkumom

1 šalica crvene leće
1 luk
1 žuta mrkva, peršin i malo celera
češanj češnjaka
1 žličica kurkume
malo muškatnog oraščića
ribani parmezan
kokosovo ulje
sol, papar

Na kokosovu ulju prodinstati luk s korjenastim povrćem. Dodati leću, uliti oko litru vode ili povrtnog temeljca te kuhati 15-20 minuta dok leća ne bude kuhana. Dodati potom nascjeckan češnjak pa izraditi juhu štapnim mikserom. Začiniti kurkumom, muškatnim oraščićem, solju i paprom, doraditi okus ako je potrebno. Servirati s preprženim kockicama kruha i naribanim parmezanom.

Varivo od slanutka i janjetine

300 g slanutka
500 g janjetine od buta
1 luk
3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 peršin
1 konzerva nasjeckane rajčice ili pelata
peršinov list
sol, papar

Janjetinu izrezati na komade veličine zalogaja. Na masnoći zažutiti luk, podliti s malo vode kad se počne lijepiti za dno posude pa mu dodati na sitnije narezanu mrkvu, peršin i rajčicu. Pirjati dok povrće ne omekša i uliti još vode. Kada ispari tekućina, dodati meso i kratko ga popržiti pa uliti temeljac i ostaviti da se kuha dok meso ne bude mekano. Pred kraj kuhanja dodati kuhani slanutak, a na samom kraju češnjak i peršinov list. Servirati s rižom ili uz domaći kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:52