RECENZIJA RADOVANA MARČIĆA

SLASNA PREPORUKA: Izvrsna teleća jetrica i sočna rebrica još uvijek dobro pune Mostove!

 Neja Markicevic / CROPIX
Restoran Mostovi još uvijek omiljen, atmosfera je topla kao da si kod kuće, konobari ljubazni, a hrana ukusom i cijenom korektna.

Bistro Mostovi
Radnička 1a, 10000 Zagreb
Vlasnici: Ružica i Velimir Čerkez (Vemag d.o.o.)
Chef: Ivan Vunić
Tel.: 01/6192178, www.mostovi.hr, e-mail: info@ mostovi.hr
Otvoren od 8 do 24 (subotom od 9). Nedjeljom zatvoren. Vlastito parkiralište.

Mostovi su jako popularno mjesto među ljubiteljima domaće kuhinje utemeljenoj ponajviše na pečenjima i roštilju (kao gastronomsku odrednicu u “podnaslovu” navode: “Tradicionalna hrvatska, bosanskohercegovačka i regionalna kuhinja”). Puno sam puta čuo o ovaj gostionici (u pravom smislu ovog pojma) i o njenom gazdi, Velimiru Čerkezu kojeg svi zovu Velo. Ovdje sam objedovao prvi put, ali sam zato u danas zatvorenom njegovom restoranu francuske kuhinje, Les ponts, u neposrednom susjedstvu, blagovao više puta. Bila je to odlična zamisao.

S jedne strane ceste u “šminkerskom” prostoru nuditi visoku kuhinju, a onu narodsku, preko puta, par stotina metara dalje. Očito bolje prolazi ova “narodska” varijanta, a prevagnula je u nas u mnogo sličnih slučajeva (bez obzira što je u okruženju najveća koncentracija poslovnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj.) U Mostove sam došao u podne, a već je atmosfera bila razigrana. Konobari su pred veća muška društva iznosili pladnjeve s telećim pečenjem, koljenice, janjetinu, meso s roštilja, a kad sam sat i pol kasnije odlazio svi su stolovi bili popunjeni.

Atmosfera je već bila pantagruelska. Žamor, smijeh... Gosti očito jako raspoloženi. Svi pozdravljaju gazdu, konobare i bjelodano je da se svi jako dobro znaju i da je riječ o stalnim gostima. Izgleda da su ovdje svi jako zadovoljni jelima, a i cijene su vrlo razumne, pa vas ni to ovdje ne može oneraspoložiti (posebno su umjereni s cijenama vina). Ne smeta ni ne toliko privlačno uređenje prostora koji se očito tijekom godina i nekoliko puta povećavao, valjda kako mu je popularnost rasla.

Hladan krumpir i buredžik, ali jako dobra jetrica

Kako sam objedovao sam odabrao sam smjernija jela, iako sam s čežnjom pogledavao na spomenute pladnjeve na drugim stolovima. Prvo - buredžik (s dijela jelovnika “Pite”). Varijanta bureka s kosanim (dakle, ne mljevenim) telećim mesom s malo češnjaka poslužen uz vrhnje. Vrlo ukusno, iako sam uvjeren da bi ovi mesni zamotuljci da su vrući bili bolji.

/ Privatna arhiva Radovana Marčića

Jako tanko rezana teleća jetrica začinjena s malo krupnije narezanog češnjaka i peršina serviraju kratko pečena, kipuća, skupa s tavom, ravno iz kuhinje. Efektno i vrlo ukusno. Uz njih sam dobio pečeni krumpir, vjerujem prethodno kuhan pa zapečen i začinjen s malo ružmarina i peršina, nažalost hladan. Bit će da je tu takav “promet” da ne stignu baš o svemu voditi računa.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Iskupili su se drugom zdjelicom kojom su me “častili”. Jako dobrom kombinacijom kuhanog ječma s malo poriluka i mrkve. Na treći slijed me nagovorio konobar, jer da je u njih to jedno od najpopularnijih jela (usput, čovjek je nevjerojatno profesionalan, vidljivo s puno restoranskog iskustva, očito i načitan jer mi je citirao i Bibliju i “Grke”, pa sam se raspitao za njegovo ime - Zoran Mačkić!).

Rebra su i dvodnevno pacana pa još i dimljena, pa onda kuhana s puno raznih začina, premazana umakom od čilija, crnog vina i viskija, pa onda još pečena na roštilju. Serviraju ih s ljutim i BBQ umakom te tanko rezanim pečenim krumpirom posutim s malo crvene paprike. Nema im se što zamjeriti. Vjerojatno uz malo više vina i u dobrom društvu, ova samo jedna od (boljih) varijanti amerikaniziranog načina spravljanja koja je u zadnje desetljeće postala u nas jako popularna sasvim dobro funkcionira. Meni bi draža, a i ovom mjestu primjerenija bila “domaća” tradicionalnija varijanta, bez svih tih dodataka, pa recimo s ribanim hrenom.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Odabir vina

Isključivo hrvatska i hercegovačka vina. “Otvorena”: graševina (Iločka i Belje) 80,00 kn (1 l), malvazija (Laguna) 26 kn (1,5 dl); merlot (Belje, Laguna), blatina (Nuić, Hercegovina) 80 kn (1 l), plavac (Tomić) 32 kn (1,5 dl). 10 butelja bijelih vina - 95 do 240 kuna i 11 butelja crvenih vina - 95 do 240 kuna. 1 butelja rose vina -150 kuna. 1 etiketa desertnog vina - 210 kuna; Po jedna etiketa pjenušca 140 kuna i šampanjca 1800 kuna

Cijene

Buredžik 18 kuna
Teleća jetrica u tavici 50 kuna
Rebrica Mostovi 75 kuna
Krumpir ispod peke 20 kuna
Domaći kruh 5 kuna (košarica)
Lepinja 10 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52