DOBRI SAVJETI

SLASNI BISKVIT ZA NAJBOLJE KOLAČE: Ovom slatkom tijestu pridajete premalo pažnje, a nikako ne biste trebali!

 Getty Images/iStockphoto
Ponekad se stječe dojam da se premalo pažnje pridaje običnom biskvitu. No, da nema te pjenaste ukusne podloge, mnoge slastice bile bi doslovno bez “temelja”.

Za početnike, navodimo dvije vrste biskvita. Bazni, koji se sastoji od jaja, šećera i brašna, te drugi, malo “gumastiji i pjenastiji”, s dodacima poput ulja, maslaca, mlijeka ili pak jogurta. Dobro će doći i razni dodaci za popravljanje okusa, poput vanilin šećera, limunove korice i cimeta. Bazni biskviti uglavnom služe kao podloga za lagane kreme. Oni su tanji, pjenasti, mekani i vrlo nježni. Oni su zapravo svojevrsni držač da se ostali sastojci ne raspadnu. Kod biskvita s dodacima je sasvim druga priča. On je malo čvršći, podatniji, može se reći i žilaviji, što je idealno za torte i kolače koji se dodatno obogaćuju voćem, kremama na bazi sira ili čokolade te kremama s dodatkom želatine.

Bundt Cake On Rustic Wooden Background
Getty Images/iStockphoto

Takve kreme su čvrste i teže, što zahtijeva čvršću podlogu kako prilikom serviranja ne bi došlo do okretanja kolača na tanjuru što baš i nije poželjno. Mnogi će pomisliti da nije potrebna neka filozofija za pripremu biskvita, malo je tu sastojaka, ubace se u posudu za miješanje, rasporedi po plehu za pečenje i tu je priči kraj. No, ta teorija baš ne drži vodu. Najprije: točno se pridržavajte uputa o količini sastojaka. Tu nema improvizacije, omjeri se moraju poštivati jer u protivnom rezultat neće biti zadovoljavajući. Jaja moraju biti sobne temperature. Obavezno se odvaja bjelanjak od žutanjka. Proces počinje miješanjem električnom miješalicom bjelanjka u čvrsti snijeg u koji dodajte malo soli. Snijeg ne mora biti jako čvrst jer će ga poslije biti teško sjediniti s ostalim sastojcima. Gotov snijeg ostavite sa strane.

home baked gugelhupf with powdered sugar on brown paper and tea towel in the background

U drugu posudu stavite žutanjke i šećer. Miješajte dok smjesa od jarko žute ne postane blijedo žuta i dok joj se volumen ne udvostruči. Kad je brašno u pitanju, obavezno ga prije stavljanja u smjesu stavite u sito i prosijte (riješili ste se grudica). Na kraju ručno umiješajte snijeg. Dobit ćete pjenastu smjesu koju izlijte u prethodno namašćenu posudu za pečenje te pecite oko 20 minuta na 180 °C. Tijekom pečenja ne otvarajte vrata pećnice kako biskvit ne bi splsnuo. Biskvitne smjese u koje se dodaje mlijeko, ulje, rastopljeni maslac ili čak jogurt puno su elastičnije i pogodnije za kolače s gomilom voća ili za teške kreme sa želatinom. Ohlađeni biskvit možete obogatiti svježim voćem, ukusnom kremom i šlagom.

RECEPT ZA OSNOVNI BISKVIT

3 jaja
6 žlica šećera
9 žlica brašna

Pravilo je kod ovog recepta: 1 jaje, 2 žlice šećera, 3 žlice brašna. Kako povećavate količinu jaja tako povećavajte i ostale sastojke. Ako vam se čini da je smjesa gusta, dopušteno je dodati žlicu do dvije mlake vode. Peći 15 - 18 minuta na 180 °C.

RECEPT ZA SOČNI BISKVIT

3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml suncokretova ulja
150 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat cimeta
prstohvat soli
korica jednog limuna

Odvojite bjelanjak od žutanjka. Najprije napravite snijeg. Posebno izmiješajte žutanjke i obje vrste šećera. Zatim dodajte ulje, mlijeko i limunovu koricu. Ručno umiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i cimet. Na samom kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 20 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:06