USUSRET USKRSU

SLASTICE KOJE ŽELIMO IMATI NA STOLU: U samoborskoj slastičarnici Sweet Family se već peku pince i kolačići za uskrsni doručak!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 05.04.2020. u 09:05

Marko Miščević

Svakodnevno se iz samoborske slastičarnice Sweet Family dostavljaju kolači i torte, a iz njihove se kuhinje počeo širiti i miris tradicionalnih kolača koji će mnoge razveseliti tijekom predstojećeg blagdana

Mnogi su prije često, a u današnjoj situaciji, vjerujemo, većina, više puta na dan pomislili: da mi je nešto slatko. Čokolade, napolitanke, keksi… privremeno utažuju potrebu, ali nije to baš neki doživljaj, pogotovo za one koji uživaju u domaćim kolačima. Uostalom, bliži se Uskrs, kad smo navikli na stolu imati obilje, a nisu baš svi vični u pečenju kolača. A slastičarnice su zatvorene…

SLATKA OBITELJ

Zahvaljujući obiteljskoj slastičarnici Sweet Family iz Samobora, barem stanovnici toga grada, njegove okolice i, dakako, Zagreba, na stolu će imati pincu, sitne kolače, orehnjače, makovnjače, sočne kocke, pa i tortu…

- Odmalena sam uživala u pečenju kolača. Baka i mama su ih gotovo svakodnevno pekle, moje tri sestre i ja stalno smo trčkarale oko njih, ‘krale’ i isprobavale fine kreme i uživale u mirisima kuhinje i, dakako, pomagale. Ispočetka se pomoć svodila na guljenje jabuka, reckanje, a kasnije smo, upijajući bakino i majčino znanje, naučile raditi i kompliciranije kolače - ispričala nam je Slavica Popović, vlasnica samoborske slastičarnice Sweet Family, koja se upravo zato tako i zove jer u obitelji svi jako vole slatko i kolače.

Marko Miščević
 

Slavica je u međuvremenu postala majka troje djece, ali tradicija se nastavila, pa je gotovo svakodnevno svoje ukućane častila kolačima, isprobavala nove recepte, nadograđivala već ispobane, dok se jednog dana nije rodila ideja o otvaranju vlastite slastičarnice, uz podršku cijele obitelji.

- Ispočetka smo samo sestra i ja pekle kolače. Ne samo kremšnite i krafne, po čemu je Samobor poznat, nego i kremaste torte, kolače s francuskim štihom, sitne kolače, tartove, pite, a posebno smo ponosne i na LCHF kolače - ako netko voli takvu prehranu. Kad smo se preselili u novi prostor, u samoborsku Ulicu Mirka Kleščića 1, naša je slastičarnica postala popularna ne samo po ručno rađenim kolačima nego i po finoj kavi i ugodnoj atmosferi. No, sada se preko noći sve promijenilo. Na svu sreću, Samobor je malo dalje od epicentra potresa pa nismo imali posljedica razaranja, ali kao i svi ugostitelji i mali obrtnici itekako osjećamo posljedice pandemije. Sve je stalo preko noći - kaže Slavica Popović.

Marko Miščević
 

Početnu paniku zamijenila je akcija: “Hajdemo sve osigurati da bismo zadržali proizvodnju i dalje pekli svoje kolače, ali ćemo ih dostavljati na kućni prag i tako sačuvati radna mjesta”. Nije trebalo dugo vremena da se osiguraju sredstva za dezinfekciju, pribave potrebne dozvole, napravi raspored rada i, dakako, posebna ambalaža.

- U slastičarnici imam dvije zaposlene slastičarke, a pečem i ja. Ta mi je brojka bila idealna za ‘sigurnosni’ raspored. Jedna, sama u kuhinji, peče kolače, druga dostavlja, treća je doma. Kad završi smjena, sve se dezinficira, dolazi druga u kuhinju i nastavlja peći. I tako se rotiramo čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih. Ljudi koji su nam do sada izrađivali ambalažu brzo su izašli u susret i napravili kutije, a mi smo u sve još unijele malo romantike - objašnjava.

Marko Miščević
 

PERSONALIZIRANI PAKETI

Naime, kad naručite tortu ili kolače iz slastičarnice Sweet Family, oni će ih zapakirati, staviti vrpcu, dostaviti na adresu s ispisanom porukom koju želite poslati nekome za rođendan, godišnjicu ili neku drugu prigodu.

- Dostavljamo sve kolače, jer svakodnevno pečemo i držimo ih u komori, na sigurnom. Jedino ako netko želi primjerice štrudlu, pitu ili kuglof, treba naručiti to dan prije, jer nam treba vremena da ih zamijesimo i sutradan dostavimo. Kolače dostavljamo sami, čak i vikendima - rekla je Slavica Popović. Da dostavljaju kolače u Samobor i Zagreb, iz slastičarnice Sweet Family objavili su samo na društvenoj mreži i iznenadili se kad su narudžbe počele stizati.

Marko Miščević
 

- Da se razumijemo, nije to promet kao u normalno doba, to je jedva 10%, ali u mislima nam se stalno vrti nada da takva situacija neće vječno trajati. S tim prometom održat ćemo slastičarnicu na životu, jer sad je doba kada se ne ide za zaradom, nego se nastoji preživjeti - nadovezala se Slavica Popović.

Marko Miščević
 

- Zasukale smo rukave, imamo posla i moramo biti zadovoljne. Bliži se Uskrs i pripremamo se peći sitne kolače, one tradicionalne koji se pripremaju za ovaj blagdan i, dakako, pince. Njima treba malo dulje da se pripremi tijesto, ali organizirale smo se i krenut ćemo na vrijeme. Upakirat ćemo ih u lijepu ambalažu i svatko tko želi imat će za uskrsni doručak svježu i mirisnu pincu na svom stolu, sitne kolače, tortu nakon ručka, sve prema željama. Nama to nije samo posao nego i zadovoljstvo. Ako naši kolači usrećuju, mi smo još sretnije - rekla nam je na kraju Slavica Popović.

Izdvajamo

Iz drugih medija