TART, CURD, KOLAČ, CUPCAKESI...

SLATKO OD LIMUNA: Pet provjerenih recepata!

Predivne agrume smo iscijedili i naribali u slastice.

Pekli i pripremali: Ozana Bubanj, Sunčana Barušić i Marko Miščević

Torta s pistacijama

200 g maslaca sobne temperature
2 žlice maslinova ulja
100 g neslanih pistacija (+ žlica za ukrašavanje)
50 g bademova brašna
250 g šećera
200 g brašna
1/2 žličice soli
2,5 žličice praška za pecivo
150 g jogurta
5 jaja
1/2 žlice ekstrakta vanilije

Za preljev:

200 g lemon curda (vidi recept niže)
350 g mascarponea
fino ribana korica i sok jednog limuna
75 g šećera u prahu

Marko Miščević / Hanza Media

Dva oblika za pečenje torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu uključite na 180 °C. U posudici na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte ulje, maknite s vatre i ohladite. U multipraktiku fino sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke. Napravite udubinu, dodajte masnoću, jogurt, jaja i aromu vanilije te dobro promiješajte. Smjesom podjednako ispunite oba kalupa i pecite ih 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Je li pečeno provjerite čačkalicom. Hladite u kalupima 10 minuta, a potom premjestite na rešetku. U međuvremenu pomiješajte lemon curd i mascapone. Polovicu soka od limuna pomiješajte sa 25 g šećera u prahu i miješajte na slabom plamenu. Stavite sa strane. Dok su još mlaka, tijesta premažite s malo limunova soka. Pustite ih da se ohlade do kraja, a potom ih prerežite. Stavite jedan na poslužavnik, premažite nadjevom, stavite tijesto i tako do kraja. Pomiješajte ostatak šećera u prahu i soka limuna da biste dobili preljev, prelijte tortu i ukrasite ostatkom pistacija.

Cupcakes

4 jaja
240 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
150 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 vrećica praška za pecivo

Za kremu:

500 ml mlijeka
1 žlica ekstrakta vanilije
100 g šećera
4 žumanjka
50 g škrobnog brašna
korica jednog limuna

Marko Miščević / Hanza Media

Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u zdjelu i zagrijte do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke, koricu limuna i ekstrakt vanilije s ostatkom mlijeka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada mlijeko zavri, dio ulijte u smjesu od jaja i miješajte mikserom, a zatim tu smjesu prebacite u lonac s vrelim mlijekom još jednom miješajući mikserom. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete gustoću pudinga. Vruću kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladite.

Kolač s limunom

Za tijesto:

210 g maslaca sobne temperature
190 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
225 ml kokosova mlijeka
sok i kora 2 limuna
210 g brašna
2 žličice praška za pecivo
125 g kukuruzne krupice
75 g kokosova brašna

Za glazuru:

110 g šećera u prahu
žličica limunova soka
2 žlice kokosova mlijeka

Marko Miščević / Hanza Media

Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Dugački kalup namažite rastopljenim maslacem pa posipajte oštrim brašnom. Samo na dno stavite papir za pečenje. Pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi pomiješajte mokre, ali kokosovo mlijeko prije istresite iz limenke pa dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tek potom izmjerite količinu i dodajte u zdjelu. Potom malo pomalo dodajte mokre sastojke u suhe. Smjesu ulijte u kalup i pecite otprilike sat vremena. Pustite da se ohladi iz kalupa, izvadite ga i prelijte glazurom.

Tart od limuna

5 jaja
150 šećera
100 ml limunova soka
150 ml slatkog vrhnja

Za tijesto:

120 g maslaca sobne temperature
75 g šećera u prahu
3 žumanjka
250 g glatkog brašna

Marko Miščević / Hanza Media

Najprije napravite tijesto: na podlogu stavite brašno, udubite sredinu, dodajte 2 žumanjka, 2 žlice hladne vode, šećer i maslac natrgan na komadiće i brzo umijesite. Napravite kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Maslacem namastite kalup za tart promjera 24 cm. Posipajte ga s malo brašna, razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Stavite u zamrzivač na dvadesetak minuta. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto prekrijte suhim starim grahom pa ga pecite 15 - 20 minuta. Maknite grah pa vruće tijesto premažite razmućenim žumanjkom i vratite na nekoliko minuta u pećnicu (smanjite temperaturu na 150). U međuvremenu, dok se peče tijesto, pomiješajte sve sastojke za kremu, ulijte u pečeno tijesto, vratite u pećnicu i pecite 30 - 35 minuta. Ostavite da se do kraja ohladi i tek tada režite.

Lemon curd

125 ml limunova soka
2 žličice ribane limunove korice
125 g šećera
3 jaja
6 žlica maslaca

Marko Miščević / Hanza Media

Izmiksajte sok, koricu, šećer i jaja. Stavite kuhati na laganu vatru i dodajte maslac. Žustro miješajte dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići (oko 6 minuta). Premjestite smjesu u staklenku i pustite da se dobro ohladi, tako da površinu prekrijete plastičnom foljom (mora biti zalijepljena za površinu kreme). Kad se krema potpuno ohladi, maknite foliju i zatvorite staklenku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:59