OVE NEDJELJE NA KIOSCIMA

SLAVIMO STOTI BROJ: "Hrabro smo mijenjali način na koji Hrvati doživljavaju hranu i na to smo iznimno ponosni!"

Magazin je odmah stvorio vjernu publiku, pokretao trendove te rastao uz domaću gastronomsku scenu

Naš najsočniji magazin “Dobra hrana”, stvoren za sve one koji posebno uživaju u ritualu pripremanja i kušanja hrane, fantastično primamljivim fotografijama jela, šarolikosti gastronomskih savjeta i pričama koje otkrivaju najukusnije tanjure i najspretnije prste amatera i profesionalaca, ove će nedjelje objaviti svoj stoti broj.

Prošlo je gotovo devet godina od te nedjelje 2011., kad je uz Jutarnji list izašao prvi broj ovog magazina. Hrabrim pristupom, entuzijastičnim tekstovima i modernim, ponekad šokantnim fotografijama po mnogočemu se razlikovao od drugih tada dostupnih na tržištu i ubrzo stvorio vjernu publiku, postao pokretač trendova, predstavio novu gastro scenu koja se tek rađala...

NOVA GENERACIJA

- Na neki smo je način ‘nanjušili’, pojavila se nova generacija mladih, danas etabliranih kuhara koji su se publici predstavili upravo kroz Dobru hranu. Bilo je tu puno invencije, nismo se, poput drugih, ograničavali na recenzije restorana ili etno teme tipa ‘kaj su jeli naši stari’. Bilo nam je važno i jedno i drugo, samo smo na sve to gledali kroz drugačiju prizmu. Jednostavno smo shvaćali da publika traži drugačiji pristup gastronomiji.

Uostalom, i nama je samima trebao takav magazin, htjeli smo takve tekstove i takve fotografije. Ujedno, bio je to i početak neke gastro blogerske scene u Hrvatskoj, koju smo također pratili. Počeli smo ulaziti u hladnjake mladih chefova, izlaziti na teren i istraživati ‘gdje raste hrana’. Sami smo radili istraživanja, testirali, kuhali kod kuće vlastite recepte i snimali ih, davali preporuke... - prepričava početke magazina sadašnji urednik Dobre hrane Gordan Zečić.

Zagreb, 310119.
Gordan Zecic, urednik magazina Dobra hrana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zagreb, 200819.
Preslika naslovnice magazina dobra hrana. Broj 6, godina 2011.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
CROPIX

- Ono što je bitno za Dobru hranu i jedinstveno u mom radnom iskustvu jest da taj magazin nije nastao po nalogu izdavača ili vlasnika, već iz čiste strasti. Željka Klemenčić, urednica priloga Dobra hrana, koji je izlazio na osam stranica u Nedjeljnom Jutarnjem, požalila se da joj nedostaje prostora.

Zapravo se tu rodila ideja da se napravi magazin. Dogodilo se da dvije nedjelje zaredom nije bilo Nedjeljnog broja zbog Uskrsa i Prvog svibnja, ona je tada okupila tim ljudi i umjesto priloga napravili smo čitav magazin kojem se tadašnji urednici nisu nadali. To je izvanredno u cijeloj toj priči i objašnjava entuzijazam oko tog projekta - prisjeća se Zečić.

Zagreb, 200819.
Preslika naslovnice magazina dobra hrana. Broj 47, travanj 2015.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Vizualni identitet osmislila je grafičarka Vesna Veselić, koja kaže da se u to vrijeme radilo o nekonvencionalnom pristupu i prilično hrabrim naslovnicama s fotografijama i editorijalima koji nisu nužno prikazivali savršene tanjure. Primjerice, prije Dobre hrane nigdje nije bilo moguće vidjeti editorijal na deset stranica u kojem su objavljene primamljive fotografije i recepti za hladetinu.

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

- Meni je osobno jedna od najdražih naslovnica ona drugog broja Dobre hrane koja prikazuje rep plave ribe, ali je crno-bijela. Zgodna je i šesta naslovnica na kojoj su osvanuli mesari bez glava koji drže noževe u rukama. Glavna tema devetog broja bila je hrana s ekrana, pa je na naslovnici bila baš fotografija jajeta s Instagrama - pazite, to je bila 2012. godina.

Zagreb, 200819.
Preslika naslovnice magazina dobra hrana. Broj25, lipanj 2013.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Što se dizajna tiče, odmah smo uveli i markice na kojima piše “isprobali smo, odabrali smo, preporučujemo”, kako bismo se na što direktniji način obratili čitatelju i s njime povezali. Već nakon prvih par brojeva, niz pratitelja i obožavatelja počeo se okupljati oko Dobre hrane - pojašnjava Vesna.

UTJECAJ NA KVALITETU

Nakon prve godine izlaženja magazina, 2012. godine održan je i prvi izbor “Dobri restorani”, s ciljem promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture kroz izbor čitatelja, ali i stručnog žirija. “Dobri restorani” postali su najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor koji je afirmirao velik broj restorana i chefova te značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude u Hrvatskoj.

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Kroz godine su se mijenjali glavni urednici, nakon Željke Klemenčić, bila je to Mila Batinica, potom Vuk Radić i Sunčana Barušić, te naposljetku Gordan Zečić, ali osnovna filozofija i estetika magazina od početka su ostale iste.

- I dalje vrlo često snimamo ono što sami kuhamo, puno smo na terenu, testiramo hranu i piće. U tome je autentičnost Dobre hrane, ljudi nam vjeruju jer osjećaju naš istinski interes za ono o čemu pišemo. Zagovaramo filozofiju ‘from nose to tail’ na tanjuru, bez skepticizma, ne minoriziramo nijednu skupinu ljudi, nikad nismo bježali od kontroverzija hrane, ponekad predstavimo izvrsne veganske sirove slastice, a onda napravimo fantastično jelo od svinjskih bubrega...

Darda 210515 
Belje je dionicko drustvo za prehrambenu industriju i poljoprivrednu proizvodnju.Proizvodnjom hrane bavi se vec vise od tri stoljeca, a od pocetka 2005. godine u sastavu je Agrokor koncerna najveceg proizvodjaca hrane u ovom dijelu Europe.
Na fotografiji staklenik s rajcicama Mitrovac.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
SPECIJAL DOBRA HRANA
Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Pohani picek na svinjskoj masti iz kultnog zagrebačkog restorana Suhinka jednako nam je zanimljiv kao i fini sushi iz najnovijeg rovinjskog restorana - objašnjava urednik Zečić, ujedno i jedini muški član redakcije.

Zagreb, 030516.
Bundek.
Proslava petog rodjendana magazina Dobra hrana.
Na fotografiji: rostilj ekipe Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Njegov sadašnji tim čine Sunčana Barušić, Neda Batinić, Anita Šarić i Vana Babić koja je urednica portala Dobre hrane, pokrenutog 2015. godine. U svom stotom broju ova ekipa podsjetit će na neke revolucionarne i drugačije teme koje su kroz godine obradili te na neke od najboljih gastronomskih fotografija u Hrvatskoj objavljenih upravo u Dobroj hrani.

Zagreb, 030516.
Bundek.
Proslava petog rodjendana magazina Dobra hrana.
Na fotografiji: rostilj ekipe Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

PONOS

- Primjerice, fotografije Marija Kučere i Berislave Picek nedavno su bile predstavljene i na izložbi u Umjetničkom paviljonu ‘Neka jedu kolače’ uz djela iz likovne umjetnosti iz različitih povijesnih razdoblja - otkriva Zečić, ponosan na činjenicu da kada danas gleda neke konkurentske proizvode koji su se pojavili nakon magazina koji uređuje, vidljiv je silan utjecaj Dobre hrane.

Zagreb, 030516.
Bundek.
Proslava petog rodjendana magazina Dobra hrana.
Na fotografiji: Berislava Picek.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 030516.
Bundek.
Proslava petog rodjendana magazina Dobra hrana.
Na fotografiji: rostilj ekipe Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

- Kad osjetim da smo možda previše otišli u visoku gastronomiju, ‘snobovskiji’ okoliš, odmah naručim temu koja bliskija ljudima. Bitno je osjetiti puls publike i zadobiti njezino povjerenje. Tek onda joj možeš iz broja u broj ponuditi nešto novo, nešto više, ukazivati na stvari i, napokon, stvarati trendove - zaključuje Zečić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 15:53