Područje uzgoja vinogradarskih sorti u Sloveniji dijeli se na tri zasebne vinorodne regije s ukupno devet pojedinačnih zona. Riječ je o regijama Podravje, Primorska i Posavje pri čemu Primorska, druga regija po veličini, predstavlja zonu s najveći udjelom u samom tržištu.
Na ukupno 15.600 registriranih hektara vinograda godišnje nastane od 80 do 90 milijuna litara vina, a njih čak 65 % čine bijela vina među kojima predvodi laški rizling odnosno graševina.
Osim takozvanih „mirnih“ vina, sve su istaknutija upravo slovenska pjenušava vina. Kao najava zagrebačkog Salona u Dežman Mini Baru nedavno je održana degustacija upravo slovenskih pjenušaca popraćena ukusnim zalogajima iz kuhinje chefa Vedrana Stojanca.
Zlata Radonska penina iz vinarije Radgonske Gorice prvi je slovenski pjenušac pripremljen prema poznatom francuskom procesu vrenja u bocama. Suho pjenušavo vino iz 2014., svježe i bez puno šećera sljubljeno je s kockama od prosa, kukuruznog brašna i ovčjeg sira iz Mišine.
Iz Posavja je stigao polusuhi pjenušavi rosé i to iz vinarije Prus, a njegov blagi voćni okus kombiniran je s hrskavim zalogajem od pečenog korjenastog povrća čiji je oblik nadahnut francuskim desertom mille-feuille.
Još jedan pjenušavi rosé, ovaj put iz vinarije Čarga i to berba iz 2013. godine oduševio je sve prisutne svojim izrazitim perlanjem. Naime, kod pjenušavih vina, osim boje, mirisa i okusa, promatramo i dodatno obilježje, a riječ je o perlanju vina (izraz perlage ili perlanje odnosi se na postojanost, intenzitet i veličinu mjehurića u pjenušavim vinima). Tuna tataki na domaćem brioche pecivu s gelom od limuna i komoračem svojim je nježnim okusom bila izvrsna podloga ovom pjenušavom roséu.
Oštro, ali mirisno vino Sanabor predstavljalo je idealnu protutežu rustikalnoj pašteti rillette od odojka, prirodno masnijem jelu posluženom s krekerima od slanutka i pireom od buče.
Posljednje vino na listi bilo je vino Graben vinarije Šekoranja, slatko i voćno desertno pjenušavo vino kombinirano sa slasticom baba al rum klementine, kolačićem u obliku biskvita s klementinama i pistacijama. Žuti muškat popularno je vino ove obiteljske vinarije i odličan završetak bogatog obroka.
Kratki savjeti
Kod odabira čaše korisno je da ona bude što šira kako bi se iz natočenog vina oslobodilo što više arome. U tu svrhu pretačemo vino u dekantere i vrčeve kako bi se vino obogatilo kisikom i kako bismo otočili mogući talog s dna boce.