ZA LJUBITELJE PJENUŠACA

SLOVENSKI PJENUŠCI: Što nam susjedi nude kad dođe red na pjenušava vina?

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Povodom skorašnjeg 2. Salona pjenušavih vina koji će 2. veljače u Hotelu Dubrovnik otvoriti novu zagrebačku vinsku sezonu i okupiti brojne izlagače iz Hrvatske, Slovenije i svijeta, a s ciljem širenja i podizanja razine kulture pijenja pjenušavih vina, odlučili smo malo pažnje posvetiti našim najbližim susjedima te ukratko predstaviti slovensku scenu pjenušaca.

Područje uzgoja vinogradarskih sorti u Sloveniji dijeli se na tri zasebne vinorodne regije s ukupno devet pojedinačnih zona. Riječ je o regijama Podravje, Primorska i Posavje pri čemu Primorska, druga regija po veličini, predstavlja zonu s najveći udjelom u samom tržištu.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: tocenje pjenusca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: tocenje pjenusca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Na ukupno 15.600 registriranih hektara vinograda godišnje nastane od 80 do 90 milijuna litara vina, a njih čak 65 % čine bijela vina među kojima predvodi laški rizling odnosno graševina.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Sanabor - Pallidia, brut nature, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Osim takozvanih „mirnih“ vina, sve su istaknutija upravo slovenska pjenušava vina. Kao najava zagrebačkog Salona u Dežman Mini Baru nedavno je održana degustacija upravo slovenskih pjenušaca popraćena ukusnim zalogajima iz kuhinje chefa Vedrana Stojanca.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Prus, rose, polusuho, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zlata Radonska penina iz vinarije Radgonske Gorice prvi je slovenski pjenušac pripremljen prema poznatom francuskom procesu vrenja u bocama. Suho pjenušavo vino iz 2014., svježe i bez puno šećera sljubljeno je s kockama od prosa, kukuruznog brašna i ovčjeg sira iz Mišine.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Prus, rose, polusuho, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: casa pjenusca u ruci.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Iz Posavja je stigao polusuhi pjenušavi rosé i to iz vinarije Prus, a njegov blagi voćni okus kombiniran je s hrskavim zalogajem od pečenog korjenastog povrća čiji je oblik nadahnut francuskim desertom mille-feuille.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Prus, penina rose, polusuho, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Još jedan pjenušavi rosé, ovaj put iz vinarije Čarga i to berba iz 2013. godine oduševio je sve prisutne svojim izrazitim perlanjem. Naime, kod pjenušavih vina, osim boje, mirisa i okusa, promatramo i dodatno obilježje, a riječ je o perlanju vina (izraz perlage ili perlanje odnosi se na postojanost, intenzitet i veličinu mjehurića u pjenušavim vinima). Tuna tataki na domaćem brioche pecivu s gelom od limuna i komoračem svojim je nježnim okusom bila izvrsna podloga ovom pjenušavom roséu.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Carga, rose, brut, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Oštro, ali mirisno vino Sanabor predstavljalo je idealnu protutežu rustikalnoj pašteti rillette od odojka, prirodno masnijem jelu posluženom s krekerima od slanutka i pireom od buče.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Sanabor - Pallidia, brut nature, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Posljednje vino na listi bilo je vino Graben vinarije Šekoranja, slatko i voćno desertno pjenušavo vino kombinirano sa slasticom baba al rum klementine, kolačićem u obliku biskvita s klementinama i pistacijama. Žuti muškat popularno je vino ove obiteljske vinarije i odličan završetak bogatog obroka.

Zagreb, 150118.
Dezman bar, Dezmanova 3.
Predstavljanje slovenskih pjenusaca.
Na fotografiji: Vino Graben, Sekoranja, Praznicka penina, 2013.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Kratki savjeti

Kod odabira čaše korisno je da ona bude što šira kako bi se iz natočenog vina oslobodilo što više arome. U tu svrhu pretačemo vino u dekantere i vrčeve kako bi se vino obogatilo kisikom i kako bismo otočili mogući talog s dna boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:46