KUHAJTE BOLJE

SLUŠAJ CHEFA: Marin Medak otkriva kako pripremiti grahorice za hladnije dane!

 Neja Markičević / Hanza Media
Marin Medak otkriva trikove koji će vam pomoći da budete bolji kuhari!

Zima je pred vratima i već se jede nešto jača hrana koja uključuje i suho meso, kobasice, kiseli kupus i svo ostalo zimsko zelenje, ali i dosta grahorica. Ove potonje se pripremaju najviše na žlicu, jer treba nam hrana koja nas grije. A pri njihovoj pripremi treba se pridržavati nekoliko stvari. Kao prvo grahorice, odnosno grah, leća, slanutak, grašak, bob, moraju se namakati minimalno 24 sata, a vodu je poželjno promijeniti barem jednom do dvaput. Namakanjem se skraćuje vrijeme kuhanja, no osim toga biljke na taj način ”ožive”, a to je i najbolje što se tiče zdravstvene strane te je i krajnji rezultat puno kvalitetniji. Prije kuhanja grahorice treba isprati i kuhati ih uvijek zasebno od ostalog povrća i mesa.

Tek nakon što su kuhane stavljaju se u lonac s primjerice korjenastim povrćem i mesom ili ribom. Naravno, treba paziti na vrijeme kuhanja jer se svaka vrsta kuha drugačije, nekim vrstama leća je potrebno i do 45 minuta pa i sat vremena da budu kuhane, dok se neke poput crvene skuhaju za desetak minuta. Nadalje, kuhaju se uvijek u nezasoljenoj vodi jer će na taj način opna biti mekana, a dobro je dodati malo sode bikarbone jer će ih to dodatno omekšati. Grahorice su namirnice koje izazivaju napuhavanje pa je kada se kuhaju u lonac poželjno dodati kombu alge koje sprečavaju napuhavanje i pospješuju probavu, a mogu se kupiti u dućanima zdrave hrane. Dovoljan će biti komadić kombu alge, od otprilike 5 cm za djelotvornost, a osim grahoricama mogu se dodati i pri kuhanju mahunarki.

Zagreb, 260116.
Urednica Mateja Domitrovic napravila je sezonska zimska jela od slanutka.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Od mirodija odnosno začina uz grahorice najbolje ide lovor, no dobro se slažu i s mnogim drugim začinima koje kombinirajte ovisno o vlastitom ukusu. Uvijek ih treba kuhati na najlaganijoj mogućoj vatri, voda nikako ne smije ključati. Zašto? Zato jer se na nižim temperaturama proteini drugačije raspadaju pa bi pri kuhanju na jakoj vatri bile žilave i tvrde. A kada se spoje s ostalim sastojcima koji se krčkaju u drugom loncu, dio kuhanih grahorica se može uz dodatak temeljca izraditi u blenderu ili pomoću štapnog miksera u gušću smjesu koja će pogustiti varivo bez zaprške. Takav način pripreme je najzdraviji i naispravniji.

Slanutak sa sušenom ribom

Slanutak namočiti uz mijenjanje vode. Skuhati ga u zasebnoj posudi od one u kojoj se kuha riba (poput lubina, cipla, raži, morskog psa ili hobotnice), a i ribu treba poput bakalara prethodno namočiti. Ribu treba kratko obariti kako bi izašao onaj jaki miris. Kuha se dalje poput brudeta uz dodatak korjenastog povrća, dakle prodinsta se luk, doda se češnjak da kratko zamiriše pa korjenasto povrće i malo koncentrata rajčice. Dodati ribu i kuhati oko 45 minuta, ne dulje, i potom dodati kuhani slanutak (može i grašak ili bob) te začiniti solju, paprom, a ostale začine dodati prema ukusu. Na kraju obavezno zaliti maslinovim uljem.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:22