ZDRAVA BRZA HRANA

SNOGU: Kreirajte sami svoj idealni wok na kućnom broju osam zagrebačke Radićeve ulice!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Prije nešto više od mjesec dana, na kućnom broju osam zagrebačke Radićeve ulice otvoren je novi restoran

Riječ je o Wok baru Snogu, konceptu iza kojeg stoje Sarah Čerkez i Armin Hadžić, bračni par koji je prvi ovakav restoran otvorio u Sarajevu 2015. godine.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- U to vrijeme su ljudi u Sarajevu odlučili zamijeniti klasičan fast food nekom zdravijom opcijom, nečime što je i dalje ukusno i na što se ne treba dugo čekati. Tada sam puno putovao u Italiju jer mi je supruga tamo radila i bio oduševljen ponudom zdrave hrane koja se može pojesti s nogu. Salad barovi, mali lokali od deset kvadratnih metara u kojima se prodaju cijeđeni sokovi od voća i povrća, opcije za vegetarijance i vegane. Naravno, naišao sam i na wok – prisjeća se Armin.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Inače, Armin je u Italiji, točnije u Milanu na Academia dello Chef, i usavršio pripremu woka, pod palicom maestra Giuseppea Sieste. Sarah i Armin su intenzivno razmišljali o tome kako će Sarajlije reagirati na to da jedu iz papirnatih kutija i sa štapićima, a bez kruha. Bili su svjesni da otvoriti takav lokal u centru Sarajeva neće biti jednostavno, ali nakon godinu dana Snogu je zaživio i postao jedno od najpopularnijih street food mjesta u gradu iz priča i pjesama.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Dvije godine nakon Sarajeva, otvorili su Snogu i u Dubrovniku.

- Jednog se dana u lokal u Sarajevu ušetao stalni gost i, dok je čekao da mu napravim omiljeni wok, rekao da ima prijatelja koji se bavi nekretninama u Dubrovniku. Dao mi je njegov kontakt i nekoliko tjedana kasnije sam mu se javio. Sjećam se da sam pitao suprugu: Što misliš, da pokušamo?, a ona je odlučno odgovorila: Nego što! I to što prije! - iskren je Armin.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ideja Snogu je vrlo jednostavna. Gosti su u izravnoj interakciji s kuharom i vide na koji način se priprema njihovo jelo. Sami biraju sastojke i na taj način indirektno sudjeluju u izradi svog woka. Dakle, gost sam bira svoju omiljenu kombinaciju uz sugestije kuhara koji priprema wok.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Dok razgovaramo na zagrebačkoj lokaciji, Armin napominje: - Ono što mi ljudima nudimo jest prilika da sudjeluju i sami kreiraju svoje jelo. Vjerujem da svatko želi sam birati. I ja sam takav. Nisam jednom sjedio u restoranu i razmišljao, čitajući da na meniju imaju ribu s krumpirom, mogu li umjesto krumpira dobiti špinat ili rižu, da bih od konobara dobio odgovor „ne”.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Proces narudžbe teče tako da gost prvo odabere bazu (rezanci s jajima, stakleni rezanci ili riža), zatim glavni sastojak (biftek, piletina, teletina, kozice, losos, lignje), povrće i na kraju umak (sweet chilli, sweet and sour, teriyaki, curry, coco curry ili peanut). Cijene se kreću između 30 i 65 kuna, ovisno o glavnoj namirnici, a u ponudi imaju i spring rolice za 19 kuna, kung pao piletinu za 55 kuna te szechuan biftek za 63 kune.

Rezanci koje koriste su oni poznatog kineskog proizvođača, a koriste isključivo basmati rižu. Sva riba i meso su svježi s tržnice i iz mesnice, a povrće im dolazi na prag restorana svako jutro.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- Kad je wok u pitanju, sve je važno. Od svježih namirnica do jako visokih temperatura i načina održavanja wok tava. U wok se uvijek prvo stavlja glavni sastojak (npr. piletina), zatim povrće koje je svježe te se dodaje baza (riža ili rezanci) i na kraju umak. U tom trenutku važno je spuštati temperaturu u woku kako bi povrće ostalo hrskavo, a glavna namirnica ne bi izgorjela. Cijeli proces traje svega dvije minute. Nakon svake pripreme jela, wok tava se treba oprati toplom vodom. Naši wokovi su napravljeni od lijevanog željeza i važno je o njima dobro brinuti. Bez obzira na to pripremamo li dva ista jela zaredom, uvijek između pripreme peremo wok tave – govori Sarah.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Što se planova za budućnost tiče, kako kažu, otvaranje lokala u Dubrovniku i Zagrebu se dogodilo posve spontano pa zasad nemaju na umu nove lokacije već se planiraju fokusirati na razvijanje posla u trenutna tri lokala.

SAVJETI ZA PRIPREMU SAVRŠENOG WOKA:

  1. Glavna namirnica uvijek dolazi prva na red, bilo da se radilo o mesu ili ribi. Osim u slučaju vegetarijanskog woka.

  2. Temperatura je krucijalna. Ulje se mora grijati nekoliko minuta na vatri, a glavna namirnica se stavlja u wok tavu u trenutku kada se ulje počne dimiti.

  3. Ne pretjerujte s namirnicama. Pretrpana wok tava rezultira kuhanjem, a ne prženjem, a to nikako ne želite.

  4. Sve povrće treba biti izrezano na jednake (tanke/male!) dijelove. To će osigurati ravnomjerno prženje.

  5. Rezance/rižu svakako ocijedite prije kuhanja kako ne bi došlo do kuhanja namirnica zbog viška vode.

  6. Budući da se cijela priprema odvija brzo, bitno je da si prethodno pripremite sve sastojke. Meso i povrće prethodno narežite, a začine, ulja i umake stavite na dohvat ruke.

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KAKO ODRŽAVATI WOK OD LIJEVANOG ŽELJEZA?

U tradicionalnoj kineskoj kuhinji prevladava uporaba upravo wok tava od lijevanog željeza budući da one mogu zadržavati visoke temperature. Wok od lijevanog željeza nemojte ribati spužvicom ili žicom za pranje, već ga samo operite pod mlazom tople vode. Održavajte ga tako da ga minimalno dva puta godišnje nauljite jestivim uljem izvana i iznutra te ga zagrijete na najvećoj mogućoj temperaturi. Pustite wok da se ohladi i ponovite postupak. Na taj način stvarate zaštitni sloj koji će spriječiti da se namirnice lijepe za wok te ćete ga svaki sljedeći put lakše čistiti.

Wok s piletinom

200 grama pilećeg filea
50 grama crvene paprike
50 grama graška
50 grama ljubičastog kupusa
50 grama šampinjona
50 grama mlade brokule
kokos curry umak
kineski rezanci
sjemenke sezama

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA


Zagrijte wok tavu nekoliko minuta na jako visokoj temperaturi. Zatim dodajte ulje i na veće komade narezanu piletinu. Pržite na jakoj vatri oko jednu minutu te dodajte svježe povrće nasjeckano na trakice i sve promiješajte. Dodajte unaprijed skuhane kineske rezance i promiješajte dok se svi sastojci ne izjednače pritom spuštajući temperaturu na najniže. Dodajte umak i servirajte. Na kraju dodajte i tostirane sjemenke sezama.

Wok s kozicama

200 grama kozica
50 grama mrkve
50 grama crvene paprike
50 grama zelene paprike
50 grama luka
50 grama mlade brokule
50 grama poriluka
teriyaki umak
kineski rezanci
sjemenke sezama

Zagreb, 220120.
Snogu street wok bar u Radicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zagrijte wok tavu nekoliko minuta na jako visokoj temperaturi. Zatim dodajte ulje i kozice. Pržite na jakoj vatri oko jednu minutu te dodajte svježe povrće nasjeckano na trakice i sve promiješajte. Dodajte unaprijed skuhane kineske rezance i promiješajte dok se svi sastojci ne izjednače pritom spuštajući temperaturu na najniže. Dodajte teriyaki umak i servirajte. Na kraju dodajte i tostirane sjemenke sezama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:40