RECEPT DANA

SOČNA PITA OD ŠLJIVA I PEKAN ORAHA: Napravite si limunadu, zavalite se i uživanje u ovoj divoti može početi!

Ovo je kolač koji ćete poželjeti jesti za doručak, ručak i večeru. Toliko je sočan da vam se prsti doslovno lijepe za njega. Nas je osvojio, a vi nam javite dojmove...

Trebat će vam:

170 g maslaca
170 g brašna (pola oštro, pola glatko)
100 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
500 g šljiva
50 g pekan oraha
100 g smeđeg šećera
pola žličice ekstrakta vanilija
30 g brašna
četvrt žličice cimeta
pola žličice kardamoma u prahu
prstohvat soli
jaje
šećer

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo, dodajte maslac i sve povežite dok se maslac ne integrira sa svim sastojcima i ne nastanu mrvice. Dodajte u zdjelu umućeno jaje da poveže mrvice i dobro umijesite. Trećinu odvojite i sve stavite u hladnjak da se stisne. Kalup za pečenje od 25 cm namažite maslacem ili stavite papir za pečenje. Nakon što se hladilo kojih pola sata, dvije trećine tijesta izvadite iz hladnjaka pa razvaljajte i rasporedite po kalupu. U velikoj zdjeli kombinirajte šećer, brašno, cimet i sol te dobro izmiješajte. Dodajte šljive koje ste očistili od koštica i narezali na kriške te pekan orahe. Dodajte ekstrakt vanilije i kardamom u prahu te dobro izmiješajte. Napunite kalup šljivama i orasima, a ostatak tijesta koje je bilo u hladnjaku razvaljajte te izrežite na trake kojima ćete prekriti nadjev. Stavite pitu ponovno u hladnjak da se tijesto malo stisne, oko 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Izvadite pitu iz hladnjaka i premažite gornju koru s umućenim jajetom te pospite šećerom. Pecite pitu oko 50 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlaćanu smeđu boju. Pustite da se pita ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:44