POTRAGA ZA OBLIKOM

SPOJ KERAMIKE I GASTROFIZIKE: Vjerovali ili ne, oblik tanjura zaista mijenja okus hrane koju jedete!

Brojna istraživanja svakodnevno iznenađuju novim spoznajama o tome što sve naš mozak uzima u obzir prilikom stvaranja okusa hrane koju jedemo, a svaki znanstveni napredak potiče promjene u načinu proizvodnje posuđa

U posljednjih nekoliko godina svjetski znanstvenici intenzivno istražuju način na koji doživljavamo hranu koju jedemo, a taj spoj gastrofizike i neuroznanosti doveo je do brojnih zanimljivih i neočekivanih otkrića. Među njima posebno prednjači spoznaja da izgled posuđa koje koristimo znatno utječe na okus hrane koju jedemo pa vodeći proizvođači posuđa sve više pažnje posvećuju obliku, boji i teksturi koji mijenjaju način na koji uživamo u hrani.

U propitivanje učinka koji posuđe ima na okus hrane i proizvodnju estetski privlačne keramike nedavno se upustio i Neff, njemački proizvođač vrhunskih kuhinjskih uređaja koji je u suradnji s keramičarkom Reiko Kaneko i svjetski priznatim gastrofizičarem Charlesom Spenceom na tržište izbacio ekskluzivnu kolekciju tanjura nadahnutu upravo ovom, sve popularnijom granom gastronomskih istraživanja.

Tanjuri koji ističu slanost ribljih ili ljutinu glavnih jela, kao i zdjelice koje pojačavaju percepciju slatkoće deserta koji jedemo možda su upravo onaj faktor koji će izdvojiti vaše jelo iz mase.

Primjena tih spoznaja doista ima mnoštvo, od učinka koji posuđe ima na naš apetit pa do količine soli koju koristimo u jelima, dok će restoranima ova vrsta gastronomskih istraživanja pomoći gostima stvoriti jedinstveno osjetilno iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34