Drugim riječima, ovaj predivni hrvatski kraj idealno je stanište ovih plemenitih školjki koje dobivaju bogat okus. U zaljevu i živi većina hrvatskih berača školjki, a ondje se nalazi i dobro mjesto za kušanje ove plemenite školjke, restoran obitelj Šare.
Na sreću ljubitelja ovih školjaka koje slove i kao savršen afrodizijak, obitelj Šare ima i restoran u Zagrebu, a Antonelu i Zrinku Šare upitali smo kako ih najčešće jedu. - Najbolje su na žaru. Treba ih samo otvoriti te zapeći na roštilju ili na grill tavici. Neki ih jedu bez začina i uživaju u okusu mora, a mi ih volimo preliti emulzijom od maslinova ulja i bijelog vina - odgovorile su nam sestre koje ih, kad im navrati društvo, pripremaju i u tempuri.
Kamenice sa žara
maslinovo ulje peršin papar bijelo vino |
Otvoriti pet školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske. Napraviti emulziju od maslinova ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina. Jušnom žlicom preliti školjku. Složiti na žar, pričekati da lagano prokrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.
Kamenice u temu tempuri
100 g glatkog brašna 5 g praška za pecivo 1 bjelanjak gazirana voda (hladna) prstohvat soli ulje za prženje (suncokretovo) |
Otvoriti pet školjki, izvaditi ih iz ljuske. Zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u hladnjaku. Ubaciti školjke u smjesu, zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.