RECEPTI

STIŽE VRIJEME KADA SU KAMENICE NAJBOLJE: Prijaju sirove, sa žara i u tempuri!

 Denis Jerković / HANZA MEDIA
Oko blagdana sv. Josipa, točnije 19. ožujka, kamenice su “najmesnatije”, a one ponajbolje uzgajaju u malostonskom zaljevu, u čistom moru, punom soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona.

Drugim riječima, ovaj predivni hrvatski kraj idealno je stanište ovih plemenitih školjki koje dobivaju bogat okus. U zaljevu i živi većina hrvatskih berača školjki, a ondje se nalazi i dobro mjesto za kušanje ove plemenite školjke, restoran obitelj Šare.

Zagreb, 061217.
Na Trgu bana Josipa Jelacica otvorena je francuska kucica Maison de France vlasnika François Louyota.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Na sreću ljubitelja ovih školjaka koje slove i kao savršen afrodizijak, obitelj Šare ima i restoran u Zagrebu, a Antonelu i Zrinku Šare upitali smo kako ih najčešće jedu. - Najbolje su na žaru. Treba ih samo otvoriti te zapeći na roštilju ili na grill tavici. Neki ih jedu bez začina i uživaju u okusu mora, a mi ih volimo preliti emulzijom od maslinova ulja i bijelog vina - odgovorile su nam sestre koje ih, kad im navrati društvo, pripremaju i u tempuri.

Kamenice sa žara

maslinovo ulje
peršin
papar
bijelo vino

Martina Cvek

Otvoriti pet školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske. Napraviti emulziju od maslinova ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina. Jušnom žlicom preliti školjku. Složiti na žar, pričekati da lagano prokrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.

Kamenice u temu tempuri

100 g glatkog brašna
5 g praška za pecivo
1 bjelanjak
gazirana voda (hladna)
prstohvat soli
ulje za prženje (suncokretovo)

Martina Cvek

Otvoriti pet školjki, izvaditi ih iz ljuske. Zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u hladnjaku. Ubaciti školjke u smjesu, zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:03