OBAVEZNA LITERATURA ZA FOODIJE

ŠTO ČITATI U (SAMO)IZOLACIJI? Foodie naslovi zbog kojih ćete, barem na trenutak, zaboraviti na trenutnu situaciju!

Ukusna hrana je zajamčena...

pišu: Zoran Šimunić Šime i Martina Topić

Donosimo pregled najbolje ocijenjenih kuharica. Tematike su razne, neke se bave pečenjem i slasticama, druge donose regionalne okuse, a ima i onih zabavnih poput kuharice za ljubitelje “Seinfelda” ili “Ratova zvijezda”. Prema recenzentima s vodećih kulinarskih portala od New York Timesa, Epicuriousa, Chowhounda, Bon Appétita i slično, ovi naslovi zaslužuju da budu “zapackani” po rubovima, jer će se često koristiti kao inspiracija u kuhinjama zanesenjaka i profesionalaca.

Da barem malo zaboravite na tekuću situaciju i pročitate nešto što će vam izmamiti osmijeh na lice.

SOUS VIDE: BETTER HOME COOKING

Hugh Acheson

Ovo nije samo još jedna knjiga o kuhanju pod vakuumom – odnosno kuhanju hrane bez dodira sa zrakom. Iako je kuhanje “sous vide” donedavno bilo pojam za nedostižno kuhanje kod kuće, danas su vakuumirke i kućne inačice kuhala sous vide dostupne po popularnim cijenama. Ako imate takvo kuhalo, ova kuharica je odličan vodič kako kuhati na ovaj način . Uz devedesetak recepata i pregršt savjeta možete se upustiti u svijet eksperimentiranja – neovisno o tome želite li ispeći savršeni steak, kuhana jaja iznimnog okusa ili ribu koja se topi pod nepcem.

WHOLE FOOD COOKING EVERY DAY: TRANSFORM THE WAY YOU EAT

Amy Chaplin

Sa 250 recepata bez glutena, rafiniranog šećera i mliječnih proizvoda, Chaplin nam otkriva svoje tajne kako se zdravo hraniti svaki dan. Također nas ohrabruje da upotrebljavamo lokalne i organske sastojke, pripremamo hranu unaprijed i, najvažnije, da kuhamo kod kuće.

UMAMI BOMB: 75 VEGETARIAN RECIPES THAT EXPLODE WITH FLAVOR

Raquel Pelzel

U ovoj kuharici sa 75 vegetarijanskih recepata sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Recepti su fokusirani na sastojke koji su bogati ukusnim petim okusom – umamijem koji je teško opisati jer je istodobno nešto i slatko i slano. Sastojcima poput gljiva, sira, karameliziranog luka ili rajčice dodaju zavodljiv štih umamija te bezmesne zalogaje čine neodoljivima. Knjigu trebaju pročitati i zakleti mesojedi.

CANAL HOUSE: COOK SOMETHING (RECIPES TO RELY ON)

Christopher Hirsheimer i Melissa Hamilton

Kuharski studio Canal House složio je 300 recepata zdrave kuhinje za instagramsku generaciju. Ova kuharica privlačna je svakome, od kuhara početnika do veterana koji žude za daškom inspiracije. Svako poglavlje pomoći će vam da svladate ključni sastojak ili “moćnu” tehniku, počevši od jednostavnog recepta (savršeno mekano kuhano jaje) sve do onog ambicioznog (vrhunski čokoladni souffle).

CANNELLE ET VANILLE: NOURISHING, GLUTEN-FREE RECIPES FOR EVERY MEAL AND MOOD

Aran Goyoaga

Kuharica sadrži sjajna pečena bezglutenska jela za svaki obrok u danu poput neobičnih doručaka ili pripreme jela za partije i druženja, što autorica osobito podržava. Također možete pronaći zanimljive recepte poput kiselog kruha ili karameliziranog keksa od luka i komorača. Ova odlična kuharica obiluje receptima koji podržavaju ideju da treba težiti stavljanju kuhinje u središte života. Dobra knjiga za kuhanje u “sigurnoj zoni” bez glutena.

FELIDIA: RECIPES FROM MY FLAGSHIP RESTAURANT

Lidia Bastianich

Lidija Bastijanić ubraja se u najpoznatije američke šefove, a podrijetlom je iz Pule. Današnje carstvo stvorila je na jednostavnim receptima koje je u počecima pripremala u svojem restoranu Felidia te ih snimala i prikazivala na televiziji. Sljedeći filozofiju da namirnica definira jelo, u knjizi se nalazi stotinjak recepata koji su kroz desetljeća ispeglani do savršenstva.

MILK STREET: THE NEW RULES: RECIPES THAT WILL CHANGE THE WAY YOU COOK

Christopher Kimball

Kimball vam donosi 75 novih pravila o kuhanju, koja će dramatično pojednostavniti vaše vrijeme u kuhinji i poboljšati vaše rezultate. Pravila se nalaze u više od 200 recepata koji vas uče kako hranu napraviti ukusnijom i zanimljivijom. Očekujte knjigu punu lekcija koje će vas učiniti boljim kuharom.

LATERAL COOKING: ONE DISH LEADS TO ANOTHER (izlazi ovih dana)

Niki Segnit

Knjiga je podijeljena u 12 poglavlja, od kojih svako pokriva temeljnu kulinarsku kategoriju (npr. “Kruh”, “Juhe & paprikaši” ili “Umaci”). Lateral Cooking praktična je knjiga, ugodna za čitanje, jer se naširoko bavi kulinarskim znanostima, poviješću, idejama iz profesionalnih kuhinja, ali i osobnim sjećanjima autorice.

SABABA

Adeena Sussman

Na hebrejskom sababa znači “sve je odlično”, i s tim premisama “sunčanog raspoloženja” autorica Adeena Sussman kuha i sanja o lijepim trenucima u svojoj kuhinji u Tel Avivu. Sussman nam prezentira 125 recepata za jela nadahnuta ovom kulinarskom zemljom čudesa i širokim utjecajima koji su je okruživali u Izraelu. Okusima i začinima bogata izraelska kuhinja sve je popularnija u svijetu gastronomije – stoga krenite na shuk (tržnicu, pazar, plac) i kuhajte izraelski.

COOK LIKE A LOCAL: FLAVORS THAT CAN CHANGE HOW YOU COOK AND SEE THE WORLD

Chris Shepherd i Kaitlyn Goalen

Chris Shepherd još je jedno poznato lice gastronomije. U kuharici prvo nabraja imena (vijetnamskih, korejskih, indijskih i dr.) kuhara koji su ga inspirirali te su, zapravo, skriveni koautori kuharice jer se objašnjava na koji način raditi s okusima i kulturama spomenutih kuhinja s poštovanjem i kreativnošću. Organizirana oko ključnih sastojaka, poput soje, suhih začina ili čilija, poglavlja funkcioniraju kao majstorski tečajevi u korištenju tih začina.

THE GAIJIN COOKBOOK

Ivan Orkin and Chris Ying

Zaljubljenici u Japan i općenito sve što je vezano za Zemlju Izlazećeg Sunca, a nisu podrijetlom iz Japana nazivaju se Gaijin. Upravo je kuharica šefa Ivana Orkina kruna njegove zaljubljenosti u okuse Japana. Must have za svakog tko obožava ramen (držao je dva dućana ramena), sushi, miso, udon i hranidbene zezancije na japanski način poput temaki-tuluma sa sushijem u glavnoj ulozi. Ozbiljna knjiga za fanove Dalekog istoka. Kupite knjigu, kuhajte uz sake i digitalizirane epizode “Shoguna” s Richardom Chamberlainom.

OAXACA: HOME COOKING FROM THE HEART OF MEXICO

Bricia Lopez i Javier Cabral

Oaxaca je kulinarsko srce Meksika, a otkad je restoran Guelaguetza otvorio svoja vrata 1994. u Los Angelesu, postao je središte života zajednice Oaxaca. “Oaxaca” donosi 140 izvornih recepata koristeći se nekim od najčišćih latinskoameričkih i domorodačkih sastojaka. Lopez i njezina obitelj pravi su kulinarski ambasadori Meksika. U knjizi se mogu pročitati priče i zamisliti (skuhati) okusi hrane koja Oaxacu čini jednim od najboljih mjesta za jelo na Zemlji.

JUBILEE: RECIPES FROM TWO CENTURIES OF AFRICAN AMERICAN COOKING (izlazi ovih dana)

Toni Tipton-Martin

Tipton-Martin nas u ovoj kuharici uvodi u svijet afroameričke kuhinje; kuhinje koja je razvijena u domovima elite i srednje klase, koja svoju inspiraciju pronalazi diljem svijeta te koja je raznolikog stila kuhanja. Također, doznajemo koliko, zapravo, američka kuhinja duguje afroameričkim kuharima kroz generacije. Iako tek izlazi, očekuje se da će ponijeti “kuharski Oscar”.

TARTINE: A CLASSIC REVISITED

Elisabeth M. Prueitt i Chad Robertson

Novo reizdanje kuharice s receptima iz čuvene pekarnice Tartine u San Franciscu. Knjiga pokriva temu pekarskih kreacija – od klasičnih jednostavnih kućnih receptura i pravila do onih složenih kojima se hvale profesionalci. Kuharica sadrži i recepte za jela bez glutena.

POILÂNE: THE SECRETS OF THE WORLD FAMOUS BREAD BAKERY

Apollonia Poilâne

Poznata francuska pekarnica Poilâne u novoj kuharici otkriva tajne prave “artisan pekare”. Ako ste novi u kuhanju, mogli biste se prestrašiti, ali ne brinite se, knjiga vas strpljivo vodi kroz sve, ohrabrujući vas pritom da vjerujete svojim osjetilima i vodite vlastite bilješke. Ako “brijete” na odležana tijesta i hranjenje vlastitih kvasaca, ovo je knjiga koju trebate nabaviti. Uz recepte za razne vrste kruha, dio je posvećen i kolačima.

THE ART OF ESCAPISM COOKING: A SURVIVAL STORY, WITH INTENSELY GOOD FLAVORS

Iza popularnog bloga Lady and Pups stoji Mandy Lee, Tajlanđanka podrijetlom, koja je u blogersku avanturu zakoračila kako ne bi poludjela zbog selidbe u Peking radi muževa posla jer promjenu okoline nije shvaćala kao avanturu, nego teško iskušenje. Njezina kuharica govori o tome kako joj je eskapističko kuhanje (u bijegu od stvarnosti, op. a.) pomoglo da se izvuče te kako joj je kuhinja bila utočište u kojem je stvorila svoja ukusna jela. U kuharici se nalaze mnogi recepti nastali pod utjecajem Azije, a podijeljeni su u kategorije prema raspoloženju i prigodama npr. za izlazak iz kreveta, za slatkiše, za gužvu i sl.

LUSH: A SEASON-BY-SEASON CELEBRATION OF CRAFT BEER AND PRODUCE

Jacquelyn Dodd

Poznati blog The Beeroness ima egidu: Popijte pivo, ali pritom nešto i pojedite. Tako je nastala ova kuharica koja slavi finu hranu i popularni napitak od hmelja i ječma pa se tako svakom od 80 kreativnih recepata pridružuje i “sezonsko craft pivo”.Rafinirani recepti i neobične kombinacije koje prate godišnja doba odlika su ove knjige. Ako ste likovi koji subotu provode na tržnici uz pokoje usputno pivo, poručuju vam da ne bježite od pripremanja kupljenih namirnica upravo s tim pićem.

COOKING FOR GOOD TIMES: SUPER DELICIOUS, SUPER SIMPLE

Paul Kahan i Rachel Holtzman

Najbolja kuharica ove jeseni prema izboru New York Timesa. Legendarni američki chef otkriva svoje najbolje tajne kuhanja bez stresa za prijatelje i obitelj. Kuhanje zasniva na programu od 12 osnovnih postupaka pripreme i kombiniranja namirnica. Kuharica će vam pomoći da svako gostoprimstvo prođe opuštenije, zabavnije i, svakako, ukusnije.

NOTHING FANCY: UNFUSSY FOOD FOR HAVING PEOPLE OVER

Alison Roman

Kolumnistica NYT i Bon Appétita poznata je po receptima bez prčkanja, koji nastaju u neočekivanim prigodama poput neplaniranog tuluma koji se pamti. Budući da najbolji tulumi uvijek završavaju u kuhinji, takav je i fokus ove knjige – jela pripremljena za neočekivane posjete ili organizirana okupljanja. Bogata receptima s povrćem, raznim žitaricama te hrskavim i slanim grickalicama, ova kuharica za svaki dan sadrži savjete kako pripremiti obrok, bilo da imate veća ili manja okupljanja.

THE OFFICIAL DOWNTON ABBEY COOKBOOK

Annie Gray

Obavezna kuharica za obožavatelje serije “Downton Abbey” ostaje vjerodostojna i seriji i razdoblju kuhinje koje je prikazala, a sadrži i recepte za sve prigode (uključujući i svečanu večeru “Downton Abbey” za one koji žele biti elegantni). Recepti su grupirani ovisno o prigodi, uključujući doručke, ručkove i večere, piknike i sl. Pomoću ovih povijesnih recepata – privlačnih za suvremeno nepce i lako spravljivih u današnjim kuhinjama – uživajte u bogatim tradicijama i okusima “Downton Abbey” bez prestanka.

BINGING WITH BABISH: 100 RECIPES RECREATED FROM YOUR FAVORITE MOVIES AND TV SHOWS

Andrew Rea

Za sve one kojima ovo ime nije poznato, “Binging with Babish” poznati je YouTube kanal s pet milijuna fanova, virtualna kulinarska emisija posvećena otkrivanju kako zapravo izgledaju simpatična (i povremeno užasna) jela iz serija i filmova. Za kuharicu vjerujemo da je zabavna, ali i puna valjanih recepata za doručak, ručak, večeru i desert. S ovom kuharicom probajte babku iz “Seinfelda”, škampe iz “Forresta Gumpa” ili čokoladnu lava tortu iz “Chefa”.

STAR WARS: GALAXY’S EDGE: THE OFFICIAL BLACK SPIRE OUTPOST COOKBOOK (izlazi ovih dana)

Chelsea Monroe-Cassel i Marc Sumerak

Nadahnuti kuhinjom novog filma iz serijala “Star Wars”, “Galaxy’s Edge”, autori ove kuharice kreiraju svoja jela tako da se ona čine kao da nisu s ovog svijeta. Ova sveobuhvatna kuharica predstavlja hipersvemirski put do najukusnijih poslastica u galaktici. Ako u svojoj kuhinji režete povrće svjetlosnim mačem, mi vam poručujemo: “Neka Sila bude s vama!”

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:18