PROVJERENI RECEPTI

ŠTO GABLAJU ONI KOJI NAM PRIPREMAJU HRANU? Imamo provjerene recepte marendi omiljenih hrvatskih restorana!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Kuharovi gableci!

RougeMarin

U restoranu se ništa ne baca niti zamrzava pa se od jučerašnjih namirnica za osoblje pripremaju prvoklasna jela.

Svinjski file sa salatom od bulgura, aromatizirana mrkva, ukiseljena ljutika (za 4 osobe)

800 g svinjskog filea
320 g bulgura
1 kg mrkve
300 g cherry rajčice
200 g svježeg krastavca
100 g mladog luka
2 žlice meda
2 žličice svježeg timijana
400 g ljutike
300 g šećera
400 ml jabučnog octa
3 komada lovorova lista
400 ml vode
prstohvat papra u zrnu
2 kom. zvjezdastog anisa
200 ml čvrstog jogurta
40 g češnjaka u prahu
korica jednog limuna
2 prstohvata soli
100 ml maslinova ulja
300 g rotkvice
10 g krupne soli

Zagreb, 130618. Kuharov gablec osoblja restorana Rougemarin. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Vodu, ocat, timijan, lovor, zvjezdasti anis, šećer i papar u zrnu stavite da prokuhaju pa sve to prelijte preko očišćene ljutike i ostavite tijekom noći da se ukiseli. Svinjski file očistite i narežite na 4 jednaka komada, posolite i nauljite te pecite na srednje jakoj vatri. Bulgur skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite ga i dodajte cherry rajčicu, mrkvu, mladi luk, nasjeckane krastavce i rotkvice. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Mrkvu ogulite, prerežite napola i stavite peći u pećnicu na masni papir, ali prije pečenja pokapajte medom, nasjeckanim timijanom i krupnom solju. Od jogurta, češnjaka i limuna napravite lagani umak koji poslužite uz pečenu mrkvu.

Dubravkin put

Svakog dana u 11 sati kuharska ekipa restorana Dubravkin put, koji je član JRE-a, okuplja se za stolom. U to vrijeme imaju gablec !

Svinjetina s mahunama i krumpirom

300 g luka
1,5 kg svinjetine
1 žlica koncentrata rajčice
1 dl vina
3 češnja češnjaka
700 g krumpira
500 g smrznutih mahuna
sol, papar
peršinov list

Zagreb, 141217. Zajednicki gablec osoblja kuhinje Dubravkin put. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Na masnoći zažutiti luk pa mu dodati na kockice narezano meso, kratko ga popržiti pa uliti vino, kratko dinstati pa podliti vodom. Dodati i koncentrat rajčice, uliti vode da prekrije meso. Neka se kuha na laganoj vatri, a kada je meso na pola gotovo, dodajte mahune i krumpir te nasjeckani češnjak i ulijte još vode. Gustoću variva prilagodite svom ukusu, dakle manje tekućine ako želite gušće i obrnuto. Na kraju ubacite nasjeckani peršinov list, posolite i popaprite.

Noel

U zagrebački restoran Noel, jedan od najboljih fine dining restorana Hrvatske, ide se kušati hrana koju nikada nećete pripremiti kod kuće. To je hrana za čiju je pripremu potrebno posebno umijeće i talent i koja izaziva neke sasvim nove osjećaje.

Krvavice s dinstanim zeljem i pireom

Zagreb, 171117. Ekipa restorana Noel na celu s Goranom Kocisem i Ivanom Jugom danas su za gablec imali krvavice, pecenice, pire krumpir i dinstano kiselo zelje. Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Skuhati krumpir za pire. Na masnoći zažutiti luk i peći nasjeckan špek, a kad se luk karamelizirao dodati kiselo zelje, lovorov list i dinstati dok potpuno ne omekša i malo se zapeče. Na kraju popapriti. Ispeći krvavice, a krumpir posoliti, uliti toplo mlijeko i dosta maslaca pa izraditi pire.

Pod zidom

Kuharska ekipa u bistrou Pod zidom uglavnom jede s nogu, a najčešće su to brzo pripremljeni obroci.

Focaccia i marinirane paprike

500 g glatkog brašna
15 g soli
4 g sjeckanog svježeg ružmarina
18 g kvasca
15 g mlake vode
4 rog paprike
maslinovo ulje
sol
češnjak
peršinov list

Zagreb, 241117. Bistro Pod zidom. Zajednici obrok zaposlenika. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Spojiti suhe sastojke i spojiti mokre sastojke pa ih onda umijesiti zajedno u kompaktnu smjesu. Ostaviti da se tijesto diže jedan sat. Focacciu staviti u pleh za pečenje, poškropiti hladnom vodom, posuti krupnom soli i peći na 250 stupnjeva oko 15 minuta. Paprike ispeći na jakom plamenu ili u pećnici, oguliti ih i marinirati u maslinovu ulju s češnjakom, solju i peršinovim listom.

Submarine

U prvom u nizu uspješnih Submarine restorana, u Frankopanskoj 11 u Zagrebu, najviše vole jesti upravo ono što i njihovi gosti.

Avocado Chicken Caprese salata

1 avokado
150 g piletine
10 cherry rajčica
150 g svježe sezonske salate
10 kom baby mozzarella
aceto balsamico
maslinovo ulje

Prethodno mariniranu piletinu ispecite na grillu i izrežite na trakice. U veliku zdjelu stavite salatu po želji, dodajte narezani avokado, raspolovljene cherry rajčice i mozzarellu. Dobro pomiješajte sastojke pa poslužite u tanjurima. U svaki tanjur dodajte trakice piletine. Prelijte Pesto Genovese umakom, acetom balsamicom i ekstra djevičanskim uljem. Posolite po ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:20