VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

ŠTO JE ZAPRAVO DOBAR PJENUŠAC? Nažalost, tržište je zasuto etiketama koje i nemaju pravo nositi taj naziv!

 Getty Images/iStockphoto
Popularnost pjenušca u Hrvatskoj raste, ponajviše zahvaljujući trendu prosecca, pa je tržište zasuto etiketama koje i nemaju pravo nositi taj naziv

Poznata je izreka da svaki pjenušac nije šampanjac, ali da svaki šampanjac jest pjenušac. Za potrebe današnje teme preradit ću izreku: “Nije svaki pjenušac posljedica klasične metode (Méthode Traditionnelle), ali svaki šampanjac jest”. Onda je još dodatno razraditi i reći: “Svaki ozbiljan pjenušac, a ne samo svaki šampanjac, jest posljedica klasične metode (Méthode Traditionnelle), ali nije svaka klasična metoda, kao ni svaki šampanjac, ozbiljan pjenušac”.

closeup hand holding champagne
Getty Images/iStockphoto

Dakle, šarolikost kvalitete prati nas svuda, pa čak i u zahtjevnoj i cijenjenoj klasičnoj metodi, iako, to je još jedina metoda dobivanja pjenušavih vina koja je u stanju pružiti zaista visoku kvalitetu. Nije da imam nešto protiv tankovske metode (Charmat) ili drugih tipova pjenušaca, jer oni imaju savršenu svrhu postojanja i serviranja tijekom bezbrojnih svakodnevnih prilika u kojima je vino u drugom planu, a zabava u prvom, ali kad odvajate taj rijetki i teško stečeni trenutak mira za sebe i za sebi drage ljude, pjenušac koji trebate odabrati je onaj dobiven klasičnom metodom, bio on šampanjac ili ne.

Two glasses of champagne in outdoor resort bar
Getty Images/iStockphoto

Popularnost pjenušaca u Hrvatskoj raste rapidno posljednjih nekoliko godina, ponajviše zahvaljujući trendu prosecca, kojeg se u nas, kao i u ostaku svijeta, popiju oceani, stoga su se mnogi domaći vinari odlučili okušati i u tom segmentu vinarstva. Većina s manje uspjeha, a nekolicina s iznimnim uspjehom. Najlošiji trend se odvija u Istri, gdje se malvazija i druga vina masovno odvoze u Italiju na drugo vrenje u tankovima i potom vraćaju buteljirana kao pjenušac u Hrvatsku.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto

To su čardaci ni na nebu ni na zemlji, jer niti imaju kvalitetu klasične metode, niti imaju zavodljivi lepršavi stil prosecca dobivenog tankovskom metodom. U Bregovitoj Hrvatskoj je situacija bitno bolja, jer ima nekoliko vinogorja poput Plešivice, Zagorja, Prigorja i Međimurja koja pokazuju predanost proizvodnji pjenušaca i čiji vinari rade neke iznimne primjerke. Jedina je poteškoća što nije lako razlučiti dobre od loših, jer svi slično koštaju. Klasična metoda se ne može pronaći ispod 10 eura i većina se nalazi u rasponu od 75 do 150 kuna. U Slavoniji i Dalmaciji su pjenušci i dalje više iznimka nego pravilo, a oni zaista uspješni i dobri mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

man pouring champagne in flutes glasses
Getty Images/iStockphoto

Tri pjenušca koja smo danas pripremili su posljedica klasične metode i dolaze iz tri različite zemlje, Hrvatske, Južne Afrike i Francuske. Nude dobar omjer cijene i kvalitete i sasvim su različita stila. Bregh je bogat, kremast i blago slatkast, Matriarch je elegantan, lepršav i živ, a Cuvee Charles je delikatan, kompleskan i razvijen.

PETRAČ BREGH BLANC DE BLANC, 87/100, 115 kn (Vrutak)

Zagreb, 130918.
Delnicka 8b.
Vino.
Na fotografiji: Petrac, Bregh, pjenusavo vino.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Često susrećemo opisni termin kremast kad čitamo o šampanjcima ili pjenušcima, ali mnogi čitatelji suzdržano prihvaćaju taj izraz jer su ga rijetko ili ga nisu nikada iskusili u vinu. Ako ste i vi u toj grupi skeptika, potražite Petračev Bregh Blanc de Blanc, jer radi se o idealnoj prilici za spoznavanje kremastosti kad je vino u pitanju. Bregh je bogatiji od standardnih pjenušaca i šampanjaca, s više tijela i manje oštrine, pa kvaščana nota, koja se u ovom slučaju na jeziku osjeća kao kremastost, dolazi značajnije do izražaja, osobito u usporedbi s citrusnim i kiselkastim šampanjcima. Dobiven je od isključivo chardonnaya i radi se o takozvanom food vinu, dakle, slobodno malvaziju ili graševinu koju ste pripremili za ručak zamjenite ovim pjenušcem.

SAINTS HILLS, MATRIARCH BRUT, 89/100, 138 kn

Zagreb, 130918.
Delnicka 8b.
Vino.
Na fotografiji: Saints hills Matriarch brut.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Živ i atraktivan pjenušac u klasičnoj šampanjskoj maniri bruta, dakle, gdje su živost i lepršavost popraćeni izraženim kiselinama i gdje su sladori prisutni samo radi ravnoteže, jer je dojam vina sasvim suh. Nakon ispijanja titra po rubovima jezika i potiče slinu, to jest zaziva novi gutljaj ili zalogaj, što ga zapravo čini savršenim aperitivom. Plod je hrvatsko-južnoafričke suradnje Charlesa Foxa i Ernesta Tolja, dva renomirana vinara u svojim zemljama. Za zajednički su projekt odabrali tradicionalne šampanjske sorte, pinot crni, chardonnay i pinot meunier, jer je pokrajina Elgin, Western Cape, odakle dolazi grožđe idealna za uzgoj šampanjskih sorti i proizvodnju pjenušaca. Servirajte ga kao aperitiv ili uz sirove kamenice.

CHARLES COLLIN, CUVEE CHARLES BRUT, 90/100, 450 kn

Zagreb, 130918.
Delnicka 8b.
Vino.
Na fotografiji: Champagne, Charles Collin couve Charlee.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Vinarija Charles Collin stara je više od 60 godina i predstavlja oko 140 vinogradara sa 330 hektara vinograda, po čemu je među najvećim proizvođačima grožđa u Šampanji, a poznata je po jednom od boljih omjera cijene i kvalitete kad je klasični šamanjac u pitanju. Cuvee Charles Brut je perjanica i ponos vinarije i sastavljen je od 20 posto pinota crnog i 80 posto chardonnaya. Elegantan, odležan, s finim kvaščanim notama što podsjećaju na tost te s pratećim citrusima tipa grejp i mandarina. Jako lijep šampanjac u kojem se u idealnom trenutku susreću živost i citrusi s odležanošću i tercijarom kvaščanog porijekla tako da je u konačnici vino kompleksno, elegantno i profinjeno istodobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07